• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenJuniperus communis – jeneverbes

Juniperus communis – jeneverbes

Historie

De geschiedenis van het gebruik van Juniperus communis, of gewone jeneverbes, strekt zich uit over duizenden jaren en omvat diverse culturen over de hele wereld, ook in Europa. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de historische toepassing van jeneverbes:

Vroege menselijke beschavingen: Jeneverbes wordt al sinds de prehistorie gebruikt door verschillende inheemse volkeren. Zo tonen archeologische vondsten aan dat jeneverbes al werd gebruikt door vroege menselijke beschavingen voor zowel medicinale als rituele doeleinden. Het werd bijvoorbeeld gebruikt als een medicinale plant door de inheemse volkeren van Noord-Amerika, Europa, Azië en andere delen van de wereld.

Traditionele geneeskunde: Jeneverbes had een prominente plaats in de traditionele geneeskunde van verschillende culturen. In oude beschavingen zoals die van de Grieken, Romeinen, Egyptenaren en Indianen werd jeneverbes gebruikt voor diverse medicinale toepassingen. Zoals als een diureticum, om spijsverteringsproblemen te behandelen, als een desinfecterend middel voor wonden, en voor de behandeling van luchtwegaandoeningen.

Culinair gebruik: Naast zijn medicinale toepassingen werd jeneverbes ook gebruikt als smaakstof in verschillende culinaire tradities. Zo werden de bessen gebruikt om smaak toe te voegen aan vleesgerechten, marinades, sauzen, likeuren en gebak.

Rituele en spirituele toepassingen: Jeneverbes had ook een belangrijke rol in rituele en spirituele praktijken in verschillende culturen. Bijvoorbeeld als een heilige plant door sommige inheemse Amerikaanse stammen, die het toepasten in rituelen en ceremonies voor bescherming, genezing en zuivering.

Gebruik in de geneeskunde: In de Middeleeuwen en de Renaissance werd jeneverbes veel gebruikt in de Europese geneeskunde. Zoals voor de behandeling van diverse aandoeningen, waaronder jicht, reuma, spijsverteringsproblemen, en infectieziekten. Jeneverbes werd ook toegepast als een belangrijk ingrediënt in middeleeuwse medicinale drankjes en elixers.

Therapeutische eigenschappen

 1. Diuretisch: Jeneverbes staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het de urineproductie kan verhogen. Dit kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam, wat gunstig kan zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals oedeem, urineweginfecties en nierstenen.
 2. Spijsverteringsondersteuning: Jeneverbes wordt soms gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen en spijsverteringsproblemen te verlichten. Zo kan het helpen bij het verminderen van gasvorming, een opgeblazen gevoel, maagkrampen en indigestie.
 3. Ontstekingsremmend: Jeneverbes heeft ontstekingsremmende eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis en spijsverteringsproblemen.
 4. Antimicrobieel: De etherische olie van jeneverbes heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Verder kan het worden gebruikt bij de behandeling van huidinfecties, urineweginfecties en andere infectieziekten.
 5. Antioxidant: Jeneverbes bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en het beschermen van cellen tegen oxidatieve schade. Dit kan bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn.
 6. Luchtwegondersteuning: Jeneverbes wordt soms gebruikt bij de behandeling van luchtwegaandoeningen zoals verkoudheid, griep, hoest en bronchitis. Het kan helpen bij het losmaken van slijm en het verlichten van congestie.

Jeneverbes kan in verschillende vormen gebruikt worden. Zowel de etherische olie als het gemmotherapeutische preparaat hebben bijzondere reinigende eigenschappen.

Referenties

Raina, R., Verma, P. K., Peshin, R., & Kour, H. (2019). Potential of Juniperus communis L as a nutraceutical in human and veterinary medicine. Heliyon5(8), e02376. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2019.e02376

Bais, S., Gill, N. S., Rana, N., & Shandil, S. (2014). A Phytopharmacological Review on a Medicinal Plant: Juniperus communis. International scholarly research notices2014, 634723. https://doi.org/10.1155/2014/634723

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je Juniperus communis voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Onze expert

Heb je een vraag over Juniperus communis – jeneverbes?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!