L-tryptofaan is een essentieel aminozuur dat belangrijk is voor de synthese van serotonine in het lichaam van verschillende diersoorten en mensen. Het is de voorloper van vitamine B3 (niacine), 5-http (5-hydroxytryptofaan), serotonine en melatonine.
Serotonine staat bekend als een neurotransmitter die betrokken is bij verschillende processen in het lichaam, waaronder stemming, slaap, eetlust, en cognitieve functies.
Voor mensen zijn chocolade en bananen bekende bronnen van tryptofaan. Voor paarden is dit haver en voor honden en katten zijn vlees, vis en gevogelte de belangrijkste bronnen.
Belangrijkste functies van L-tryptofaan
In het lichaam van honden, paarden en katten speelt L-tryptofaan een aantal belangrijke rollen:
- Stemmingsregulatie: Serotonine, gesynthetiseerd uit L-tryptofaan, speelt een rol bij het reguleren van de stemming van dieren. Het kan helpen bij het verminderen van angst en agressie en het bevorderen van een gevoel van kalmte en welzijn.
- Slaapregulatie: L-tryptofaan is een voorloper van melatonine, een hormoon dat betrokken is bij het reguleren van het slaap-waakritme. Daarom kan het een rol spelen bij het bevorderen van een gezonde slaap bij honden, paarden en katten.
- Eetlustregulatie: Serotonine kan invloed hebben op de eetlust. Daarom kan L-tryptofaan een rol spelen bij het reguleren van het eetgedrag van deze dieren.
- Stressvermindering: L-tryptofaan kan helpen om stressreacties te verminderen en het vermogen van dieren om met stressvolle situaties om te gaan, te verbeteren.
Spierstofwisseling
Dit aminozuur wordt niet alleen gebruikt voor de synthese van neurotransmitters zoals serotonine. Het is ook betrokken bij de synthese van eiwitten in het lichaam, inclusief de eiwitten die nodig zijn voor spiergroei, -onderhoud en -herstel.
Als essentieel aminozuur kan L-tryptofaan niet door het lichaam van dieren worden gesynthetiseerd en moet het dus via voeding worden verkregen. Een voldoende inname van L-tryptofaan is belangrijk voor een gezonde spierfunctie en -ontwikkeling bij dieren.
Bovendien kan L-tryptofaan, als voorloper van serotonine, indirect invloed hebben op de spierstofwisseling. Het reguleert diverse factoren zoals stemming, slaap en eetlust, die allemaal van invloed zijn op het algehele welzijn en prestatievermogen van dieren, inclusief hun spierstofwisseling.
Balans van aminozuren in de voeding is noodzakelijk
De opname van aminozuren in de darm gebeurt via verschillende transportmechanismen. Er zijn gedeelde transportersystemen voor verschillende aminozuren. Dit betekent dat de aanwezigheid van grote hoeveelheden van andere aminozuren kan concurreren met tryptofaan voor opname. Als gevolg hiervan kan de aanwezigheid van grote hoeveelheden andere aminozuren in de voeding de opname van tryptofaan verminderen.
Er zijn verschillende aminozuren die concurreren met tryptofaan voor opname in de darm. Enkele van de belangrijkste concurrenten zijn:
- Grote neutrale aminozuren (LNAA’s): Dit omvat aminozuren zoals leucine, isoleucine, valine, fenylalanine en tyrosine. Deze aminozuren delen transportersystemen in de darm met tryptofaan en kunnen dus de opname ervan beïnvloeden.
- Methionine: Methionine is een ander aminozuur dat kan concurreren met tryptofaan voor opname in de darm.
- Histidine: Histidine kan ook de opname van tryptofaan beïnvloeden omdat het een voorloper is van histamine, een andere bioactieve stof in het lichaam.
