winkel
Webwinkel

Veelzijdige Urtica dioica of grote brandnetel

Grote brandnetel (Urtica dioica) is een plant uit de brandnetelfamilie (Urticaceae). Vanwege het zeer algemene voorkomen en de brandharen die bij aanraking een brandende jeuk op de huid kunnen veroorzaken, is dit een van de bekendste plantensoorten in West-Europa.

De bovengrondse delen van grote brandnetel zijn rijk aan carotenen, vitamine C en ijzer. Ook komt vitamine D in de plant voor. Tot 20% aan kiezelzuur, kalium en nitraat kan in de plant voorkomen. Gedroogde grote brandnetels, liefst voor de bloei, zijn een goed voer voor geiten en konijnen, vanwege het hoge eiwitgehalte. Geiten eten de grote brandnetel ook graag vers. Zeer jonge planten, die nog geen brandharen hebben, kunnen vers aan konijnen gevoerd worden.

Toepassing in voeding

Urtica dioica wordt wereldwijd al eeuwenlang gebruikt als voedzaam voedsel en traditionele medicatie. Bladeren en stengels worden gebruikt in salades en als groente. Thee bereid uit de bladeren, stengels en wortels wordt ook geconsumeerd. Mensen uit afgelegen heuvelachtige gebieden in Nepal en India verzamelen de jonge scheuten en bladeren van deze plant, met behulp van bamboe- of ijzeren tangen, en koken het als groente of soep.
Maar ook in Nederland wordt brandnetelsoep gemaakt en gegeten!

Verder worden brandnetels gekookt met andere planten, zoals maïs, gierst of tarwebloem, zout en chilipeper om er een van pap te maken. In de afgelopen jaren wordt brandnetel gebruikt als voedingstonicum en voor vele andere bereidingen, zoals gedroogde bladeren voor kruidenthee, of in combinatie met andere kruiden.

Toepassing voor therapeutische doeleinden

In Nepal worden de wortels gebruikt als diureticum, samentrekkend middel, emmenagoog en anthelminthicum. De wortels worden ook gebruikt voor de behandeling van hoest, verkoudheid, geelzucht en astma. Sap van de stengels wordt gebruikt voor de behandeling van koorts. Sap van de bladeren, verkregen door uitknijpen, wordt aangebracht op snijwonden, brandwonden en wonden. Het afkooksel van de bladeren wordt gegeven aan vrouwen na de bevalling om energie te krijgen, evenals voor de behandeling van menstruatiestoornissen en geelzucht. Het bladpasta wordt gebruikt voor de behandeling van diarree en dysenterie. Gekookte bladeren worden gebruikt voor de behandeling van hoest en verkoudheid. In India wordt het sap van de bladeren gebruikt om epilepsie te behandelen, en het wordt ook lokaal gebruikt om steenpuisten en blaren te behandelen. Er wordt gemeld dat het wordt gebruikt voor de behandeling van reuma en gastro-intestinale aandoeningen in Italië.

In de Europese, Westerse kruidengeneeskunde is brandnetel ook erg bekend. Hier is het vooral bekend als tonicum in de lente. De kracht zit ‘m vooral in de combinatie van aanvulling van mineralen en reinigende eigenschappen.

Samenvattend

Urtica dioica, of brandnetel, heeft enkele mogelijke medicinale eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde.

  • Voedingsstoffen
    Brandnetelbladeren zijn rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, magnesium, vitamine C en andere vitaminen en mineralen, flavonoïden en andere antioxidanten.
  • Ontstekingsremmende werking
    Brandnetel heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan mogelijk helpen bij aandoeningen waarbij ontstekingen een rol spelen.
  • Allergieën en hooikoorts
    Er zijn aanwijzingen dat brandnetel kan helpen bij het verminderen van symptomen van allergieën, waaronder hooikoorts. Het kan de vrijlating van histamine verminderen.
  • Diuretische eigenschappen
    Brandnetel kan diuretische effecten hebben, wat betekent dat het de urineproductie kan verhogen en mogelijk kan bijdragen aan het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam.
  • Ondersteuning van de gewrichten
    Brandnetel wordt soms gebruikt ter ondersteuning bij gewrichtsaandoeningen zoals artritis vanwege de veronderstelde ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Ondersteuning van de huid
    Brandnetel kan uitwendig worden toegepast en wordt soms gebruikt bij huidaandoeningen zoals eczeem.
  • Bloedsuikerregulatie
    Sommige studies suggereren dat brandnetel gunstige effecten kan hebben op de regulatie van de bloedsuikerspiegel.
  • Bloedarmoede
    Vanwege het hoge ijzergehalte kan brandnetel worden gebruikt ter ondersteuning bij bloedarmoede.
  • Prostaatgezondheid
    Er is enig onderzoek dat aangeeft dat brandnetel mogelijk voordelen heeft bij de ondersteuning van de prostaatgezondheid.

Hoewel brandnetel over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om op te merken dat het soms allergische reacties kan veroorzaken.

 

Wil je brandnetel voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Referenties

Devkota, H. P., Paudel, K. R., Khanal, S., Baral, A., Panth, N., Adhikari-Devkota, A., Jha, N. K., Das, N., Singh, S. K., Chellappan, D. K., Dua, K., & Hansbro, P. M. (2022). Stinging Nettle (Urtica dioica L.): Nutritional Composition, Bioactive Compounds, and Food Functional Properties. Molecules (Basel, Switzerland)27(16), 5219. https://doi.org/10.3390/molecules27165219

Bhusal, K. K., Magar, S. K., Thapa, R., Lamsal, A., Bhandari, S., Maharjan, R., Shrestha, S., & Shrestha, J. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon8(6), e09717. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09717

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge