• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenPepermunt: een verfrissende plant met veelzijdige toepassingen

Pepermunt: een verfrissende plant met veelzijdige toepassingen

Pepermunt, ook wel bekend als Mentha × piperita, is een aromatische kruidenplant die bekend staat om zijn verfrissende geur en smaak. Deze veelzijdige plant is een hybride tussen watermunt (Mentha aquatica) en groene munt (Mentha spicata).
In dit artikel kijken we naar de toepassingen voor mens en dier.

Botanische eigenschappen

Pepermunt heeft kenmerkende botanische eigenschappen die het gemakkelijk onderscheidbaar maken. Het plantje heeft vierkante stengels, een kruisgewijze bladstand en donkergroene, getande bladeren met een karakteristieke pepermuntsmaak. Het zaad heeft zeer weinig kiemkracht, waardoor de plant meestal wordt vermeerderd door te stekken. Het wordt op deze manier voor vele doeleinden gekweekt.

De familie

Pepermunt behoort tot de lipbloemenfamilie, waarvan alle planten vierkante stengels en een kruisgewijze bladstand hebben. Planten in het geslacht Mentha hebben lila bloemen en een muntgeur, die wordt versterkt wanneer je de bladeren wrijft. De pepermunt is een kruising tussen watermunt (Mentha aquatica) en aarmunt (Mentha spicata), aangeduid met het x-je in de Latijnse naam (Mentha × piperita).

Herkenning

Pepermunt onderscheidt zich van andere muntsoorten door de sterke pepermuntgeur en het vrijwel ontbreken van beharing op de plant. Door zijn lage kiemkracht zul je pepermunt niet vaak in de natuur tegenkomen. Andere muntsoorten, zoals watermunt, daarentegen wel!

Toepassingen in de kruidengeneeskunde voor mens en dier

Iedereen kent wel pepermuntthee, maar voor dieren kun je een tinctuur (plantenaftreksel in alcohol) of etherische olie (aromatherapie) gebruiken.

Spijsverteringsproblemen
Pepermunt, zowel de olie als het kruid, kun inzetten bij maag- en darmproblemen. Het kruid werkt ontkrampend op maag en darmen.

Normaal gesproken wordt pepermunt opgenomen in de dunne darm. Pepermuntolie staat momenteel ook volop in de belangstelling vanwege de toepassingen bij IBS (spastische darm). Hierbij moet de olie dus in de dikke darm aankomen, daarom zijn er ook merken die pepermuntolie in een speciaal gecoate capsule aanbieden.

Maagzweren
Pepermunt is werkzaam tegen diverse ziekteverwekkers zoals verschillende Streptococcen en Staphylococcen en E. coli, maar ook Helicobacter pylori. Deze laatste is de bekendste veroorzaker van maagzweren.

Misselijkheid & wagenziekte
Pepermunt kun je inzetten om misselijkheid te helpen verminderen, ook ten gevolge van wagenziekte. Je kunt hiervoor van tevoren pepermunt als tinctuur geven, maar het ook combineren met aromatherapie. Neem hiervoor een geursteentje en doe hier een paar druppeltjes pepermuntolie op, dit kan veilig mee in de auto.

Bovenste luchtwegen
Pepermunt kun je ook gebruiken bij verkoudheidsklachten en om verlichting te bieden bij hoest en sinusitis.

Pepermuntolie kan voor mensen gebruikt worden om mee te stomen. Voor honden kun je het verdampen in de ruimte (zorg ervoor dat dieren weg kunnen gaan als ze dat willen). Voor paarden kun je het best het gedroogde kruid (eventueel met andere kruiden zoals kamille en eucalyptus) in een emmer warm water doen en dat aanbieden; bijvoorbeeld neerzetten bij het poetsen.

Insecten
Pepermuntolie kan effectief zijn bij het afweren van insecten bij huisdieren, zoals muggen en vlooien.

Verlichting van hoofdpijn
De verkoelende eigenschappen van menthol in pepermuntolie kunnen hoofdpijn verlichten wanneer de olie wordt ingeademd.

Pepermunt is in normale doseringen veilig in gebruik. Bij te hoge doseringen kan het een branderig gevoel op de huid geven of bij inname in de maag veroorzaken.

 

 

Onze expert

Heb je een vraag over Pepermunt: een verfrissende plant met veelzijdige toepassingen?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Pepermuntolie op de huid


De etherische olie heeft een kalmerende, verkoelende werking op de huid en combineert goed met lavendel.
Muntolie geeft een gevoel van koude omdat het selectief de kou-zenuwen prikkelt. In werkelijkheid heeft het een verwarmende werking, bijvoorbeeld op zwaar belaste spieren en het spijsverteringsstelsel als dat een extra zetje nodig heeft. Het gevoel van kou is dus subjectief, maar kan wel heel prettig zijn bij jeuk! Het is een beproefd middel bij insectensteken.
Verder is pepermunt olie antiseptisch, zuiverend en stimuleert het de lymfestroom.

pepermunt

TIP! Thee maken van een muntplant

Voor het maken van thee van een muntplant kan ook watermunt (Mentha aquatica) worden gebruikt. Dit is een meerjarige plant die zich kan uitzaaien.
Voor thee combineert pepermunt ook goed met verse gember en honing!

In het kort is pepermunt een veelzijdige plant met zowel culinaire als therapeutische toepassingen, terwijl het ook bij dieren nuttig kan zijn. Het is echter altijd raadzaam om een arts of deskundige te raadplegen, vooral bij langdurig of intensief gebruik.

Pepermunt beïnvloedt de werking van homeopatische geneesmiddelen negatief, daarom niet gebruiken als je dier ook deze middelen krijgt.

Wil je pepermunt voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!