• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenIJslands mos: toepassingen voor dieren

IJslands mos: toepassingen voor dieren

IJslands mos is een veelzijdig en veerkrachtig organisme dat een rijke geschiedenis heeft in traditionele geneeskunde en diverse wetenschappelijk bewezen toepassingen. Vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt IJslands mos zowel bij mensen als bij dieren gebruikt. Laten we eens duiken in de traditionele en wetenschappelijke toepassingen van IJslands mos, met een specifieke focus op de mogelijkheden voor gebruik bij dieren.

Bijzondere symbiose

De wetenschappelijke naam is Cetraria islandica. Het is geen echt mos, maar een korstmos. Dit betekent dat het een wisselwerking is tussen een schimmel en een alg of bacterie. Dit organisme kan overleven in zeer barre omstandigheden.

Cetraria islandica is een langzaam groeiende plant en kan zelfs eeuwen oud worden. Het groeit slechts een paar millimeter per jaar en vormt een dichte mat op de bodem van de grond. Je kunt je voorstellen hoe lang het nodig heeft om te herstellen als iemand het kapot trapt. IJslands mos is een hele kwetsbare plant, waarbij veranderingen in het milieu de groei al kan vertragen of zelfs stoppen. Daarom is het belangrijk om goed om te gaan met IJslands mos en het niet kapot te maken. Ga er dus niet op staan of lopen. Als je het van dichtbij bekijkt dan lijkt het een beetje op een blad van een boom of zeewier.

In Nederland en Duitsland is IJslands mos zeer zeldzaam, in IJsland, Groenland en delen van Scandinavië komt het meer voor. IJslands mos is zeer gevoelig voor verontreinigingen in de natuur.

Traditionele toepassingen

In onder andere Scandinavië wordt IJslands mos gebruikt in de volksgeneeskunde. Hoewel deze plant al langer bekend is, wordt er pas relatief laat melding van gemaakt in kruidenboeken.
In vroeger tijden was IJslands mos zowel voedsel als remedie voor de Scandinaviërs. Er werd meel en melasse van gemaakt en ook samen met andere ingrediënten tot jam verwerkt. Tegenwoordig wordt het nog regelmatig in alcoholische dranken verwerkt, het heeft een zurige, bittere smaak.

Traditioneel is het gebruikt als een krachtig middel tegen verschillende kwalen. Het werd vaak gebruikt als een natuurlijk antibioticum, ontstekingsremmer en hoestonderdrukker. In de traditionele geneeskunde werd IJslands mos toegepast om verschillende aandoeningen te behandelen, variërend van luchtwegaandoeningen tot spijsverteringsproblemen. Bovendien werd het gebruikt vanwege zijn immunomodulerende eigenschappen, waardoor het de algehele gezondheid kon bevorderen.

Wetenschappelijk bewezen toepassingen


Moderne wetenschappelijke studies hebben een aantal van de traditionele toepassingen van Cetraria islandica bevestigd. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat IJslands mos rijk is aan natuurlijke verbindingen, zoals polysacchariden en licheninen, die ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxidant-eigenschappen bezitten. Deze eigenschappen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid van zowel mens als dier.
Voor mensen wordt het b.v. regelmatig in keelpastilles verwerkt.

Toepassingen voor dieren


Door de unieke combinatie van slijmstoffen en bitterstoffen is dit kruid zeer breed inzetbaar. Het is een bekend middel voor de luchtwegen en slijmvliezen, terwijl het tegelijkertijd de spijsvertering stimuleert.

Ook bij problemen met de maag kan je IJslands mos goed toepassen.

 • Luchtwegen
  IJslands mos kan voor dieren goed gebruikt worden bij verschillende luchtwegklachten. Het heeft door de slijmstoffen een verzachtend effect op de slijmvliezen
 • Spijsvertering
  Cetraria islandica kan gunstig zijn voor het spijsverteringssysteem van dieren. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het handhaven van een gezonde spijsvertering.
  Recente onderzoeken tonen aan dat het ook antioxidatieve eigenschappen heeft en dan met name in het maagdarmkanaal. Sommige van deze onderzoeken zijn specifiek gericht op het effect op de Helicobacter pylori, de meest bekende bacterie die maagzweren veroorzaakt.
 • Immuunsysteem
  De immunomodulerende eigenschappen van IJslands mos kunnen van bijzonder belang zijn bij dieren. Het kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, wat vooral waardevol is voor dieren die herstellen van ziekten of die vatbaar zijn voor infecties.
 • Huid & vacht
  De antimicrobiële eigenschappen en slijmstoffen van IJslands mos kunnen van nut zijn bij het bevorderen van een gezonde huid en vacht bij dieren. Het kan mogelijk worden toegepast om huidaandoeningen te verzachten, slecht helende wonden te helpen herstellen en de algehele gezondheid van de vacht te ondersteunen.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over IJslands mos: toepassingen voor dieren?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

ijslands mos

Wil je IJslands mos voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!