Shiitake is een medicinale paddenstoel, met een oorsprong in Japan en China en is een echte weerstandbooster. Deze paddenstoelen worden al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege hun veronderstelde medicinale kwaliteiten.
Shiitake bevat talloze fytonutriënten en door de immuun ondersteunende werking eigenlijk voor het hele lichaam gezond. Maar het stofje lentinan (een bètaglucaan) en de talloze vezels springen eruit als het gaat om het ondersteunen van de darmgezondheid.
Shiitake in de Traditionele Chinese Geneeskunde
Shiitake, oftewel Lentinula edodes, is een paddenstoel die onder meer in China en Japan al ruim 1000 jaar wordt gekweekt.
De Traditionele Geneeskunde ziet paddenstoelen als “spirit medicine” omdat ze de shen/spirit kunnen voeden. Zo staat shiitake in de Chinese geneeskunde bekend om het kunnen aanvullen van qi (vrij uitgelegd: levensenergie) en het ondersteunen van de milt en maag.
Deze paddenstoel beat vele waardevolle voedingsstoffen en is van zichzelf eigenlijk al een soort multivitaminen- en mineralenbom. Het bevat onder meer het bekende en veel onderzochte bètaglucaan lentinan, maar ook eiwitten (aminozuren), vetzuren, onder meer de vitaminen D, B2 en B12, de mineralen calcium, fosfor, kalium, zink en ijzer, en essentiële suikers zoals mannose.
Toepassingen bij dieren
Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen die aan Shiitake paddenstoelen worden toegeschreven:
- Immuniteit versterken
Shiitake paddenstoelen bevatten verschillende bioactieve verbindingen, waaronder bèta-glucanen, die het immuunsysteem kunnen stimuleren en helpen bij het bestrijden van infecties. - Antioxidantwerking
Deze paddenstoelen bevatten antioxidanten, zoals polyfenolen en vitamine C, die vrije radicalen kunnen neutraliseren en celbeschadiging kunnen verminderen, wat op zijn beurt kan helpen bij het voorkomen van bepaalde chronische ziekten. - Bloeddrukregulatie
Er zijn aanwijzingen dat bepaalde componenten in Shiitake paddenstoelen de bloeddruk kunnen verlagen. - Antimicrobiële werking
Shiitake paddenstoelen hebben antimicrobiële eigenschappen, waardoor ze mogelijk kunnen helpen bij het bestrijden van bepaalde bacteriën en schimmels. - Ontstekingsremmende eigenschappen
De aanwezigheid van bioactieve stoffen in Shiitake paddenstoelen kan ontstekingen in het lichaam verminderen.
Hoewel Shiitake paddenstoelen en hun medicinale kwaliteiten al lang in de menselijke voeding en traditionele geneeskunde worden gebruikt, is het belangrijk om op te merken dat niet alle voordelen van Shiitake paddenstoelen automatisch van toepassing zijn op dieren.
Wil je shiitake voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Referenties
Bisen, P. S., Baghel, R. K., Sanodiya, B. S., Thakur, G. S., & Prasad, G. B. (2010). Lentinus edodes: a macrofungus with pharmacological activities. Current medicinal chemistry, 17(22), 2419–2430. https://doi.org/10.2174/092986710791698495
Sheng, K., Wang, C., Chen, B., Kang, M., Wang, M., Liu, K., & Wang, M. (2021). Recent advances in polysaccharides from Lentinus edodes (Berk.): Isolation, structures and bioactivities. Food chemistry, 358, 129883. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129883
Anwar, H., Suchodolski, J. S., Ullah, M. I., Hussain, G., Shabbir, M. Z., Mustafa, I., & Sohail, M. U. (2019). Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes), Supplementation Alters Gut Microbiome and Corrects Dyslipidemia in Rats. International journal of medicinal mushrooms, 21(1), 79–88. https://doi.org/10.1615/IntJMedMushrooms.2018029348
Jayachandran, M., Xiao, J., & Xu, B. (2017). A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota. International journal of molecular sciences, 18(9), 1934. https://doi.org/10.3390/ijms18091934