• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenL-Carnitine, geen essentieel aminozuur, wel belangrijk

L-Carnitine, geen essentieel aminozuur, wel belangrijk

L-carnitine speelt een belangrijke rol in de spierstofwisseling. Het is een aminozuurachtige verbinding die een essentiële rol speelt bij het transport van vetzuren naar de mitochondriën, de energiecentrales van cellen. Het kan in het lichaam gesynthetiseerd worden uit lysine en methionine, maar wanneer deze aminozuren onvoldoende aanwezig zijn, dan wordt L-carnitine essentieel.  

L-carnitine en de spierstofwisseling

Wanneer we energie nodig hebben, zoals tijdens lichamelijke activiteit, kunnen spieren gebruikmaken van vetzuren als brandstof. L-carnitine fungeert als een soort transportmolecuul dat vetzuren door de buitenste en binnenste membranen van de mitochondriën helpt, waar ze worden afgebroken om energie te produceren. Dit proces staat bekend als beta-oxidatie. 

Door het faciliteren van vetzuurtransport helpt L-carnitine dus bij de vetzuuroxidatie en energieproductie in de spieren. Het verhoogt de beschikbaarheid van vetzuren als energiebron, waardoor het vetmetabolisme wordt gestimuleerd. Dit kan vooral gunstig zijn tijdens langdurige inspanning of bij het verbranden van vet als brandstof. 

Bovendien wordt L-carnitine ook geassocieerd met het verminderen van de ophoping van melkzuur in de spieren, wat kan helpen bij het verminderen van spiervermoeidheid en het verbeteren van de trainingsprestaties. 

Het lichaam is in staat om L-carnitine te synthetiseren uit lysine en methionine. Bij een tekorte aan een van deze aminozuren of cofactore, wordt L-carnitine essentieel. Verder kan L-carnitine ook via de voeding worden opgenomen, met name uit vlees, zuivelproducten en noten. 

Er is vooral veel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van L-carnitinesupplementen bij mensen. Bij dieren is er veel minder onderzoek beschikbaar.  

L-carnitine en vetmassa 

Vanwege de rol van L-carnitine bij het vetmetabolisme wordt het ook vaak ingezet als vetverbrander om gewicht te verliezen. Het bewijs hiervoor is nogal mager. Wat wel gezien wordt is een beter spiermetabolisme waardoor meer bewegen gemakkelijker gaat en de spieren sneller herstellen. En meer bewegen is uiteraard belangrijk om overgewicht te voorkomen of aan te pakken. 

L-carnitine, acetyl-L-carnitine en de hersenen 

L-carnitine kan in de lever en nieren omgezet worden in acetyl-L-carnitine of Alcar. Dit Alcar kan de hersenbarrière passeren en wordt gebruikt voor de synthese van bepaalde neurotransmitters die betrokken zijn bij het geheugen, het denken en bewegen. Ook is Alcar betrokken bij het concentratievermogen, stemming en het gevoel van kalmte en rust. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het veel onderzocht wordt met betrekking tot dementie en depressies. 

Omzetting in de lever 

De omzetting van L-carnitine naar acetyl-L-carnitine en vice versa gebeurt vrnl. in de lever. Bij een tekort aan L-carnitine kan de lever alle vetzuren niet meer verwerken en die worden dan opgeslagen in de lever: het ontstaan van een vette lever. Ook de insuline productie en het glucosemetabolisme wordt verstoord bij een tekort aan L-carnitine. Hoe die mechanismen precies verlopen, is nog onderwerp van veel onderzoek. Er wordt vooral onderzocht hoe wat het effect is van L-carnitine op insuline resistentie en ook wat de rol van L-carnitine is bij diabetes en hart- en vaatziekten. 

 

Wil je L-carnitine voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Referenties 

Varney, J. L., Fowler, J. W., Gilbert, W. C., & Coon, C. N. (2017). Utilisation of supplemented l-carnitine for fuel efficiency, as an antioxidant, and for muscle recovery in Labrador retrievers. Journal of nutritional science, 6, e8. https://doi.org/10.1017/jns.2017.4 

Zeyner, A., & Harmeyer, J. (1999). Metabolic functions of L-carnitine and its effects as feed additive in horses. A review. Archiv fur Tierernahrung, 52(2), 115–138. https://doi.org/10.1080/17450399909386157 

Van Weyenberg, S., Buyse, J., & Janssens, G. P. (2009). Increased plasma leptin through l-carnitine supplementation is associated with an enhanced glucose tolerance in healthy ponies. Journal of animal physiology and animal nutrition, 93(2), 203–208. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2008.00807.x 

Kranenburg, L. C., Westermann, C. M., de Sain-van der Velden, M. G., de Graaf-Roelfsema, E., Buyse, J., Janssens, G. P., van den Broek, J., & van der Kolk, J. H. (2014). The effect of long-term oral L-carnitine administration on insulin sensitivity, glucose disposal, plasma concentrations of leptin and acylcarnitines, and urinary acylcarnitine excretion in warmblood horses. The veterinary quarterly, 34(2), 85–91. https://doi.org/10.1080/01652176.2014.919745 

Pennisi, M., Lanza, G., Cantone, M., D’Amico, E., Fisicaro, F., Puglisi, V., Vinciguerra, L., Bella, R., Vicari, E., & Malaguarnera, G. (2020). Acetyl-L-Carnitine in Dementia and Other Cognitive Disorders: A Critical Update. Nutrients, 12(5), 1389. https://doi.org/10.3390/nu12051389 

Savic, D., Hodson, L., Neubauer, S., & Pavlides, M. (2020). The Importance of the Fatty Acid Transporter L-Carnitine in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). Nutrients, 12(8), 2178. https://doi.org/10.3390/nu12082178 

Acetyl-L-carnitine Stichting Orthokennis 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over L-Carnitine, geen essentieel aminozuur, wel belangrijk?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!