• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenLijnzaadolie 

Lijnzaadolie 

Lijnzaadolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de vlasplant (Linum usitatissimum). Het staat bekend om zijn voedingswaarde, rijkdom aan onverzadigde vetzuren en diverse gezondheidsvoordelen, waardoor het vaak wordt beschouwd als een goede olie voor met name paarden.  

Eigenschappen van lijnzaadolie

Lijnzaadolie is een van de beste plantaardige bronnen van alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel omega-3-vetzuur. Omega-3-vetzuren hebben diverse gunstige effecten op de gezondheid, zoals het bevorderen van een gezond hart en bloedvaten, het ondersteunen van de hersenfunctie en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. 

Lijnzaadolie bevat ook lignanen. Dit zijn fytochemicaliën die van nature voorkomen in lijnzaadolie en andere plantaardige voedingsmiddelen. Ze hebben verschillende potentiële voordelen voor paarden, zoals: 

 • Antioxidant werking: Lignanen hebben sterke antioxidante eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen schadelijke effecten hebben en celbeschadiging veroorzaken. De antioxidante werking van lignanen kan bijdragen aan de bescherming van de cellen en weefsels van het paard tegen schade door oxidatieve stress. 
 • Hormonale balans: Lignanen hebben ook de mogelijkheid om te fungeren als fyto-oestrogenen, wat betekent dat ze kunnen binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam. Dit kan helpen bij het handhaven van een gezonde hormonale balans bij paarden. Bij merries kan dit bijvoorbeeld helpen bij het reguleren van de oestruscyclus en het verminderen van ongemak tijdens de hengstigheid.
 • Mogelijke kankerpreventie: Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat lignanen beschermende effecten kunnen hebben tegen bepaalde vormen van kanker. Hoewel meer onderzoek nodig is, kan het consumeren van lignanen via lijnzaadolie potentieel bijdragen aan de preventie van bepaalde vormen van kanker bij paarden.
 • Darmbescherming: Lignanen kunnen een slijmvormend effect hebben in de darmen, inclusief de darmen van paarden. Het slijmvormende vermogen van lignanen kan een beschermende werking hebben op het darmslijmvlies en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. 

Voedingsstoffen

Lijnzaadolie bevat ook vitamine E, een krachtige antioxidant die helpt bij de bescherming van cellen tegen schade door vrije radicalen. Het bevat ook andere voedingsstoffen, zoals vitamine K, B-vitamines, magnesium, zink en kalium. 

Lijnzaadolie is gevoelig voor oxidatie vanwege de aanwezigheid van meervoudig onverzadigde vetzuren. Om de kwaliteit van de olie te behouden, is het raadzaam om het in de koelkast te bewaren en het niet te verhitten. Het is ook het beste om verse, koudgeperste lijnzaadolie te gebruiken en het niet te lang te bewaren, aangezien het na verloop van tijd kan bederven. 

Wat doet het? 

Lijnzaadolie draagt bij aan: 

 • Gezonde huid en vacht
  Lijnzaadolie is rijk aan ALA (een omega-3-vetzuur) dat kan helpen bij het behouden van een gezonde huid en een glanzende vacht bij paarden. Het kan helpen bij het verminderen van jeuk, schilfering en ontsteking van de huid en kan de conditie van de vacht verbeteren.
   
 • Gewichtstoename
  Lijnzaadolie is calorie- en vetrijk, waardoor het een goede bron van energie is voor paarden die extra gewicht nodig hebben, zoals sportpaarden, drachtige merries of paarden die herstellen van ziekte of ondergewicht  en oudere paarden.
   
 • Verbeterde spijsvertering
  De omega-3-vetzuren in lijnzaadolie kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen de spijsvertering bij paarden ondersteunen. Het kan helpen bij het verminderen van ontsteking in het maagdarmkanaal en kan gunstig zijn voor paarden met gevoelige darmen of spijsverteringsproblemen.
   
 • Glanzende hoeven
  Lijnzaadolie kan ook bijdragen aan de gezondheid van de hoeven van paarden. Het kan helpen bij het verbeteren van de hoefkwaliteit en het bevorderen van een glanzende en sterke hoefgroei.
   

Het is belangrijk om verse, koudgeperste lijnzaadolie van goede kwaliteit te gebruiken en deze op een koele, donkere plaats te bewaren om oxidatie te voorkomen. Kies een zo klein mogelijke fles om deze zo snel mogelijk leeg te hebben en te kunnen vervangen. 

Vetzuurverdeling 

Lijnzaadolie heeft een unieke vetzuurverdeling die het onderscheidt van veel andere plantaardige oliën. Hier is een overzicht van de typische vetzuurverdeling in lijnzaadolie: 

 1. Alfa-linoleenzuur (ALA): Dit is een omega-3-vetzuur dat vooral overvloedig aanwezig is in lijnzaadolie. Het kan variëren van ongeveer 50% tot 60% van het totale vetgehalte van de olie. ALA is een essentieel vetzuur, wat betekent dat het lichaam het niet zelf kan produceren en het via voeding moet verkrijgen. 
 2. Linolzuur (LA): Dit is een omega-6-vetzuur dat ook voorkomt in lijnzaadolie, zij het in kleinere hoeveelheden. Het kan variëren van ongeveer 10% tot 20% van het totale vetgehalte. 
 3. Oliezuur: Dit is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur (omega-9) dat in lijnzaadolie voorkomt, maar in kleinere hoeveelheden. Het kan variëren van ongeveer 10% tot 20% van het totale vetgehalte. 

Lijnzaadolie voor honden en katten 

De omega-3 vetzuren in lijnzaadolie zijn minder geschikt voor honden en katten want zij missen het enzym delta-6-desaturase dat nodig is voor omzetting van ALA naar EPA en DHA. Hierdoor is het voor honden en katten moeilijker om EPA en DHA uit plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie te halen. 

Hoewel lijnzaadolie nog steeds enige voordelen kan bieden voor honden en katten vanwege de andere voedingsstoffen die het bevat, zoals vitamine E en lignanen, is het niet de meest efficiënte bron van EPA en DHA voor deze dieren. 

Voor honden en katten wordt vaak aanbevolen om EPA en DHA rechtstreeks uit dierlijke bronnen te halen, zoals visolie. Visolie bevat al de actieve vormen van omega-3-vetzuren (EPA en DHA), die gemakkelijker door honden en katten kunnen worden opgenomen en benut. 

 

Wil je lijnzaadolie voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Lijnzaadolie ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!