• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenVaccinium myrtillus of blauwe bosbes – een krachtige antioxidant

Vaccinium myrtillus of blauwe bosbes – een krachtige antioxidant

De blauwe bosbes of Vaccinium myrtillus is één van de rijkste bronnen van anthocyaninen. Dit zijn polyphenolen en zij geven de bosbes z’n karakteristieke blauw/zwarte kleur. Die anthocyaninen dragen bij aan de hoge hoeveelheid antioxidanten en ze worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de gezondheidsvoordelen van de bosbes. Zo wordt de blauwe bosbes vaak aanbevolen voor de verbetering van het gezichtsvermogen, verder wordt er ook gemeld dat het kan helpen bij het verlagen van de bloedglucosespiegels, dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en een lipiden regulerend effect in het bloed. Deze bessen zijn dan ook potentieel waardevol bij ontstekingen, dyslipidemie, hyperglycemie, gestegen oxidatieve stress, diabetes, dementie en andere ouderdomskwalen.

Blauwe bosbes, blauwe bes of bosbes?

De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) wordt vaak foutief blauwe bosbes genoemd, en wordt in tegenstelling tot de blauwe bosbes op grote schaal commercieel geteeld. De blauwe bosbes wordt niet commercieel verbouwd, vanwege een moeilijke vermeerdering en een relatief lage opbrengst. Voor commerciële doeleinden wordt de soort nog in het wild verzameld.

Anthocyanines

Anthocyanen zijn een groep bioactieve plantaardige stoffen die tot de klasse van flavonoïden behoren. Ze zijn verantwoordelijk voor de karakteristieke blauwe, paarse, rode en oranje kleuren van veel fruit, bloemen en groenten. Deze pigmenten hebben niet alleen een esthetische functie, maar ze spelen ook een belangrijke rol in de gezondheid van planten en kunnen tal van voordelen voor de gezondheid bieden.

Enkele gezondheidsvoordelen van Vaccinium myrtillus:

 • Antioxidatieve eigenschappen
  De rijkdom aan antioxidanten, met name anthocyanen in de bosbes, kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en het verminderen van oxidatieve stress.
 • Ondersteuning van de gezondheid van de ogen
  Vanwege de aanwezigheid van anthocyanen worden bosbessen vaak geassocieerd met de gezondheid van de ogen en kunnen ze mogelijk helpen bij het verminderen van risico’s op leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals maculadegeneratie.
 • Verbetering van de bloedsomloop
  Bosbessen kunnen de bloedcirculatie verbeteren en helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk vanwege hun flavonoïde inhoud.
 • Ontstekingsremmende eigenschappen
  De bioactieve stoffen in bosbessen, zoals anthocyanen en flavonoïden, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen mogelijk ontstekingsgerelateerde aandoeningen helpen verminderen.
 • Verlaging van cholesterolniveaus
  Er zijn aanwijzingen dat bosbessen gunstige effecten kunnen hebben op het cholesterolmetabolisme en LDL (“slechte”) cholesterolniveaus kunnen verlagen.
 • Verbetering van de cognitieve functie
  Sommige onderzoeken suggereren dat de consumptie van bosbessen kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie en het geheugen, vooral bij veroudering.
 • Ondersteuning van de spijsvertering
  Bosbessen bevatten vezels en kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van constipatie.

Wil je blauwe bosbes voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Referenties

Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects. 2nd edition.

Ch. 4: Bilberry (Vaccinium myrtillus). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/

Mattioli, R., Francioso, A., Mosca, L., & Silva, P. (2020). Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules (Basel, Switzerland)25(17), 3809. https://doi.org/10.3390/molecules25173809

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Onze expert

Heb je een vraag over Vaccinium myrtillus of blauwe bosbes – een krachtige antioxidant?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!