• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenLeonardiet 

Leonardiet 

Leonardiet is een natuurlijke afzetting in de bodem die wordt gevormd door prehistorisch plantaardig materiaal dat is afgebroken tot humuszuren, met name humine- en fulvinezuren. Het wordt vaak gevonden in sedimentaire gesteentelagen en is bekend om zijn rijke organische samenstelling. 

De vorming van leonardiet vindt plaats over een lange periode, meestal duizenden jaren. Het begint met de accumulatie van organisch materiaal, zoals plantenresten, in waterrijke omgevingen zoals moerassen, meren of ondiepe zeeën. Na verloop van tijd wordt dit organisch materiaal blootgesteld aan bacteriële afbraak en chemische processen, waarbij het wordt omgezet in humus. Humuszuren, zoals humine- en fulvinezuren, zijn de belangrijkste componenten van deze humuslaag. 

Huminezuur en fulvinezuur zijn beide complexe organische verbindingen die een donkere kleur hebben en een hoog koolstofgehalte bevatten. Ze zijn van nature in water oplosbaar en hebben chelerende eigenschappen, wat betekent dat ze metalen ionen kunnen binden. Dit kan leiden tot de vorming van complexen die planten beter kunnen opnemen. 

Vanwege de rijke organische samenstelling en de chelerende eigenschappen van leonardiet, wordt het soms gebruikt als een natuurlijke bodemverbeteraar en meststof. Het kan helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur, het vasthouden van vocht en voedingsstoffen, en het stimuleren van de groei van planten. Het wordt ook gebruikt in sommige voedingssupplementen vanwege de veronderstelde voordelen voor de gezondheid, hoewel de effectiviteit ervan wetenschappelijk gezien nog niet volledig is aangetoond. 

Effect op darmgezondheid van paarden 

Er is beperkte wetenschappelijke informatie beschikbaar over specifieke effecten van leonardiet op het lichaam van paarden. Leonardiet wordt soms toegevoegd aan diervoeders en voedingssupplementen voor paarden vanwege de voordelen van humuszuren. 

Het wordt verondersteld dat humuszuren in leonardiet kunnen helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Ze kunnen de darmgezondheid ondersteunen door de vorming van een gezonde darmflora te bevorderen en ontstekingsprocessen te verminderen. Daarnaast worden humuszuren ook geacht het immuunsysteem te ondersteunen en het algemene welzijn van paarden te bevorderen. 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Referenties 

Martina Trckova, Alena Lorencova, Vladimir Babak, Jiri Neca, Miroslav Ciganek, The effect of leonardite and lignite on the health of weaned piglets, Research in Veterinary Science, Volume 119, 2018, Pages 134-142, ISSN 0034-5288, https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2018.06.004. 

Dai, C., Xiao, X., Yuan, Y., Sharma, G., & Tang, S. (2020). A Comprehensive Toxicological Assessment of Fulvic Acid. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2020, 8899244. https://doi.org/10.1155/2020/8899244 

 

Onze expert

Heb je een vraag over Leonardiet ?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!