• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenVitamine B3 – Niacinamide

Vitamine B3 – Niacinamide

Niacinamide of nicotinezuur is hetzelfde als vitamine B3. Het is een essentieel en wateroplosbaar vitamine, net als de andere B-vitaminen. Het draagt als co-factor bij aan de glucose-, vetzuur- en aminozuursynthese.  

Nicotinezuur is de precursor (voorloper) van het nicotinamide-deel van belangrijke co-enzymen, zoals nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD/NADH en NADP/NADPH). Deze zijn betrokken bij een groot aantal biochemische reacties, zoals de citroenzuurcyclus. Zonder deze vitamine is er geen goede stofwisseling, zoals de synthese van eiwitten,  vetten en  koolhydraten. 

Vitamine B3 heeft een antioxidatieve werking en neemt deel aan vele enzymatische processen. Het is belangrijk voor de regeneratie van de huid, spieren, zenuwen en het DNA. 

De functies van vitamine B3

Honden

 • Het speelt een rol bij de energieproductie, bij een gezonde huid en vacht, en bij de werking van het zenuwstelsel. 
 • Honden deze vitamine zelf aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Dit is een inefficiënt proces en ze maken dan ook niet genoeg aan om in hun behoefte te voorzien. 
 • Vitamine-B3-supplementen kunnen nuttig zijn voor honden met bepaalde huidaandoeningen of allergieën, maar het is wel belangrijk om de juiste dosering toe te dienen.

Katten

 • Ook katten hebben deze vitamine nodig voor een goede gezondheid, vooral voor hun huid, vacht en zenuwstelsel. 
 • In tegenstelling tot honden, kunnen katten deze vitamine niet synthetiseren uit tryptofaan en moeten ze het met hun dagelijkse voeding opnemen.

Paarden

 • Ook bij paarden speelt vitamine B3 een rol in de energieproductie en de werking van het zenuwstelsel, wat cruciaal is voor de prestaties en de algehele gezondheid. 
 • Paarden kunnen, net als honden en mensen, deze vitamine synthetiseren uit tryptofaan. 
 • Het speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde huid en vacht. 

Huid en vacht 

Vitamine B3 speelt een rol in verschillende metabole processen die van invloed kunnen zijn op de conditie van de huid en vacht van dieren:

Huidgezondheid
Vitamine B3 is betrokken bij de regulatie van huidfuncties en kan helpen bij het handhaven van een gezonde huidbarrière. Dit kan belangrijk zijn om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling, insectenbeten en verwondingen. 

Vachtkwaliteit
Een gezonde huid is essentieel voor een glanzende en gezonde vacht. Vitamine B3 kan bijdragen aan een gezonde huidstructuur en helpen bij het verminderen van problemen die de vachtkwaliteit kunnen beïnvloeden, zoals droogheid, schilfering en jeuk. 

Ontstekingsremmende eigenschappen
Vitamine B3 staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid, wat vooral gunstig kan zijn bij huidaandoeningen, zoals dermatitis. 

Genezing van wonden
Vitamine B3 kan de genezing van wonden bevorderen door de celdeling en collageenproductie te stimuleren. Dit kan helpen bij het versnellen van het herstelproces van huidletsels of verwondingen. 

Algemene gezondheid
Vitamine B3 in het algehele welzijn van dieren, inclusief hun huid en vacht, omdat het betrokken is bij metabole processen die essentieel zijn voor celgroei en -herstel. 

 

Wil je vitamine B3 voor je dier gebruiken?
Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag. 

Onze expert

Heb je een vraag over Vitamine B3 – Niacinamide?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!