• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenKruidnagelolie: meer toepassingen dan alleen bij kiespijn

Kruidnagelolie: meer toepassingen dan alleen bij kiespijn

Kruidnagelolie, een geurige olie afkomstig van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum), is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van menselijke culturen, zowel vanwege zijn aromatische kwaliteiten als zijn diverse toepassingen in de geneeskunde. Deze kostbare olie, gewonnen uit de gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom, heeft een rijke geschiedenis en blijft tot op de dag van vandaag een veelgebruikte grondstof in de aromatherapie en meer.

Botanische en historische achtergrond


De kruidnagelboom, oorspronkelijk afkomstig uit de Molukken in Indonesië, gedijt goed in tropische klimaten en is nu wijdverspreid over de hele wereld. Zijn botanische naam, Syzygium aromaticum, verwijst naar de aromatische eigenschappen van zowel de bloemknoppen als de bladeren van de boom. Een kruidnagel bestaat uit een ongeveer 1 cm lang steeltje, met daarop het knopje, dat zo’n 3 mm in diameter is.

Historisch gezien heeft kruidnagelolie een prominente rol gespeeld in verschillende culturen en beschavingen. In de oudheid was het een waardevol handelsproduct dat grote rijken zoals het Romeinse en Chinese rijk met elkaar verbond. Het gebruik ervan was wijdverbreid, variërend van culinaire toepassingen tot medicinale en zelfs religieuze rituelen.

Specerijenhandel


De kruidnagelboom groeit van oorsprong op slechts een paar eilanden van de Molukken: Batjan, Makian, Moti, Ternate en Tidore. Nog steeds wordt ongeveer twee derde van alle kruidnagels in Indonesië geoogst.

Voor de Europeanen de Molukken veroverden, bloeide er een levendige handel tussen de Molukkers en de Chinezen.

De Portugezen maakten vanaf het moment dat zij de archipel van de Molukken veroverden, een einde aan de specerijenhandel van de Molukkers.

Toen de Hollanders van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1629 de Molukken op de Portugezen veroverden, stelden zij daar de doodstraf in op de export van kruidnagelbomen. In 1656 werd na de Grote Ambonse Oorlog de kruidnagelproductie beperkt tot het eiland Ambon en drie kleinere eilanden ten oosten daarvan: Haruku, Saparua en Nusa Laut. Alle bomen buiten dit gebied werden omgehakt.

Dit alles om de prijs van kruidnagelen in Europa kunstmatig hoog te houden.

Kruidnagelolie in de keuken


Kruidnagels worden vaak gebruikt in allerlei Oosterse gerechten, zoals curry’s. Ze staan ook bekend om hun toepassing bij glühwein, waarbij je een sinaasappel met wat kruidnagels erin gestoken  laat meetrekken in de warme wijn. Maar je kan er ook een verwarmende drank van maken zoals thee met sinaasappelschil, kaneel en kruidnagel.
Ook komt kruidnagel voor in speculaas- en koekkruiden en wordt het gebruikt in Friese nagelkaas.

In Indonesië verbruikt men bijna de gehele kruidnagelproductie in het land zelf, onder andere omdat kruidnagels daar in sigaretten (Kreteks) worden verwerkt. De naam Kreteks is een klanknabootsing van het knetteren van deze sigaretten wanneer ze worden aangestoken. De olie uit de kruidnagel verbrandt dan.

Aromatherapeutische toepassingen


Kruidnagelolie staat bekend om zijn verwarmende en stimulerende effecten, waardoor het een populaire keuze is voor massages en aromatische behandelingen die gericht zijn op het verlichten van spierspanning en het stimuleren van de bloedsomloop. Ook heeft het pijnstillende eigenschappen. Kruidnagel staat bekend om zijn verdovende eigenschappen, dat komt omdat het de zenuwgeleiding verhindert.

Minder bekend is dat kruidnagelolie ook allerlei insecten op afstand houdt, waaronder muggen en teken.

Kruidnagelolie wordt ook gewaardeerd vanwege zijn antiseptische en antimicrobiële eigenschappen, waardoor het een nuttig middel is in de strijd tegen bacteriën en schimmels. Het wordt vaak gebruikt in mondverzorgingsproducten vanwege zijn vermogen om infecties te bestrijden en een frisse adem te bevorderen.

De combinatie van insectenwerend, antiseptisch en verdovend kan ook nuttig zijn bij bepaalde huidklachten, zoals dermatitis.

Bovendien wordt kruidnagelolie in de aromatherapie gebruikt vanwege zijn vermogen om mentale helderheid te bevorderen en gevoelens van vermoeidheid en lethargie te verminderen. De opbeurende en stimulerende aroma’s kunnen helpen bij het verlichten van stress en angst, waardoor het een waardevol middel is in ontspannings- en stressverlichtende behandelingen.


Kruidnagel tegen kiespijn


Traditioneel wordt kruidnagel al bij kiespijn aanbevolen, meestal door de olie op een watje aan te brengen en dat tussen wang en kies te houden.
Nog steeds wordt een bestanddeel van kruidnagelolie (eugenol) gebruikt in de tandheelkunde als verdovend middel. Vroeger werd de kruidnagel als verdoving in een pijnlijke kies gestoken, tegenwoordig wordt zink-eugenol ook als bestanddeel tijdens een wortelkanaalbehandeling gebruikt.

 

Wil je kruidnagel voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Kruidnagelolie: meer toepassingen dan alleen bij kiespijn?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!