• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenGalium aparine – kleefkruid

Galium aparine – kleefkruid

Historie

Het historische gebruik van kleefkruid (Galium aparine) strekt zich uit over vele eeuwen en omvat diverse culturen over de hele wereld, mede omdat het een ontzettend veelvoorkomend kruid is.

Traditionele geneeskunde
Kleefkruid werd al in de oudheid gebruikt in traditionele geneeswijzen, waaronder de traditionele Chinese geneeskunde, Ayurveda en inheemse geneeskunde in Europa en Noord-Amerika. Het is een algemeen tonicum voor de gezondheid, maar ook te gebruiken voor specifieke aandoeningen zoals urineweginfecties, ondersteuning van de niergezondheid, huidaandoeningen en spijsverteringsproblemen.

Voedselbron
Kleefkruid kan ook gebruikt worden als voedselbron. Jonge bladeren en stengels kunnen worden gegeten als groente of toegevoegd aan salades. Het kruid is een bron van voedingsstoffen en werd vaak geconsumeerd in tijden van voedselschaarste.

Lymfatisch reinigingsmiddel
Een van de belangrijkste historische toepassingen van kleefkruid is als lymfatisch reinigingsmiddel. Het bevordert de lymfestroom en helpt bij het reinigen van het lymfestelsel. Verder is het toepasbaar bij de behandeling van aandoeningen zoals opgezwollen lymfeklieren, lymfatische congestie en huidaandoeningen die verband houden met een verstoorde lymfedrainage.

Ritueel en folklore
Kleefkruid had ook een plaats in de folklore en rituelen van verschillende culturen. Het werd soms gebruikt in rituele reinigingsceremonies om het lichaam en de geest te zuiveren. In sommige culturen werd gedacht dat kleefkruid bescherming bood tegen boze geesten en negatieve energieën.

Tuinbouw

Ondanks zijn reputatie als een onkruid in de moderne tuinbouw, werd kleefkruid in het verleden soms bewust geteeld voor zijn medicinale en culinaire toepassingen. Het werd vaak aangetroffen in kloostertuinen en middeleeuwse kruidentuinen, waar het werd gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Al met al heeft kleefkruid een rijke geschiedenis van gebruik als geneeskrachtig kruid, voedselbron en ritueel element in verschillende culturen. Hoewel het gebruik ervan in de loop der tijd is afgenomen, blijft het een intrigerende plant met diverse mogelijke toepassingen.

Therapeutische eigenschappen

Enkele van de potentiële medicinale eigenschappen en toepassingen van Galium aparine:

 • Diuretisch: Kleefkruid wordt traditioneel gebruikt vanwege zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het de productie van urine kan stimuleren. Dit kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam, waardoor het nuttig kan zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals oedeem, urineweginfecties en nierstenen.
 • Lymfatisch reinigend: Kleefkruid wordt soms gebruikt als een lymfatisch reinigend middel, wat betekent dat het de lymfestroom kan bevorderen en kan helpen bij het reinigen van het lymfestelsel. Dit kan gunstig zijn bij de behandeling van lymfatische congestie, opgezwollen lymfeklieren en andere aandoeningen die verband houden met een verminderde lymfedrainage.
 • Bloedzuiverend: Het kruid wordt ook gebruikt vanwege zijn vermeende bloedzuiverende eigenschappen. Het kan helpen bij het reinigen van het bloed en het verwijderen van toxines en afvalstoffen, waardoor het nuttig kan zijn bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.
 • Ontstekingsremmend: Kleefkruid wordt soms gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en kan daarom nuttig zijn bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis, jicht en spijsverteringsproblemen.
 • Verlichting van lymfatische en menstruatiepijn: Sommige mensen gebruiken kleefkruid voor verlichting van pijn geassocieerd met lymfatische congestie en menstruatiekrampen. Het kruid kan helpen bij het bevorderen van de circulatie en het verminderen van spasmen en pijn.

Referenties

Ilina, T., Kashpur, N., Granica, S., Bazylko, A., Shinkovenko, I., Kovalyova, A., Goryacha, O., & Koshovyi, O. (2019). Phytochemical Profiles and In Vitro Immunomodulatory Activity of Ethanolic Extracts from Galium aparine L. Plants (Basel, Switzerland)8(12), 541. https://doi.org/10.3390/plants8120541

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je kleefkruid voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Onze expert

Heb je een vraag over Galium aparine – kleefkruid?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!