Vitamine A of retinol is een vetoplosbaar vitamine dat essentieel is voor een heel aantal functies in het lichaam van zowel dieren als mensen.
Vitamine A speelt een rol bij:
- Gezichtsvermogen, het zien bij weinig licht
- De wondheling en kwaliteit van slijmvliezen en de huid
- Groei, ontwikkeling en voortplanting
- Een goede werking van het immuunsysteem
- De expressie van bepaalde genen
- Ijzerbinding om bloedarmoede te voorkomen
Omdat retinol een vetoplosbaar vitamine is dat opgeslagen wordt in de lever, kan een overmaat giftig zijn en dient voorkomen te worden.
voor honden:
- Belangrijke functies: Vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van de huid, ogen, slijmvliezen en het immuunsysteem van honden.
- Bronnen: Honden kunnen vit. A uit dierlijke producten halen, zoals lever, eieren en vlees. Sommige commerciële hondenvoeding bevat ook toegevoegde vitamine A.
- Tekortkomingen: Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot huidaandoeningen, oogproblemen en een verminderde immuniteit.
voor katten:
- Belangrijke functies: Retinol is essentieel voor het gezichtsvermogen, de huidgezondheid, de groei en de voortplanting bij katten.
- Bronnen: Katten zijn strikte carnivoren en kunnen vit. A halen uit dierlijke producten zoals lever, vis, en andere vleesbronnen. Veel commercieel kattenvoer bevat toegevoegde vitamine A.
- Tekortkomingen: een tekort kan leiden tot oogproblemen, huidproblemen, en groeistoornissen bij katten.
voor paarden:
- Belangrijke functies: Vitamine A speelt een rol bij het gezichtsvermogen, de groei, de reproductie en het immuunsysteem van paarden.
- Bronnen: Paarden kunnen vitamine A uit gras, hooi, en bepaalde soorten voedergewassen halen. Ook kunnen ze deze vitamine opnemen uit lever en visolie.
- Tekortkomingen: Een tekort aan retinol kan leiden tot nachtblindheid, verminderde immuniteit en reproductieve problemen bij paarden. Overdosering is zeldzaam bij paarden, maar kan schadelijk zijn.
Pro-vitamine A of beta-caroteen
Honden, katten en paarden hebben verschillende mate van bekwaamheid om vit A te synthetiseren uit betacaroteen, dat een provitamine A is. Hier is een overzicht van de situatie bij elk van deze dieren:
Honden:
- Honden zijn in beperkte mate in staat om vit A uit betacaroteen te produceren. Ze halen meestal het grootste deel van deze vitamine uit dierlijke bronnen zoals lever, eieren en vlees.
Katten:
- Katten zijn strikte carnivoren en hebben een zeer beperkte capaciteit om retinol uit betacaroteen te synthetiseren. Ze moeten dit rechtstreeks uit dierlijke bronnen in hun dieet halen, zoals lever, vis en vlees. Een tekort kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten.
Paarden:
- Paarden zijn herbivoren en hebben een beperkte capaciteit om vit A uit betacaroteen te synthetiseren. Ze kunnen echter enige vitamine A produceren uit provitamine A, voornamelijk uit de carotenoïden in vers gras en hooi. De hoeveelheid retinol die paarden uit hun dieet halen, kan variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van deze voedingsbronnen.
Het is belangrijk op te merken dat het vermogen van deze dieren om vitamine A uit betacaroteen te halen niet altijd voldoende is om aan hun behoeften te voldoen. Om ervoor te zorgen dat ze voldoende binnen krijgen, is het vaak noodzakelijk om hun dieet aan te vullen met dierlijke bronnen, vooral voor katten en honden.
Retinylacetaat
Retinylacetaat is een vorm van retinol die vaak wordt gebruikt in voedingssupplementen en in de voedingsindustrie. Het is een ester van retinol (de alcoholvorm van vitamine A) en azijnzuur (acetzuur). Retinylacetaat kan worden omgezet in retinol in het lichaam, wat vervolgens kan worden omgezet in actieve vormen van vitamine A zoals retinaldehyde en retinoïnezuur, die verschillende fysiologische functies vervullen.
Wil je vitamine A voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Referenties
Morris, P. J., Salt, C., Raila, J., Brenten, T., Kohn, B., Schweigert, F. J., & Zentek, J. (2012). Safety evaluation of vitamin A in growing dogs. The British journal of nutrition, 108(10), 1800–1809. https://doi.org/10.1017/S0007114512000128