• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenGrote klis (Arctium lappa) – Een krachtige plant voor dieren

Grote klis (Arctium lappa) – Een krachtige plant voor dieren

Grote klis (Arctium lappa) is een prachtige plant die je ook in de Nederlandse natuur kunt tegenkomen. Het wordt veel gebruikt door herboristen vanwege de zuiverende werking op de lever en het bloed, waardoor het goed kan worden toegepast bij o.a. huidproblemen.

Verschijning

Deze plant, ook wel grote klit genoemd, is een distelachtige, grote plant met een hoogte van ongeveer 120 cm. De ruige ovale bladeren met puntige uiteinden en de karakteristieke bolvormige, stekelige groene bolletjes maken de plant gemakkelijk te herkennen. Tussen juli en september bloeien deze bolletjes en dragen ze mooie paarse buisbloemetjes in hun stekelige omhulsels.

Stekelige bolletjes en slimme verspreiding

De Latijnse naam Arctium lappa onthult een indrukwekkende betekenis. ‘Arctium’ is afgeleid van het Griekse woord voor beer, ‘arctos’, en verwijst naar de ruige beharing van de dopvrucht, oftewel de stekelige bolletjes. Deze associatie met beren is ook gerelateerd aan de slimme verspreidingstactiek van de plant. De stekelige klitten blijven vastzitten in de vacht van passerende dieren, waaronder beren, reizen een tijdje mee, vallen vervolgens elders uit, en zo ontstaat een nieuwe klit op een nieuwe locatie. ‘Lappare’ betekent ‘grijpen’ in het Latijn, wat wijst op deze hechte hechting. Deze eigenschap inspireerde de Zwitserse uitvinder George de Mestral tot het ontwikkelen van klittenband.

Toepassing bij dieren

Afgezien van zijn structuur, is het vooral de buitengewone geneeskracht van grote klis die de aandacht trekt. Klitwortel, afkomstig van deze plant, staat bekend om zijn vermogen om het lichaam van dieren te zuiveren van ongewenste stoffen. Het bevat geneeskrachtige stoffen die de huid zuiveren en genezen. Traditioneel wordt de wortel van de plant gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van een tinctuur of afkooksel. Als het graven en verwerken van klitwortel niet jouw voorkeur heeft, kun je ook kant-en-klare tincturen met klitwortel kopen, eventueel aangevuld met andere ondersteunende kruiden.

Veel dieren zullen klitwortel niet graag eten omdat het vrij bitter is. Een geconcentreerde tinctuur (waar niet veel van nodig is) op basis van glycerine gaat vaak wel goed.

Zuiverende eigenschappen

Klitwortel versterkt de reinigende werking van de lever en zuivert de huid. Het heeft een antiseptische werking en reguleert de talgproductie. Daarnaast werkt klitwortel als een algemeen bloedzuiverend middel, stimuleert het de ontgifting door de nieren en verbetert het de afvoer van overtollige zuren. Deze reinigende eigenschappen maken klitwortel een uitstekend middel voor dieren met huidproblemen.

 

Wil je Arctium lappa voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Grote klis (Arctium lappa) – Een krachtige plant voor dieren?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!