• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenGlechoma hederacea – hondsdraf

Glechoma hederacea – hondsdraf

Historie

De geschiedenis van hondsdraf (Glechoma hederacea) gaat terug tot de oudheid en omvat een breed scala aan culturele, medicinale en folkloristische toepassingen.

Oudheid
Hondsdraf wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde van verschillende culturen. Het wordt vermeld in oude medische teksten, waaronder de werken van de Griekse arts Dioscorides en de Romeinse arts Galenus. In de oudheid werd hondsdraf gewaardeerd om zijn vermeende medicinale eigenschappen en werd het gebruikt voor de behandeling van diverse aandoeningen, waaronder spijsverteringsproblemen, luchtwegaandoeningen en wondgenezing.

Middeleeuwen
In de Middeleeuwen werd hondsdraf beschouwd als een belangrijk kruid met genezende krachten. Het werd gebruikt voor diverse toepassingen, zoals de behandeling van verkoudheid, hoest, maagklachten, en huidproblemen. Hondsdraf werd ook geassocieerd met magie en folklore. Het werd gebruikt als ingrediënt in toverdranken en magische drankjes, en werd soms beschouwd als een beschermende plant tegen boze geesten en negatieve energieën.

Kloostertuinen
In de Middeleeuwen en de Renaissance werd hondsdraf vaak aangetroffen in kloostertuinen en kruidtuinen. Kloosters speelden een belangrijke rol bij het behoud en de verspreiding van kennis over kruidengeneeskunde en hondsdraf was een van de vele kruiden die werden gekweekt en gebruikt door monniken en kruidkundigen.

Volksgebruik
Naast zijn medicinale toepassingen in de officiële geneeskunde, werd hondsdraf ook veel gebruikt door gewone mensen in de volksgeneeskunde. Het werd vaak gebruikt als een huismiddeltje voor alledaagse kwalen, zoals verkoudheid, hoest, maagpijn en huidproblemen.

Hedendaags gebruik
Ook vandaag de dag wordt hondsdraf nog steeds gebruikt in de kruidengeneeskunde en de volksgeneeskunde. Het wordt gebruikt voor vergelijkbare toepassingen als in het verleden, zoals de behandeling van luchtwegaandoeningen, spijsverteringsproblemen en wondgenezing.

Therapeutische eigenschappen

Enkele van de potentiële medicinale eigenschappen en historische toepassingen van hondsdraf zijn:

 1. Traditioneel gebruik in de kruidengeneeskunde: Het kruid wordt gebruikt voor diverse toepassingen, waaronder de behandeling van verkoudheid, hoest, bronchitis, en andere luchtwegaandoeningen. Het wordt ook gebruikt als een algemeen tonicum voor de gezondheid.
 2. Ontstekingsremmende eigenschappen: Hondsdraf wordt traditioneel gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan worden toegepast op huidirritaties, snijwonden, en insectenbeten om ontsteking te verminderen en de genezing te bevorderen.
 3. Spijsverteringsondersteuning: Hondsdraf kan helpen bij spijsverteringsproblemen, zoals indigestie, maagkrampen, en diarree. Het wordt soms gebruikt als een bitterkruid om de eetlust te bevorderen en de spijsvertering te stimuleren.
 4. Diuretisch: Hondsdraf wordt ook gebruikt vanwege zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het de productie van urine kan stimuleren. Dit kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam.
 5. Wondgenezing: Hondsdraf wordt soms gebruikt voor wondgenezing en huidverzorging. Het kan worden toegepast op kleine snijwonden en schaafwonden om genezing te bevorderen en infectie te voorkomen.

Referenties

Sile, I., Krizhanovska, V., Nakurte, I., Mezaka, I., Kalane, L., Filipovs, J., Vecvanags, A., Pugovics, O., Grinberga, S., Dambrova, M., & Kronberga, A. (2022). Wild-Grown and Cultivated Glechoma hederacea L.: Chemical Composition and Potential for Cultivation in Organic Farming Conditions. Plants (Basel, Switzerland)11(6), 819. https://doi.org/10.3390/plants11060819

Ying Zhou, Ying-Jie He, Zhao-Jie Wang, Bin-Yuan Hu, Tian-Zhen Xie, Xia Xiao, Zhong-Shun Zhou, Xu-Yan Sang, Xiao-Dong Luo. A review of plant characteristics, phytochemistry and bioactivities of the genus Glechoma. Journal of Ethnopharmacology, Volume 271, 2021, 113830, ISSN 0378-8741, https://doi.org/10.1016/j.jep.2021.113830.

Tobyn, Graeme & Denham, Alison & Whitelegg, Margaret. (2011). Glechoma hederacea, ground ivy. 10.1016/B978-0-443-10344-5.00023-9. Medical Herbs (pp.181-189)

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je Glechoma hederacea voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Onze expert

Heb je een vraag over Glechoma hederacea – hondsdraf?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!