Deze aminozuren delen gemeenschappelijke transportersystemen in de darm. Wanneer ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn, kunnen ze de opname van tryptofaan verminderen. Dit kan vooral relevant zijn bij diëten met een onevenwichtige verhouding van aminozuren, zoals bij diëten die bijvoorbeeld sterk zijn gericht op één bepaalde eiwitbron.
Om deze reden is het belangrijk om te zorgen voor een evenwichtige voeding die voldoende tryptofaan bevat, evenals andere essentiële aminozuren. Dit om ervoor te zorgen dat de opname van tryptofaan niet wordt belemmerd door competitie met andere aminozuren.
Tryptofaan, serotonine en de gut-brain axis
Laten we beginnen met het begrijpen van de relatie tussen tryptofaan, serotonine en de gut-brain axis.
- Tryptofaan: Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat niet door het lichaam kan worden gesynthetiseerd en dus via voeding moet worden verkregen. Het speelt een cruciale rol als voorloper voor de synthese van verschillende belangrijke moleculen, waaronder serotonine.
- Serotonine: Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van verschillende processen in het lichaam, waaronder stemming, slaap, eetlust, cognitie en emotie. Ongeveer 90% van de serotonine in het lichaam wordt geproduceerd in de darmen, waar het een rol speelt bij het reguleren van darmmotiliteit en -functie.
- De gut-brain axis: De gut-brain axis is een communicatiesysteem dat bestaat uit een netwerk van signalen tussen de darmen en de hersenen. Dit bidirectionele communicatiesysteem maakt gebruik van zowel zenuwachtige als hormonale signalen en speelt een cruciale rol bij het reguleren van verschillende aspecten van gezondheid en welzijn, waaronder spijsvertering, immuunrespons, stemming en gedrag.
De verbinding
- Tryptofaan in de darmen: Tryptofaan uit de voeding wordt opgenomen in de darmen en kan daar worden omgezet in serotonine door specifieke cellen in het darmslijmvlies, de zogenaamde enterochromaffinecellen (EC-cellen). Dit leidt tot de lokale productie van serotonine in de darmen.
- Serotonine en de gut-brain axis: Serotonine geproduceerd in de darmen kan langs verschillende routes signalen naar de hersenen sturen, zowel via het zenuwstelsel als via circulerende hormonen. Deze signalen kunnen de hersenfunctie beïnvloeden en een rol spelen bij het reguleren van stemming, gedrag en cognitieve processen.
- Invloed op gedrag en stemming: Veranderingen in de serotoninespiegels in de darmen kunnen van invloed zijn op de communicatie tussen de darmen en de hersenen via de gut-brain axis. Dit kan op zijn beurt van invloed zijn op gedrag en stemming, en verstoringen in dit systeem worden geassocieerd met aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom (IBS), depressie en angststoornissen.
Kortom, de relatie tussen tryptofaan, serotonine en de gut-brain axis illustreert hoe voedingsstoffen in de darmen kunnen worden omgezet in bioactieve moleculen die van invloed zijn op de communicatie tussen de darmen en de hersenen, en uiteindelijk het gedrag en de gezondheid van een individu kunnen beïnvloeden.
Wil je L-tryptofaan voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.
Referenties
Jenkins, T. A., Nguyen, J. C., Polglaze, K. E., & Bertrand, P. P. (2016). Influence of Tryptophan and Serotonin on Mood and Cognition with a Possible Role of the Gut-Brain Axis. Nutrients, 8(1), 56. https://doi.org/10.3390/nu8010056
Grimmett, A., & Sillence, M. N. (2005). Calmatives for the excitable horse: a review of L-tryptophan. Veterinary journal (London, England : 1997), 170(1), 24–32. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2004.04.017
Templeman, J. R., Davenport, G. M., Cant, J. P., Osborne, V. R., & Shoveller, A. K. (2018). The effect of graded concentrations of dietary tryptophan on canine behavior in response to the approach of a familiar or unfamiliar individual. Canadian journal of veterinary research = Revue canadienne de recherche veterinaire, 82(4), 294–305.