• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenKamille – Chamomilla vulgaris

Kamille – Chamomilla vulgaris

Chamomilla vulgaris of Matricaria recutita (Verhelst 2019) of Matricaria chamomilla (Rijpkema 2021), beter bekend als échte kamille, is een veelzijdig kruid dat niet alleen geliefd is bij mensen, maar ook in toenemende mate wordt toegepast in verzorgingsproducten voor honden, katten en paarden. Ook inwendig kan het een waardevolle toevoeging zijn. Laten we eens duiken in de wereld van kamille, de historie van zijn gebruik en waarom het zo waardevol is voor onze dieren. 

De magie van kamille 

Kamille is een kruid dat al eeuwenlang wordt gekoesterd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het behoort tot de familie Asteraceae en komt oorspronkelijk uit Europa, maar is nu wereldwijd te vinden. Er zijn twee populaire varianten: Duitse kamille (Matricaria chamomilla of recutita) en Romeinse kamille (Chamaemelum nobile), waarvan de eerste het meest wordt gebruikt in verzorgingsproducten voor huisdieren. 

Deze plant staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat stoffen zoals apigenine en bisabolol, die helpen bij het verminderen van ontstekingen en het kalmeren van irritaties. Dit maakt het een ideaal ingrediënt voor de gevoelige huid van onze geliefde huisdieren. 

Historie 

Het gebruik van kamille kan worden getraceerd tot de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen, die het kruid gebruikten in cosmetische en medicinale toepassingen. De oude Egyptenaren waardeerden Chamomilla vanwege de heilzame eigenschappen en gebruikten het in hun huidverzorgingsroutines. In de Middeleeuwen werd kamille in heel Europa geprezen om zijn geneeskrachtige krachten en was het een vast onderdeel van kruidengeneeskunde. 

Kamille voor huisdieren 

Nu, laten we eens kijken naar de toepassing van dit kruid in verzorgingsproducten voor honden, katten en paarden.  

 • Huidverzorging: Kamille staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, die vooral nuttig zijn voor huisdieren met een gevoelige huid. Het kan jeuk verminderen, huidirritaties kalmeren en de genezing van wondjes bevorderen. 
 • Vachtverzorging: Kamille kan de vacht van huisdieren glanzender en gezonder maken. Het helpt bij het verminderen van roos en verbetert de algehele vachtkwaliteit. 
 • Ontspanning: De milde geur van kamille heeft een kalmerend effect op huisdieren. Verzorgingsproducten met kamille kunnen helpen bij het verminderen van angst en stress bij dieren. 
 • Ontstekingsremmend: Bij insectenbeten of kleine huidirritaties kan kamille helpen ontstekingen te verminderen en je huisdier verlichting bieden. 
 • Oorverzorging: Kamille kan ook worden gebruikt om oorontstekingen te verlichten en oorhygiëne te bevorderen. 

Gebruik

De meest bekende werking is toch wel het ontspannende karakter van kamille. Het kruid geeft een gevoel van geborgenheid en past dus ook het beste bij types die behoefte hebben aan troost. Mensen en dieren die het niet aangenaam vinden ruiken, hebben meestal ook minder behoefte aan het kruid. Ook op de spijsvertering heeft het een ontkrampende en antiseptische werking. Met name bij nerveuze spijsverteringklachten doet Chamomilla haar werk zeer goed. Kamille wordt ook gebruikt om de wondgenezing te bevorderen. In een bepaald onderzoek werden pasgezette tatoeages al dan niet behandeld met het kruid en de effecten hiervan waren significant.

Dieren

Voor onze dieren kunnen we gebruik maken van Chamomilla voor een rustgevende werking. Vaak kunnen klachten van het maagdarmstelsel samen hangen met spanningen. Denk hierbij aan kolieken, maar zeker ook aan maagzweren. Ook het braken bij katten kan te maken hebben met stress.
Uitwendig kunnen producten met kamille gebruikt worden voor de behandeling van bijvoorbeeld mok. Het heeft een verzachtende en antiseptische werking en bevordert het huidherstel.

De toekomst van kamille in huisdierenverzorging 

In de wereld van huisdierenverzorging biedt Chamomilla vulgaris een natuurlijke en zachte benadering van het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van onze dieren. Met zijn rijke historie en bewezen voordelen, is kamille een kruid dat nog vele generaties lang een waardevolle rol zal spelen in het leven van onze huisdieren.  

Referenties 

El Mihyaoui, A., Esteves da Silva, J. C. G., Charfi, S., Candela Castillo, M. E., Lamarti, A., & Arnao, M. B. (2022). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): A Review of Ethnomedicinal Use, Phytochemistry and Pharmacological Uses. Life (Basel, Switzerland), 12(4), 479. https://doi.org/10.3390/life12040479 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Onze expert

Heb je een vraag over Kamille – Chamomilla vulgaris?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Producten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!