• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenHyaluronzuur 

Hyaluronzuur 

Hyaluronzuur is een stof die in ons eigen lichaam voorkomt. Het vormt bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten waardoor deze soepel kunnen bewegen. Hyaluronzuur komt ook voor in de huid, in onder meer het bindweefsel, en speelt daar een belangrijke rol in processen als wondgenezing. Maar de grootste kracht van hyaluronzuur is het binden van grote hoeveelheden vocht. In de huid is voor hyaluronzuur dan ook een belangrijke rol weggelegd voor hydratatie en volume. 

Afname hyaluronzuur bij ouder worden 

Naarmate we ouder worden, neemt het aandeel hyaluronzuur helaas af. Gewrichten worden minder soepel. Hetzelfde geldt voor de huid. Een rijpere huid is daarom ook minder soepel, zacht en vol dan een jonge huid. Het is dan ook niet zo gek dat de cosmetica-industrie haar oog op het ingrediënt liet vallen. 

Hyaluronzuur komt voor in het vocht van een gewricht. Het stimuleert de productie van proteoglycanen: die zorgen ervoor dat het gewrichtsvocht stroperig wordt. Het ‘smeert dus gewrichten en helpt schokken op te vangen. Op die manier wordt de structuur en veerkracht van het kraakbeen behouden en  kan stijfheid van het gewricht verminderen. 

Naarmate gewrichten ouder wordenneemt de hoeveelheid hyaluronzuur af. Het gewrichtsvocht wordt dunner. Het vermogen om schokken op te vangen en het gewricht te smeren gaat achteruit. 

De gewrichtsvlakken gaan meer tegen elkaar wrijven. Daardoor kunnen beschadigingen in het kraakbeen en pijn ontstaan. 

Hyaluronzuur heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen wat kan bijdragen aan het verminderen van ontsteking in de gewrichten. Ontsteking is een belangrijke factor bij gewrichtsproblemen, zoals artritis, en het verminderen ervan kan helpen om pijn en ongemak te verminderen. 

Opneembaarheid, werkzaamheid en moleculair gewicht van hyaluronzuur 

Voor de toepassing van hyaluronzuur in een gewrichtsformule is het moleculaire gewicht een belangrijke factor om rekening mee te houden. Over het algemeen wordt aangenomen dat hyaluronzuur met een lager moleculair gewicht beter wordt opgenomen in het gewrichtsweefsel en effectiever kan zijn bij het bevorderen van de gewrichtsgezondheid. 

Hyaluronzuur bestaat in verschillende molecuulgroottes, variërend van zeer hoog moleculair gewicht tot laag moleculair gewicht. Hoog moleculair gewicht hyaluronzuur heeft grotere moleculen en heeft de neiging minder goed door de weefsels heen te dringen. Het wordt meestal gebruikt bij injecteerbare toepassingen, waarbij het direct in het gewricht wordt geïnjecteerd. 

Aan de andere kant heeft hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht kleinere moleculen en wordt het beter opgenomen in de weefsels. Het kan gemakkelijker doordringen in het gewrichtsweefsel wanneer het oraal wordt ingenomen of via voedingssupplementen wordt toegediend. Dit kan resulteren in een betere biologische beschikbaarheid en activiteit in het gewricht. Dit is de variant die je in ons product terug vindt. 

Over wat nu de optimale molecuulgrootte moet zijn en de mate van opname van hyaluronzuur is nog steeds discussie en onderzoek gaande. Het is mogelijk dat zowel hoog moleculair gewicht als laag moleculair gewicht hyaluronzuur voordelen kunnen bieden, afhankelijk van de specifieke toepassing en de behoeften van het dier.

Wij hebben hyaluronzuur onderdeel gemaakt van een gewrichtsformule met glucosamine, chondroitine, MSM, collageen en een aantal kruiden zoals kurkuma, boswellia, gember, brandnetel en yucca.  

 

Wil je hyaluronzuur voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Referenties 

Ghosh, P., & Guidolin, D. (2002). Potential mechanism of action of intra-articular hyaluronan therapy in osteoarthritis: are the effects molecular weight dependent?. Seminars in arthritis and rheumatism, 32(1), 10–37. https://doi.org/10.1053/sarh.2002.33720 

Kawada, C., Yoshida, T., Yoshida, H., Sakamoto, W., Odanaka, W., Sato, T., Yamasaki, T., Kanemitsu, T., Masuda, Y., & Urushibata, O. (2015). Ingestion of hyaluronans (molecular weights 800 k and 300 k) improves dry skin conditions: a randomized, double blind, controlled study. Journal of clinical biochemistry and nutrition, 56(1), 66–73. https://doi.org/10.3164/jcbn.14-81 

Serra Aguado, C. I., Ramos-Plá, J. J., Soler, C., Segarra, S., Moratalla, V., & Redondo, J. I. (2021). Effects of Oral Hyaluronic Acid Administration in Dogs Following Tibial Tuberosity Advancement Surgery for Cranial Cruciate Ligament Injury. Animals : an open access journal from MDPI, 11(5), 1264. https://doi.org/10.3390/ani11051264 

da Silva Xavier, A. A., da Rosa, P. P., de Brum Mackmill, L., & Roll, V. F. B. (2021). An assessment of the effectiveness of hyaluronic acid and polyacrylamide hydrogel in horses with osteoarthritis: Systematic review and network meta-analysis. Research in veterinary science, 134, 42–50. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2020.11.013 

Carmona, J. U., Argüelles, D., Deulofeu, R., Martínez-Puig, D., & Prades, M. (2009). Effect of the administration of an oral hyaluronan formulation on clinical and biochemical parameters in young horses with osteochondrosis. Veterinary and comparative orthopaedics and traumatology : V.C.O.T, 22(6), 455–459. https://doi.org/10.3415/VCOT-09-01-0001 

Nizolek, D. J., & White, K. K. (1981). Corticosteroid and hyaluronic acid treatments in equine degenerative joint disease. A review. The Cornell veterinarian, 71(4), 355–375. 

Cowman, M. K., Schmidt, T. A., Raghavan, P., & Stecco, A. (2015). Viscoelastic Properties of Hyaluronan in Physiological Conditions. F1000Research, 4, 622. https://doi.org/10.12688/f1000research.6885.1 

 

Onze expert

Heb je een vraag over Hyaluronzuur ?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!