• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenPiper nigrum – zwarte peper: koning van de specerijen

Piper nigrum – zwarte peper: koning van de specerijen

Zwarte peper, of Piper nigrum, wordt wel gezien als de ‘Koning onder de specerijen’. Breed ingezet in de keuken versterkt het de smaak van veel ingrediënten en maakt daarmee het gerecht smakelijker. Daarnaast heeft het ook nog eens een indrukwekkend potentieel aan bioactieve stoffen.

Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen. Rode en roze peperkorrels zijn in essentie geen pure peper, want ze komen van een ander soort plant. Zwarte peper ontstaat uit de onrijpe groene bessen van de peperplant die worden gedroogd.

Spaanse peper, die ook rood is, is afkomstig van een geheel andere plantensoort. Ook de scherpe smaak komt van een andere stof, namelijk capsaïcine.

Herkomst en oorspronkelijke toepassingen

Peper is al bekend uit oude Indische geschriften in het Sanskriet, waar het “pipali” genoemd werd. Via Perzië kwam het gebruik van peper bij de Egyptenaren en de Oude Grieken terecht. De Romeinen noemden de specerij “piper”, waar het Nederlandse woord peper direct van afstamt. In de Grieks-Romeinse keuken werd ook wel gebruikgemaakt van de lange peper (Piper longum), een peper die zoeter smaakt en pas in de nasmaak peperig is.

De Arabieren brachten peper naar Europa. Tot de 15e eeuw lag het monopolie voor de peperhandel bij Italiaanse handelssteden. De Vereenigde Oostindische Compagnie is onder andere ontstaan vanuit de wens van de Nederlanders om zelf peper te gaan halen. In de tijd van de VOC werd het woord peper ook voor specerijen in het algemeen (en niet alleen voor ‘echte’ peper) gebruikt. In koekkruiden uit de 17e en het begin van de 18e eeuw zat naast kruidnagelen en kaneel ook peper.

De prijs van peper is altijd zeer hoog geweest, ook toen peper op meerdere plaatsen verbouwd werd. Hier komt ook het woord peperduur vandaan. De Amerikaan Elihu Yale vergaarde vanaf 1672 een enorm kapitaal met de peperhandel, waarmee onder andere de Yale-universiteit is gefinancierd.

De therapeutische eigenschappen van Piper nigrum

Piper nigrum heeft enkele mogelijke medicinale eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele natuurgeneeskunde, zoals bijvoorbeeld in de Ayurveda. Enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen en toepassingen van zwarte peper zijn:

  • Spijsverteringsondersteuning: Zwarte peper wordt vaak gebruikt als een spijsverteringsstimulans. Het kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering door de productie van spijsverteringssappen, met name uit de alvleesklier, en de activiteit van de spijsverteringsenzymen te stimuleren.
  • Antimicrobiële eigenschappen: Zwarte peper bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder piperine, die antimicrobiële eigenschappen hebben. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.
  • Ontstekingsremmende werking: Piperine, een belangrijke component van zwarte peper, vertoont ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en kan daarom gunstig zijn bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis.
  • Antioxidatieve eigenschappen: Zwarte peper bevat antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, waardoor celbeschadiging wordt verminderd en het risico op verschillende ziekten wordt verlaagd.
  • Verbetering van de opname van voedingsstoffen: Piperine kan de opname van bepaalde voedingsstoffen, zoals curcumine uit kurkuma maar ook een heel aantal geneesmiddelen, verbeteren door de activiteit van bepaalde enzymen in het spijsverteringskanaal te remmen. Dit kan helpen bij het optimaliseren van de absorptie van voedingsstoffen en/of medicijnen in het lichaam.
  • Mogelijke gewichtsbeheersing: Er is enig bewijs dat piperine kan helpen bij gewichtsbeheersing door de stofwisseling te verhogen en de vetverbranding te stimuleren.

Wil je zwarte peper voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Referenties

Takooree, H., Aumeeruddy, M. Z., Rengasamy, K. R. R., Venugopala, K. N., Jeewon, R., Zengin, G., & Mahomoodally, M. F. (2019). A systematic review on black pepper (Piper nigrum L.): from folk uses to pharmacological applications. Critical reviews in food science and nutrition59(sup1), S210–S243. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1565489

Damanhouri, Zoheir & Ahmad, Aftab. (2014). A Review on Therapeutic Potential of Piper nigrum L. (Black Pepper): The King of Spices. Medicinal & Aromatic Plants. 3(3) 161. https://www.researchgate.net/publication/270275083_A_Review_on_Therapeutic_Potential_of_Piper_nigrum_L_Black_Pepper_The_King_of_Spices

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Onze expert

Heb je een vraag over Piper nigrum – zwarte peper: koning van de specerijen?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!