• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenPsyllium 

Psyllium 

Psyllium is afkomstig van de zaden van de Plantago ovata uit de weegbree familie. In de handel vindt je verschillende varianten: de hele zaden (Vlozaad) of de zemelen van het vlozaad, de husks.  

Zowel de zaden als de husks zijn beiden te vinden onder de benaming ‘psyllium’, wat best verwarrend is. Want de husks hebben een sterkere werking dan de zaden. Ze zijn echter ook duurder omdat er bij de husks een extra bewerkingsstap nodig is om een goed product te krijgen. 

De husks werken sterker omdat ze veel meer voedingsvezels bevatten dan de zaden.

De zaden lijken qua werking meer op lijnzaad. Door de grote aanwezigheid van slijmstoffen (zowel in het zaad als in de husks) helpt het de darmpassage te vergemakkelijken. Ook is het waterbindend vermogen van de husks vele malen groter dan van de zaden.  

Psyllium Husk bestaat uit vezels die tot twintig maal hun eigen gewicht aan water kunnen opnemen. Hierdoor wordt de darminhoud zachter en volumineuzer en verloopt de darmpassage gemakkelijker. Psyllium Husk kan echter ook bij te dunne ontlasting worden ingezet, omdat psyllium helpt deze dikker te maken. Daarnaast heeft het middel een milde darmreinigende werking en bevordert het de spijsvertering. 

Toepassingen 

 • Stoelgang
  Psylliumvezels zijn bulkvormend waardoor ze een bijzondere dubbele toepassing hebben: ze helpen ontlasting zachter te maken en een te dunne ontlasting wat dikker te maken.

 • Reinigen van de darmen
  Vlozaad heeft een mild reinigend effect op de darmen. Samen met Vega Omega kan het gebruikt worden om zand uit de darmen te verwijderen.

 • Immuunsysteem
  Psyllium zorgt ervoor dat gunstige bacteriën het meer naar hun zin hebben in de dikke darm. Het ondersteunt hiermee het immuunsysteem en helpt om schadelijke organismen buiten de deur te houden.

 • Opname snelle koolhydraten
  Doordat psylliumvezels binnen enkele minuten een brijachtige massa vormen én het onverteerbare vezels zijn, worden sommige voedingsstoffen trager opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn glucose en andere snelle suikers. Psylliumvezels kunnen daardoor goed worden toegepast bij dieren met insulineresistentie. Het is hierbij belangrijk dat als eerste het voer wordt aangepast naar een dieet dat beter bij een insulinegevoelig dier past! 

Dosering 

Over de dosering ontstaat nogal eens verwarring: want de hoeveelheid vlozaad die gegeven moet worden, is vele malen groter dan de hoeveelheid husks.  

Zo wordt er voor vlozaad aanbevolen om ter preventie van zandkoliek 0,5-1 gram vlozaad per kg lichaamsgewicht van het paard of de pony te geven. Voor een paard van 600 kg is dat dus 300-600 gram per dag.  

Doe dit NIET met Psyllium Husk! Daar is de aanbevolen dosering ‘slechts’ 45 gram per dag. Want de husks zwellen enorm op, je geeft dus veel minder daarvan. 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Referenties 

Shannon John J. Moreaux, Jyme L. Nichols, Janice G.P. Bowman, Patrick G. Hatfield (2011). Psyllium Lowers Blood Glucose and Insulin Concentrations in Horses. Journal of Equine Veterinary Science, Volume 31, Issue 4, Pages 160-165, ISSN 0737-0806.
https://doi.org/10.1016/j.jevs.2011.02.002. 

 

 

Onze expert

Heb je een vraag over Psyllium ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!