• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenSelenium 

Selenium 

Selenium is een essentieel sporenmineraal dat een belangrijke rol speelt in het lichaam van honden, katten en paarden, net als bij andere dieren en mensen.

De functies zijn onder meer: 

 • Antioxidant: Selenium fungeert als een onderdeel van het enzym glutathionperoxidase, dat helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen en het beschermen van cellen tegen oxidatieve schade.  
 • Immuunsysteem: Selenium speelt een rol bij het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Het is betrokken bij de productie van antilichamen en het reguleren van ontstekingsreacties. 
 • Spiersysteem: Selenium is essentieel voor een goede spierfunctie, inclusief de werking van de hartspier. Een tekort kan leiden tot spierzwakte en cardiomyopathie (hartspierziekte) bij honden, katten en paarden. 
 • Reproductieve gezondheid: Selenium is betrokken bij de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van gezonde foetussen. Een tekort kan leiden tot problemen met de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van de foetus. 
 • Schildklierfunctie: Selenium speelt een rol bij de omzetting van schildklierhormonen, wat belangrijk is voor een goede schildklierfunctie en metabolisme. 

Het is echter belangrijk op te merken dat selenium een sporenmineraal is, wat betekent dat het in kleine hoeveelheden nodig is. De grens tussen een therapeutische dosering en toxiciteit is smal: houd daarom in de gaten welke bronnen je dier krijgt, zodat je niet per ongeluk overdoseert. Vooral als je verschillende supplementen voert, is het goed dit in de gaten te houden.

De belangrijkste voedingsbronnen van selenium voor honden, katten en paarden 

Selenium is een sporenmineraal dat van nature voorkomt in de bodem en wordt opgenomen door planten.

 

De belangrijkste voedingsbronnen van selenium voor paarden zijn: 

Gras en hooi: Veel van het selenium in het dieet van paarden komt uit gras en hooi. De concentratie in gras varieert echter afhankelijk van de bodemgesteldheid in het gebied waar het gras groeit. Een tekort kan voorkomen in gebieden met lage seleniumgehaltes in de bodem. 

Granen en granenproducten: Granen, zoals tarwe, maïs en rijst, kunnen ook dit spoorelement bevatten, maar de hoeveelheden kunnen variëren. Diervoeder kan dit spoorelement bevatten, maar de hoeveelheid wordt meestal gecontroleerd om overdosering te voorkomen. 

Honden en katten:

Dierlijke producten: Dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte kunnen selenium bevatten, vooral als de dieren zelf seleniumrijke voeding hebben geconsumeerd. Het is dus extra belangrijk dat vleesvoeding voor honden en katten van gezonde dieren afkomstig is. 

Seleniumsupplementen


In sommige gevallen kan het nodig zijn om een supplement toe te dienen, vooral in gebieden met seleniumarme bodems. Paarden kunnen baat hebben bij extra magnesium voor de spiergezondheid, maar let op voor overdosering.
 

Wat is natriumseleniet? 

In de context van voedingssupplementen wordt natriumseleniet soms toegevoegd aan diervoeders om ervoor te zorgen dat dieren voldoende selenium krijgen in hun dieet.  

 

Wil je selenium voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Referenties 

Zentrichová, V., Pechová, A., & Kovaříková, S. (2021). Selenium and Dogs: A Systematic Review. Animals : an open access journal from MDPI, 11(2), 418. https://doi.org/10.3390/ani11020418 

Delesalle, C., de Bruijn, M., Wilmink, S., Vandendriessche, H., Mol, G., Boshuizen, B., Plancke, L., & Grinwis, G. (2017). White muscle disease in foals: focus on selenium soil content. A case series. BMC veterinary research, 13(1), 121. https://doi.org/10.1186/s12917-017-1040-5 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Selenium ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!