Ook vitamine B12, of cobalamine, behoort tot de groep wateroplosbare B-vitamines.
De functies in het lichaam
Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het lichaam van honden, katten en paarden, net zoals het dat doet in het menselijk lichaam. De functies van deze vitamine zijn vergelijkbaar bij deze dieren en omvatten onder andere:
- Energieproductie
Het is essentieel voor de omzetting van voedsel in energie. Het speelt een cruciale rol bij de synthese van vetzuren en aminozuren, die nodig zijn voor de productie van ATP, de energiemolecule van de cel. - Hematopoëse (aanmaak bloedcellen en bloedplaatjes)
B12 is betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, wat zich kan uiten in symptomen zoals vermoeidheid, bleekheid en zwakte. - Neurologische functies
Vitamine B12 is noodzakelijk voor een gezond zenuwstelsel. Een tekort kan leiden tot neurologische symptomen zoals tintelingen, zwakte, coördinatieproblemen en zelfs ernstige zenuwbeschadiging. - DNA-synthese
Het speelt een rol in de synthese van DNA, wat belangrijk is voor celgroei, herstel en onderhoud.
De bronnen
Honden, katten en paarden kunnen deze vitamine uit hun dieet halen. Het is meestal aanwezig in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren. In sommige gevallen kunnen dieren een vitamine B12-tekort ontwikkelen als gevolg van aandoeningen zoals malabsorptie (slechte opname), pancreasproblemen of een dieet dat ontoereikend is aan B12.
Kunnen honden, katten en paarden vitamine B12 zelf synthetiseren?
Honden, katten en paarden kunnen cobalamine niet zelf synthetiseren in voldoende hoeveelheden om aan hun nutritionele behoeften te voldoen. Ze zijn afhankelijk van hun dieet om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.
cobalamine wordt in de natuur gesynthetiseerd door micro-organismen, zoals bacteriën en archaea. Herkauwende herbivoren (bijvoorbeeld koeien en schapen) hebben een speciale fermentatiekamer (de pens) in hun maag-darmstelsel waarin deze micro-organismen voorkomen. Deze micro-organismen kunnen deze vitamine synthetiseren, en het dier kan de vitamine B12 vervolgens opnemen uit de pens.
Honden, katten en paarden hebben echter geen efficiënte fermentatiekamers in hun maag-darmstelsel, dus ze moeten cobalamine uit externe bronnen halen. In de natuurlijke voeding van deze honden en katten zijn dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren de belangrijkste bronnen van B12. Een tekort aan cobalamine kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede en neurologische aandoeningen.
Paarden eten geen dierlijke producten, hoe komen zij aan hun vitamine B12?
Paarden zijn strikte herbivoren en eten geen dierlijke producten. Ze halen echter nog steeds voldoende vitamine B12 uit hun dieet, en dat gaat als volgt:
- Microbiële fermentatie: In de dikke darm van paarden bevindt zich een complex ecosysteem van micro-organismen, waaronder bacteriën en protozoa. Deze micro-organismen zijn in staat om deze vitamine te synthetiseren tijdens de fermentatie van plantaardig materiaal in de dikke darm. Het vitamine B12 dat door deze micro-organismen wordt geproduceerd, kan worden geabsorbeerd en gebruikt door het paard.
- Voeding: Vitamine B12 kan ook in zeer kleine hoeveelheden voorkomen in sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals gras en hooi. Hoewel de hoeveelheid B12 in deze voedingsmiddelen meestal niet voldoende is om aan de behoeften van paarden te voldoen, kan het nog steeds bijdragen aan hun totale inname.
Het is echter belangrijk op te merken dat de mate van vitamine B12-productie en -absorptie bij paarden kan variëren en afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder het type voer dat ze krijgen, de gezondheid van hun darmmicrobiota en andere individuele variabelen. Daarom kan het in sommige gevallen nodig zijn om paarden aanvullende B12-supplementen te geven, vooral als er tekenen van een tekort zijn, zoals vermoeidheid of gewichtsverlies.
Wil je vitamine B12 voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.