winkel
Webwinkel

Visolie

De visolie-industrie, met als bijproduct vismeel, kwam in opkomst aan het begin van de 19e eeuw in Noord-Europa en Noord-Amerika. Hierbij werd vooral haring verwerkt, het was een seizoensgebonden kustvisserij en op deze wijze werden de vangstoverschotten verwerkt. De visolie werd voornamelijk industrieel gebruikt bij het leerlooien en bij de productie van zeep en glycerol en andere niet-voedingsmiddelen. Het bijproduct vismeel, gedroogde vis ontdaan van water en olie in poedervorm, werd aanvankelijk gebruikt als meststof, maar wordt sinds de eeuwwisseling gedroogd en vermalen tot vismeel voor diervoeding. Tegenwoordig wordt er ook bij visolie aandacht besteedt aan duurzaamheid.

Omega-3 vetzuren 

Visolie bevat twee omega 3-vetzuren, EPA en DHA. Deze vetzuren zijn belangrijk maar vis of visolie is niet de enige bron van omega 3. Het is niet de vis zelf die de gezonde omega 3-vetzuren produceert, maar komen deze uit de voeding van de vis: algen kunnen omega 3-vetzuren aanmaken, en zij worden gegeten door kreeftjes die weer door vissen worden gegeten. Zo komen de gezonde vetzuren in de voedselketen terecht. Vanwege deze vetzuren kan visolie en gezonde keuze zijn.

Welke vissoorten? 

De vette vissoorten zijn, logischerwijs, het meest rijk aan EPA en DHA. Vette vissoorten zoals zalm, makreel, tonijn, haring, sardines en forel zijn prima bronnen wanneer je ze als vis op het menu zet. Echter, voor een voedingssupplement zijn de kleinere vissoorten een duurzamere keuze, om verschillende redenen: 

  • Kortere levenscyclus: Kleinere vissoorten hebben doorgaans een kortere levenscyclus en vermenigvuldigen zich sneller dan grotere vissoorten. Dit maakt hen minder kwetsbaar voor overbevissing.
  • Lagere concentraties verontreinigingen: Kleine vissoorten bevinden zich lager in de voedselketen en hebben daarom over het algemeen lagere concentraties zware metalen zoals kwik en andere verontreinigingen.
  • Minimaliseren van de impact op ecosystemen: Het vangen van kleinere vissoorten heeft over het algemeen een kleinere impact op mariene ecosystemen in vergelijking met het vangen van grote vissoorten.
  • Duurzame visserijpraktijken: Sommige visserijen hebben duurzame praktijken aangenomen om ervoor te zorgen dat de vangst van kleinere vissoorten op verantwoorde wijze wordt beheerd. 

Bij het kiezen van een visoliesupplement is het een goed idee om te letten op labels die aangeven dat de visserij duurzaam is gecertificeerd door organisaties zoals de Marine Stewardship Council (MSC) of de Aquaculture Stewardship Council (ASC). Dan is er ook nog het “Friends of the Sea” (FOS) certificaat: dit is een internationaal erkende certificering die wordt toegekend aan visserijen, aquacultuurbedrijven en producten die voldoen aan bepaalde milieunormen en duurzaamheidscriteria. Over het algemeen wordt het Friends of the Sea certificaat beschouwd als een betrouwbaar teken van duurzaamheid in de visserij- en aquacultuurindustrie.

Andere belangrijke vetzuren 

Naast EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) bevatten visolie en visrijke voedingsmiddelen nog andere belangrijke vetzuren die een rol kunnen spelen in de gezondheid. Enkele van deze vetzuren zijn onder andere: 

  • Alfa-linoleenzuur (ALA): ALA is een omega-3-vetzuur dat voorkomt in plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, chiazaadolie en walnootolie, evenals in sommige vissoorten. Het kan in het lichaam worden omgezet in EPA en DHA, maar deze omzetting is meestal beperkt. 
  • Arachidonzuur (AA): Arachidonzuur is een omega-6-vetzuur dat in kleine hoeveelheden aanwezig is in visolie. Het speelt een rol bij ontstekingsreacties in het lichaam en is betrokken bij verschillende fysiologische processen. 
  • Omega-9-vetzuren: Omega-9-vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur, die vaak voorkomen in olijfolie en noten. Ze hebben verschillende gezondheidsvoordelen en dragen bij aan een gezond cardiovasculair systeem. 
  • Palmitinezuur en stearinezuur: Deze verzadigde vetzuren worden ook in kleine hoeveelheden aangetroffen in visolie en spelen verschillende rollen in het lichaam. 

Hoewel EPA en DHA doorgaans als de meest belangrijke omega-3-vetzuren worden beschouwd vanwege hun gunstige effecten op de gezondheid van het hart, de hersenen en andere systemen, zijn andere vetzuren nog steeds relevant voor de algehele gezondheid.  

 

Wil je visolie voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge