• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenSmakelijk én werkzaam: fenegriek voor dieren

Smakelijk én werkzaam: fenegriek voor dieren

Fenegriek is een kruid wat graag gebruikt wordt in diervoeding en –supplementen en dat is niet zonder reden! Het heeft een breed werkingsmechanisme en zeker paarden eten het erg graag.
In dit artikel duiken we dieper in dit bijzondere kruid.

Fenegriek als plant

Fenegriek of foenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een kruid met kleine, hoefijzervormige blaadjes en witte bloemen, afkomstig uit Zuid-Europa en Azië. De zaden van de fenegriekplant worden vaak gebruikt in verschillende culinaire gerechten en als een natuurlijk supplement vanwege hun voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen.

In paarden-land is fenegriek al veel langer en vaker gebruikt. De naam Trigonella verwijst naar de driehoekige vorm van de zaden en foenum-graecum betekend Grieks hooi. Het ruikt ook wat hooi-achtig. De oude Grieken mengden de zaden door het hooi en voerden het op die manier aan hun paarden en vee. Deze plant wordt al zeer lang verbouwd en de vermeldingen van de werkingen van dit kruid gaan terug tot in de oudheid.

Inhoudsstoffen & werkzaamheid van fenegriek


Fenegriek is rijk aan eiwitten; het bevat zo’n 20% eiwit, waaronder de aminozuren lysine en tryptofaan. Dit verklaard waarom fenegriek bekend staat als spierversterkend en spieropbouwend middel. Het is een versterkend en opwekkend kruid en kan gebruikt worden bij herstel na ziekte.
Ook bevat het veel slijmstoffen, wat een verzachtend effect heeft op de slijmvliezen, hierdoor heeft het bijvoorbeeld een verzachtend van de luchtwegen.

Fenegriek heeft een stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel, want onderdeel kan uitmaken van een behandelplan bij diabetes.

Toepassingen bij dieren

 • Luchtwegen
  Dit kruid heeft een positieve werking op de luchtwegen en laat zich goed combineren met andere kruiden. Bij luchtwegklachten heeft fenegriek een brede werking. Zo werkt het ontstekingwerend en slijmoplossend, bevordert het ophoesten en ondersteunt het de weerstand.
 • Spijsvertering en eetlust
  Fenegriek wordt vaak toegevoegd aan diervoeding vanwege zijn mogelijke vermogen om de spijsvertering te ondersteunen en de eetlust bij dieren te stimuleren. Het kan helpen bij maagproblemen, gasvorming en spijsverteringsstoornissen.
 • Bij lactatie
  Bij zoogdieren, zoals paarden, honden en geiten, wordt fenegriek gebruikt om de melkproductie bij zogende moederdieren te verhogen. Het kan helpen bij het stimuleren van de melkproductie en het bevorderen van de gezondheid van pasgeboren dieren.
  Let op: niet tijdens de dracht voeren!
 • Algemene gezondheid en immuunsysteem
  Fenegriek wordt gebruikt als een algemeen tonicum voor dieren. Het kan helpen het immuunsysteem te versterken en de algehele gezondheid te ondersteunen.
  In de paardensport wordt fenegriek veel gevoerd, onder andere vanwege de versterkende werking van het kruid. Het verbetert de conditie van verzwakte en vermagerde dieren of na dracht.

Wanneer niet te gebruiken?


Fenegriek prikkelt de baarmoeder en mag daarom niet tijdens de dracht gegeven worden. Voor lacterende dieren is het juist een mooi kruid om de melkproductie op gang te brengen.

Hoewel fenegriek veel voordelen kan bieden, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik ervan bij dieren. Zoals met alle supplementen, is het belangrijk om de juiste dosering te volgen en bij ziekte goed te overleggen met dierenarts of therapeut voordat je kruiden aan het dieet van een dier toevoegt. Sommige dieren kunnen allergisch zijn voor fenegriek.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Smakelijk én werkzaam: fenegriek voor dieren?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!