• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenHarpagophytum procumbens – duivelsklauw 

Harpagophytum procumbens – duivelsklauw 

Dit intrigerende kruid, dat oorspronkelijk uit Zuid-Afrika afkomstig is, heeft inmiddels de wereld veroverd met zijn indrukwekkende therapeutische kwaliteiten.  

Herkomst en oorspronkelijke toepassingen 

Duivelsklauw, wetenschappelijk bekend als Harpagophytum procumbens, is een kruid dat groeit in de droge gebieden van Zuid-Afrika, met name in de Kalahari-woestijn. Het kruid dankt zijn naam aan de scherpe, haakachtige uitsteeksels op zijn vruchten, die lijken op klauwen. 

De inheemse bevolking van Zuid-Afrika, waaronder de San en Khoikhoi-stammen, gebruikte Duivelsklauw al eeuwenlang voor verschillende medicinale doeleinden. Ze zagen de genezende krachten van dit kruid en maakten er zalfjes en afkooksels van om pijn en ontstekingen te verlichten. Het werd voornamelijk toegepast op gewrichtsproblemen, spijsverteringsklachten en huidaandoeningen. 

Therapeutische kwaliteiten van duivelsklauw 

De genezende eigenschappen van duivelsklauw zijn sindsdien wereldwijd erkend en onderzocht. Hier zijn enkele van de belangrijkste therapeutische kwaliteiten van dit kruid: 

 1. Pijnverlichting: Duivelsklauw staat vooral bekend om zijn krachtige pijnstillende eigenschappen. Het kruid bevat actieve bestanddelen, zoals harpagoside en harpagide, die ontstekingen verminderen en pijn verlichten, vooral bij aandoeningen zoals artritis, reuma en spierpijn.
 2. Ontstekingsremmend: Duivelsklauw heeft ontstekingsremmende effecten die gunstig zijn bij de behandeling van chronische ontstekingsaandoeningen, zoals artrose. Door ontstekingen te verminderen, kan het de mobiliteit van gewrichten verbeteren en pijn verminderen.
 3. Spijsverteringsgezondheid: Traditioneel werd duivelsklauw gebruikt om maag- en spijsverteringsproblemen te behandelen. Het kan helpen bij het verlichten van maagklachten, brandend maagzuur en indigestie.
 4. Hartgezondheid: Recente onderzoeken suggereren dat duivelsklauw gunstig kan zijn voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Het kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedcirculatie.
 5. Verbeterde mobiliteit: Mensen die lijden aan gewrichtsaandoeningen zoals artrose kunnen aanzienlijke verbeteringen in hun mobiliteit ervaren door duivelsklauw-supplementen te gebruiken. Dit kruid kan de stijfheid in de gewrichten verminderen en de algehele levenskwaliteit verbeteren.

Toepassingen voor dieren 

Duivelsklauw is niet alleen gunstig voor mensen; het kan ook grote voordelen bieden voor dieren, met name paarden en honden. Bijvoorbeeld, paarden die lijden aan artritis of gewrichtspijn kunnen profiteren van duivelsklauw-supplementen, wat hun prestaties en welzijn kan verbeteren. Honden met vergelijkbare aandoeningen kunnen ook baat hebben bij duivelsklauw. 

Hoe te gebruiken 

Duivelsklauw is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tincturen, crèmes en thee. De juiste dosering kan variëren, afhankelijk van de aandoening en de individuele behoeften. Voor dieren is een tinctuur, eventueel aangevuld met andere kruiden met een ondersteunende werking, vaak een goede keuze vanwege de makkelijke toepassing. 

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen 

Over het algemeen wordt duivelsklauw als veilig beschouwd wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die je in gedachten moet houden: 

 • Zwangere en lacterende dieren dienen voor gebruik een dierenarts te raadplegen. 
 • Duivelsklauw kan in sommige gevallen bijwerkingen veroorzaken, waaronder maagklachten en diarree. Als je ongewone symptomen opmerkt, stop dan met het gebruik en raadpleeg een deskundige. 

Conclusie 

Duivelsklauw, of Harpagophytum procumbens, is een waardevol kruid met een rijke geschiedenis en indrukwekkende therapeutische kwaliteiten. Het heeft zijn wortels in de traditionele geneeskunde van Zuid-Afrika, waar het al eeuwenlang wordt gebruikt voor de behandeling van pijn, ontstekingen en spijsverteringsproblemen. Tegenwoordig is het wereldwijd erkend en gewaardeerd voor zijn vermogen om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te bevorderen. 

Referenties 

Gxaba, N., & Manganyi, M. C. (2022). The Fight against Infection and Pain: Devil’s Claw (Harpagophytum procumbens) a Rich Source of Anti-Inflammatory Activity: 2011-2022. Molecules (Basel, Switzerland), 27(11), 3637. https://doi.org/10.3390/molecules27113637 

Brendler T. (2021). From Bush Medicine to Modern Phytopharmaceutical: A Bibliographic Review of Devil’s Claw (Harpagophytum spp.). Pharmaceuticals (Basel, Switzerland), 14(8), 726. https://doi.org/10.3390/ph14080726 

Grant, L., McBean, D. E., Fyfe, L., & Warnock, A. M. (2007). A review of the biological and potential therapeutic actions of Harpagophytum procumbens. Phytotherapy research : PTR, 21(3), 199–209. https://doi.org/10.1002/ptr.2029 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Onze expert

Heb je een vraag over Harpagophytum procumbens – duivelsklauw ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!