• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenHet belang van koper voor paarden, honden en katten

Het belang van koper voor paarden, honden en katten

Koper is een essentieel sporenelement dat van vitaal belang is voor de gezondheid van verschillende diersoorten, waaronder paarden, honden en katten. Hoewel het in kleinere hoeveelheden wordt vereist dan bijvoorbeeld calcium of fosfor, speelt koper een cruciale rol bij verschillende fysiologische processen en is het van invloed op de algehele gezondheid van deze dieren.

De rol van koper in het lichaam

Koper is een cofactor voor verschillende enzymen die betrokken zijn bij belangrijke biochemische reacties in het lichaam van dieren. Een van de belangrijkste functies is de deelname aan de vorming van hemoglobine, het eiwit dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in het bloed. Daarnaast is koper ook betrokken bij de vorming van collageen, wat essentieel is voor gezonde botten, gewrichten en huid.

Koper voor paarden

Bij paarden is koper met name belangrijk voor de vorming van gezonde hoeven en het behoud van een glanzende vacht. Een koperdeficiëntie kan leiden tot problemen zoals broze hoeven, verminderde weerstand tegen infecties en verminderde vruchtbaarheid bij fokmerries.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat paarden voldoende van dit spoorelement binnenkrijgen via hun voeding of supplementen. Paarden die langdurig alleen ruwvoer zonder aanvulling krijgen, kunnen een tekort oplopen.

Een overschot komt ook voor bijvoorbeeld door natuurlijk drinkwater uit een vervuilde bron of stilstaand water uit koperen leidingen.

Koper is lastig in het bloed te meten: alleen grote tekorten of overschotten zijn zichtbaar. Dit komt omdat dit micro-mineraal wordt opgeslagen in de lever: het paardenlichaam probeert de koper concentratie in het bloed zo lang mogelijk constant te houden.

Koper voor honden

Voor honden is koper van belang voor een goede pigmentatie van de vacht en huid. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van bindweefsel en het onderhoud van het zenuwstelsel. Een koperdeficiëntie bij honden kan leiden tot huidproblemen, haaruitval, en gewrichtsproblemen. Het is essentieel om hondenvoeding zorgvuldig te selecteren, zodat het de juiste hoeveelheid koper bevat die voldoet aan de voedingsbehoeften van het individuele dier.

In een gezonde hond komt koperstapeling niet voor, omdat eiwitten in de lichaamscellen en in het bloed de overmaat aan koper wegvangen en uitscheiden.

Bij een aantal hondenrassen komt een genetische afwijking voor waardoor deze eiwitten niet goed functioneren. Het spoorelement wordt niet gebonden, waardoor het zich opstapelt in de lever. Koper is zeer giftig voor de lever en veroorzaakt directe celschade. Als gevolg van deze celschade in de lever vindt er een ontstekingsreactie plaats om de beschadigde cellen op te ruimen, de lever raakt hierbij chronisch ontstoken.

De verschijnselen zijn niet heel specifiek: slecht eten, braken, vermageren, verminderd uithoudingsvermogen en lusteloosheid. Ook geelzucht en neurologische verschijnselen zijn mogelijk wanneer een groot deel van de leverfunctie verstoord is.

Hondenrassen waarbij dit voorkomt zijn Amerikaanse cocker spaniël, Dalmatiër, Dobermann, Labrador retriever en de West highland white terriër.

Koper voor katten

Bij katten is koper ook betrokken bij de vorming van pigmentatie en heeft het invloed op de gezondheid van de vacht. Bovendien is koper essentieel voor de vorming van elastine, een eiwit dat de elasticiteit van de huid en bloedvaten beïnvloedt. Koperdeficiëntie kan bij katten leiden tot huidproblemen, zoals schilferige of droge huid, en gewrichtsproblemen.

Voorzorgsmaatregelen en aanvullingen

Hoewel koper cruciaal is voor de gezondheid van paarden, honden en katten, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met aanvullingen. Een teveel aan dit spoorelement kan ook schadelijk zijn en leiden tot toxiciteit. Daarom is het raadzaam om voedingsadvies van een dierenarts te verkrijgen en regelmatig bloedonderzoek uit te voeren om de koperstatus van het dier te controleren.

In conclusie is koper een essentieel element voor de algehele gezondheid van paarden, honden en katten. Door ervoor te zorgen dat deze dieren voldoende van dit spoorelement krijgen via een uitgebalanceerd dieet, kunnen eigenaren bijdragen aan een glanzende vacht, sterke hoeven, en een gezond algemeen welzijn van hun geliefde huisdieren.

 

Wil je koper voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Het belang van koper voor paarden, honden en katten?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!