• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenPrebiotica, pro-, post- en parabiotica: wat zijn dat en welke belang hebben ze voor de darmgezondheid? 

Prebiotica, pro-, post- en parabiotica: wat zijn dat en welke belang hebben ze voor de darmgezondheid? 

Prebioticum, probioticum, postbioticum en parabioticum zijn termen die worden gebruikt om verschillende soorten stoffen of producten te beschrijven die verband houden met de darmgezondheid en het microbioom. Hier is een uitleg van elk van deze termen: 

Prebioticum: Een prebioticum verwijst naar een niet-verteerbare voedingsstof die gunstig is voor de groei en activiteit van bepaalde bacteriën in de darmen. Prebiotica fungeren als voedingsbron voor de gunstige bacteriën in de darmen en bevorderen hun groei en activiteit. Voorbeelden van prebiotica zijn inuline, fructo-oligosacchariden (FOS) en galacto-oligosacchariden (GOS), die vaak voorkomen in voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, banaan, cichorei en volkorengranen. Acaciavezels en shiitake paddenstoelen zijn bronnen van prebiotische vezels die in supplementen wel worden gebruikt. 

Probioticum: Een probioticum verwijst naar levende micro-organismen, meestal bacteriën, die gunstig zijn voor de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen. Probiotica koloniseren de darmen en kunnen helpen bij het handhaven van een gezond darmmicrobioom. Ze kunnen de spijsvertering bevorderen, het immuunsysteem versterken en mogelijk andere voordelen bieden. Voorbeelden van probiotische bacteriën zijn lactobacillus en bifidobacterium, die vaak worden aangetroffen in yoghurt, gefermenteerde voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Maar ook levende gist (saccharomyces cerevisiae) is een voorbeeld van een probioticum. Enterococcus faecium is een bacteriestam die vooral goed onderzocht is bij dieren. 

Postbioticum: Een postbioticum verwijst naar de bioactieve stoffen of metabolieten die worden geproduceerd door probiotische bacteriën tijdens hun groei en metabolisme. Deze stoffen hebben mogelijk gunstige effecten op de gezondheid, onafhankelijk van de levende bacteriën zelf. Postbiotica kunnen antimicrobiële eigenschappen hebben, ontstekingen verminderen, het immuunsysteem reguleren en andere voordelen bieden. Voorbeelden van postbiotica zijn korte-keten vetzuren, peptiden, enzymen en metabolieten die worden geproduceerd tijdens de fermentatie van voedingsvezels door probiotische bacteriën. Maar ook gist is een fermentatieproduct en dode gist valt onder deze groep van postbiotica. 

Parabioticum: Paraprobiotica is een term die wordt gebruikt om een categorie van producten te beschrijven die gerelateerd zijn aan probiotica. Paraprobiotica verwijzen naar niet-levende micro-organismen of inactieve componenten van probiotische bacteriën die toch gunstige effecten op de gezondheid kunnen hebben wanneer ze worden ingenomen.
In tegenstelling tot probiotica bevatten paraprobiotica geen levende bacteriën. In plaats daarvan kunnen ze bestaan uit geïnactiveerde bacteriën, celwanden, metabole producten, gelyofiliseerde bacteriën of andere componenten van probiotische bacteriën.
Paraprobiotica hebben als doel om gunstige effecten op de gezondheid te bieden, vergelijkbaar met probiotica, zonder de potentiële nadelen van het gebruik van levende micro-organismen. Ze kunnen bijvoorbeeld de immuniteit verbeteren, ontstekingen verminderen, de darmgezondheid bevorderen en het evenwicht van het darmmicrobioom ondersteunen. 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Referenties 

Samy Julliand, Agathe Martin, Véronique Julliand: Effect of live yeast supplementation on gastric ecosystem in horses fed a high-starch diet. Livestock Science, Volume 215, 2018, Pages 25-29, ISSN 1871-1413, https://doi.org/10.1016/j.livsci.2018.01.007. 

Siciliano RA, Reale A, Mazzeo MF, Morandi S, Silvetti T, Brasca M. Paraprobiotics: A New Perspective for Functional Foods and Nutraceuticals. Nutrients. 2021 Apr 8;13(4):1225. doi: 10.3390/nu13041225. PMID: 33917707; PMCID: PMC8068161. 

Piqué N, Berlanga M, Miñana-Galbis D. Health Benefits of Heat-Killed (Tyndallized) Probiotics: An Overview. Int J Mol Sci. 2019 May 23;20(10):2534. doi: 10.3390/ijms20102534. PMID: 31126033; PMCID: PMC6566317. 

Taverniti, V., & Guglielmetti, S. (2011). The immunomodulatory properties of probiotic microorganisms beyond their viability (ghost probiotics: proposal of paraprobiotic concept). Genes & nutrition, 6(3), 261–274. https://doi.org/10.1007/s12263-011-0218-x 

Nataraj, B. H., Ali, S. A., Behare, P. V., & Yadav, H. (2020). Postbiotics-parabiotics: the new horizons in microbial biotherapy and functional foods. Microbial cell factories, 19(1), 168. https://doi.org/10.1186/s12934-020-01426-w 

 

 

 

 

 

 

Onze expert

Heb je een vraag over Prebiotica, pro-, post- en parabiotica: wat zijn dat en welke belang hebben ze voor de darmgezondheid? ?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

probiotica

Wil je prebiotica of probiotica voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!