• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenSaccharomyces cerevisiae (gist)

Saccharomyces cerevisiae (gist)

Saccharomyces cerevisiae, ook wel bekend als bakkersgist of biergist, is een eencellige schimmel die vaak wordt gebruikt in de voedselindustrie, met name in het bakken en brouwen.  Daarnaast heeft gist, met name voor paarden, ook een positieve invloed op  de darmgezondheid.

Al sinds de oudheid gebruikt de mens Saccharomyces cerevisiae ofwel gist om allerlei levensmiddelen te maken zoals brood, bier, wijn etc. Gist wordt ook gebruikt om andere voedingsmiddelen te maken en als smaakversterker, denk aan Marmite. 
Ook in allerlei andere gerechten vind je ingrediënten afkomstig van gist, zoals gistextracten in bouillonblokjes en soep.  

Hoewel het meestal wordt geassocieerd met het fermentatieproces voor brood en bier, wordt Saccharomyces cerevisiae ook bestudeerd vanwege zijn mogelijke gezondheidsvoordelen als pre-, pro- en postbioticum. 

Verschillende producten afkomstig van gist 

Gist als prebioticum
Bij de productie van gistextracten (dat is in feite de celinhoud van de gistcel) blijven de gistcelwanden over. Deze gistcelwanden zijn rijk aan mannan-oligosacchariden of MOS. Deze helpen de darmen te beschermen tegen toxinen en bevorderen de aanmaak van meer goede darmbacteriën zodat de slechte darmbacteriën niet de overhand krijgen. 

Gist als  probioticum 

Ook de levende gistcellen kunnen als zodanig worden toegepast in diervoeding. Wij gebruiken in de Ultimaflor voor paarden en pony’s de Saccharomyces cerevisiae SC 47: een stam die uitgebreid getest en als veilig is beoordeeld door de EFSA. Deze stam heeft bewezen effect op het voorkomen/helpen bij laminitis (hoefbevangenheid) bij paarden. Verder zorgt deze versie van gist voor een beter ecosysteem in de darmen van paarden waardoor hooi en krachtvoer beter verteerd worden. 

Gist als  postbioticum 

En dan hebben we nog de dode gistcellen: de postbiotica. Dit zijn inactieve gistcellen die nog wel de probiotische eigenschappen hebben van de levende gistcel. We noemen ze ook wel postbiotica, omdat gist een fermentatieproduct is (zie verder het artikel over pre-, pro-, post- en parabiotica).  

 

Wil je  Saccharomyces cerevisiae voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Referenties
EFSA FEEDAP Panel (EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed), Bampidis, V, Azimonti, G, Bastos, ML, Christensen, H, Dusemund, B, Kouba, M, Kos Durjava, M, López-Alonso, M, López Puente, S, Marcon, F, Mayo, B, Pechová, A, Petkova, M, Ramos, F, Sanz, Y, Villa, RE, Woutersen, R, Chesson, A, Cocconcelli, PS, Rychen, G, Wallace, RJ, Brozzi, R and Saarela, M, 2019. Scientific Opinion on the safety and efficacy of Actisaf® Sc47 (Saccharomyces cerevisiae CNCM I-4407) as a feed additive for cattle for fattening, dairy cows, weaned piglets and sows. EFSA Journal 2019;17(3):5600, 15 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5600 

Samy Julliand, Agathe Martin, Véronique Julliand: Effect of live yeast supplementation on gastric ecosystem in horses fed a high-starch diet. Livestock Science, Volume 215, 2018, Pages 25-29, ISSN 1871-1413, https://doi.org/10.1016/j.livsci.2018.01.007. 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Onze expert

Heb je een vraag over Saccharomyces cerevisiae (gist)?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

gist

Wil je gist voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!