• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenTeunisbloem in de schijnwerpers

Teunisbloem in de schijnwerpers

Teunisbloem (Oenothera biennis) is een plant die al eeuwenlang gewaardeerd worden vanwege zijn medicinale en therapeutische eigenschappen. Deze plant heeft niet alleen voordelen voor mensen, maar ook voor dieren. In dit artikel vertel ik je meer over de toepassingen van en teunisbloemolie bij dieren en leer je meer over de plant.

Evening Primrose

Teunisbloem is een vaste plant die behoort tot de familie Onagraceae en is verwant aan het wilgenroosje. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar is nu wijdverspreid in verschillende delen van de wereld. Teunisbloem produceert prachtige gele bloemen die ‘s avonds opengaan en een zoete citroenachtige geur verspreiden. Daarom heeft de teunisbloem de bijnaam ‘Nachtkaars’ en is de Engelse naam ‘Evening Primrose’.

Toepassingen bij dieren

  • Huid- en vachtgezondheid

Teunisbloemolie is rijk aan essentiële vetzuren, met name gammalinoleenzuur (GLA). Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde huid en vacht bij dieren. Deze olie kan helpen bij het verminderen van jeuk, roodheid en ontsteking van de huid. Ze helpen het herstel van huid en slijmvlies, kunnen de algehele conditie van de huid verbeteren en bijdragen aan een glanzende vacht.

  • Gewrichtsondersteuning

Teunisbloemolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van gewrichtsontsteking en pijn bij dieren, vooral bij oudere dieren met artritis. Dat kan de mobiliteit verbeteren en het ongemak dat gepaard gaat met gewrichtsproblemen verminderen.

  • Hormonale balans

Teunisbloem is een natuurlijke bron van GLA en linolzuur. Deze stoffen kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde hormonale balans bij dieren. Het kan vooral nuttig zijn bij vrouwelijke dieren, zowel bij honden, katten en paarden die last hebben van hormonale schommelingen tijdens hun oestruscyclus.

Ook kun je deze olie gebruiken om de vruchtbaarheid van dieren te ondersteunen. Je kunt ze inzetten om de vruchtbaarheidscyclus te reguleren en de algehele gezondheid van de voortplantingsorganen te bevorderen.

Combinaties met andere kruiden

Gebruik van de vetzuren uit teunisbloem laten zich goed combineren met een tinctuur (extract) van Scutellaria baicalensis – vooral als het gaat om het ondersteunen van huid en slijmvliezen. Denk hierbij aan gebruik bij allergieën en intoleranties. Wij hebben goede ervaringen met deze combinatie bij honden die last hebben van jeuk en irritatie tussen hun tenen en voetkussentjes!

Om de gewrichten gezond te houden kun je Teunisbloem goed combineren met de welbekende omega-3-vetzuren en met ontstekingsremmende kruiden zoals Boswellia serrata of Curcuma longa. Om gewrichten zo lang mogelijk soepel te houden zijn ook veel verschillende voedingstoffen nodig zoals vitamine C, magnesium, glucosamine en MSM.

In het geval van hormonale klachten kun je de oliën goed combineren met de zogenaamde leverkruiden zoals mariadistel, artisjok en grote engelwortel. De lever is namelijk de chemische fabriek van het lichaam en vervult een essentiële rol bij het regelen van de hormonen. Als dat nog niet genoeg blijkt, kan in sommige gevallen monnikspeper uitkomst bieden. Met monnikspeper moet je wel stoppen bij dracht en lactatie.

Interacties en bijzonderheden

Bij gebruik van supplementen met GLA komt het geregeld voor dat de hoeveelheid NSAID’s en corticosteroïden omlaag gebracht kan worden omdat de effectiviteit ervan wordt verhoogd.

Over het gebruik van hoge doseringen tijdens dracht en lactatie zijn geen onderzoeken bekend, daarom is het uit veiligheidsoverwegingen beter om dit te vermijden.

Hoge doseringen gammalinoleenzuur hebben een bloedverdunnend effect, wat zinnig kan zijn bij verschillende aandoeningen en om de bloedvaten gezond te houden. Gelijktijdig gebruik met bloedverdunnende medicatie kan te veel van het goede zijn en kan beter vermeden worden.

 

Wil je teunisbloem voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Onze expert

Heb je een vraag over Teunisbloem in de schijnwerpers?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!