Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam. Het is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot.
De functies
- Spierfunctie
Magnesium is cruciaal voor de normale spierfunctie. Het helpt bij de samentrekking en ontspanning van spieren. Een tekort kan spierkrampen en stijfheid veroorzaken. - Zenuwstelsel
Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwimpulsen. Het helpt bij het handhaven van een gezond zenuwstelsel en speelt een rol in de regulatie van de neuromusculaire activiteit. - Botgezondheid
Magnesium is een belangrijk mineraal voor de botgezondheid. Het werkt samen met calcium en fosfor om botten en tanden sterk te houden. Een tekort kan leiden tot botproblemen zoals osteoporose. - Energieproductie
Magnesium is betrokken bij veel biochemische reacties die nodig zijn voor de productie van energie in cellen. Het is essentieel voor de vorming en afbraak van ATP (adenosinetrifosfaat), de energiemolecule van het lichaam. - Hartgezondheid
Magnesium speelt een rol bij het handhaven van een gezonde hartfunctie. Het is betrokken bij de regulatie van de hartslag en de samentrekking van hartspieren. - Bloedglucose-regulatie
Magnesium helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door betrokken te zijn bij de werking van insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel controleert. - Immuniteit
Magnesium is nodig voor een gezonde werking van het immuunsysteem en speelt een rol bij ontstekingsreacties.
De bronnen van magnesium voor honden, katten en paarden
Magnesium kan worden verkregen uit verschillende voedingsbronnen voor honden, katten en paarden.
- Voeding: Het meeste magnesium in het dieet van huisdieren komt uit hun voeding. Kwalitatief hoogwaardige voeding zou in ieder geval een goede basis magnesium moeten bevatten.
- Groene groenten: Groene groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli kunnen goede bronnen van magnesium zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat katten van nature geen herbivoren zijn en minder afhankelijk zijn van groenten in hun dieet.
- Granen en volkorenproducten: Granen en volkorenproducten, zoals haver, bruine rijst en volkorenbrood, kunnen ook magnesium bevatten. Deze voedingsmiddelen kunnen een deel uitmaken van het dieet van paarden.
- Ruwvoer: Voor paarden kan hooi en gras een aanzienlijke hoeveelheid magnesium bevatten, afhankelijk van de bodemgesteldheid waarin het is gegroeid. De magnesiumconcentratie in ruwvoer kan variëren, het is aan te raden dit te analyseren.
- Magnesiumsupplementen: Soms is magnesiumsuppletie aan te raden als een dier een tekort heeft of specifieke gezondheidsproblemen heeft waarbij extra magnesium nodig is.
De Nederlandse bodem bevat weinig magnesium
De samenstelling van de bodem kan invloed hebben op de hoeveelheid magnesium die beschikbaar is voor gewassen en uiteindelijk voor dieren die deze gewassen eten, zoals paarden. Nederland heeft over het algemeen een bodem die van nature arm is aan magnesium. Dit kan leiden tot lagere magnesiumgehaltes in het ruwvoer dat in Nederland wordt geproduceerd. Als gevolg daarvan kunnen magnesiumtekorten bij paarden een probleem vormen, vooral als het dieet hoofdzakelijk bestaat uit lokaal geteeld ruwvoer.
Magnesiumtekorten bij paarden kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals spierspanning, zenuwstoornissen en zelfs koliek.
Stappen die paardeneigenaren kunnen nemen om magnesiumtekorten te voorkomen of te behandelen:
- Voedingsanalyse: Laat het ruwvoer (hooi of gras) analyseren om het magnesiumgehalte te bepalen. Dit kan helpen bij het vaststellen van eventuele tekorten en het aanpassen van het dieet van het paard.
- Voedingssupplementen: Overleg met een dierenarts of voedingsdeskundige over het gebruik van magnesiumsupplementen om de magnesiuminname van het paard aan te vullen indien nodig. Supplementen moeten echter met mate worden gegeven en onder toezicht van een professional.
- Vitaminen en mineralenmixen: Overweeg het gebruik van commerciële voedingssupplementen of vitamine- en mineralenmixen die specifiek zijn ontworpen voor paarden. Deze kunnen helpen bij het handhaven van een evenwichtige voeding.
- Bewaking van de gezondheid: Houd de gezondheid van het paard in de gaten en let op tekenen van magnesiumtekort, zoals spierproblemen, nervositeit en spijsverteringsproblemen. Als er vermoedens zijn van een tekort, raadpleeg dan een dierenarts.
Magnesium bij nervositeit en stress
In tijden van stress verbruikt het lichaam meer magnesium dan gebruikelijk en kan de behoefte daarin verhoogd zijn. De hoeveel die standaard in voeding aanwezig is kan dan tekort schieten en dan is aanvulling zinnig.
Magnesium speelt een rol bij de regulatie van het zenuwstelsel en kan helpen om de zenuwfunctie te stabiliseren. Het helpt om spieren te ontspannen.
- Oorzaak van nervositeit: Nervositeit bij dieren kan verschillende oorzaken hebben, zoals angst, stress, pijn, gedragsproblemen of gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de nervositeit vast te stellen voordat je besluit om supplementen te geven.
- Individuele variatie: De respons op magnesiumsupplementen kan variëren tussen individuele dieren. Sommige dieren kunnen baat hebben bij magnesiumsuppletie, terwijl anderen mogelijk geen verbetering ervaren.
- Dosering: De juiste dosering van magnesiumsupplementen is belangrijk. Te veel magnesium kan leiden tot diarree en andere gastro-intestinale problemen. Het is essentieel om de aanbevolen dosering te volgen en bij dunne ontlasting de hoeveelheid te verlagen.
- Professioneel advies: Voordat je magnesiumsupplementen aan het dieet van je huisdier toevoegt, is het aan te raden contact met onze therapeuten/dierenarts op te nemen: we kunnen dan vaststellen wat de mogelijke oorzaak is en wat de juiste weg van handelen is.
- Andere benaderingen: Naast magnesiumsupplementen zijn er andere benaderingen om nervositeit bij dieren aan te pakken, zoals gedragstraining, aanpassingen aan de omgeving, en voedingsaanpassingen. Supplementen met magnesium of met kruiden zijn ter ondersteuning.
Het is belangrijk om te begrijpen dat magnesiumsupplementen niet altijd de beste oplossing zijn voor nerveuze spanning bij dieren, en dat het behandelen van de onderliggende oorzaak van de nervositeit vaak effectiever is. Een supplement is een steuntje in de rug hierbij.
Wil je magnesium voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.