• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenVitamine B3 (Niacinamide)

Vitamine B3 (Niacinamide)

Niacinamide of nicotinezuur is hetzelfde als vitamine B3. Het is een essentieel en wateroplosbaar vitamine, net als de andere B-vitaminen. Het draagt als co-factor bij aan de glucose, vetzuur en aminozuur synthese.  

Nicotinezuur is de precursor van het nicotinamide-deel van belangrijke co-enzymen, zoals nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD/NADH en NADP/NADPH), welke bij een groot aantal biochemische reacties zijn betrokken, zoals de citroenzuurcyclus. Zonder dit vitamine kan er geen goede stofwisseling bestaan, zoals de synthese van eiwitten, vetten en koolhydraten. 

Nicotinezuur heeft een antioxidatieve werking en neemt aan vele enzymatische processen deel. Het is belangrijk voor de regeneratie van de huid, spieren, zenuwen en het DNA. 

De functies van vitamine B3

 

     Honden:

 • Het speelt een rol in de energieproductie, gezonde huid en vacht, en de werking van het zenuwstelsel. 
 • Honden kunnen zelf niacinamide aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Dit is een inefficient proces en ze maken zelf niet genoeg aan om in de behoefte te voorzien. 
 • Niacinamide-supplementen kunnen nuttig zijn voor honden met bepaalde huidaandoeningen of allergieën, maar het is belangrijk om de juiste dosering te volgen. 

  Katten:

 • Katten hebben ook niacinamide nodig voor een goede gezondheid, vooral voor hun huid, vacht en zenuwstelsel. 
 • In tegenstelling tot honden, kunnen katten geen niacinamide synthetiseren uit tryptofaan en moeten dit met hun dagelijkse voeding opnemen. 

  Paarden:

 • Ook bij paarden speelt nicotinamide een rol in de energieproductie en de werking van het zenuwstelsel, wat cruciaal is voor de prestaties en algehele gezondheid van paarden. 
 • Paarden kunnen, net als honden en mensen, wel niacinamide synthetiseren uit tryptofaan. 
 • En niacinamide speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde huid en vacht. 

Huid en vacht 

Niacinamide speelt een rol in verschillende metabole processen die van invloed kunnen zijn op de conditie van de huid en vacht van dieren. Hier zijn enkele manieren waarop niacinamide van belang is voor de huid en vacht: 

Huidgezondheid: Niacinamide is betrokken bij de regulatie van huidfuncties en kan helpen bij het handhaven van een gezonde huidbarrière. Dit kan belangrijk zijn om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, insectenbeten en verwondingen. 

Vachtkwaliteit: Een gezonde huid is essentieel voor een glanzende en gezonde vacht. Niacinamide kan bijdragen aan een gezonde huidstructuur en kan helpen bij het verminderen van problemen zoals droogheid, schilfering en jeuk die de vachtkwaliteit kunnen beïnvloeden. 

Ontstekingsremmende eigenschappen: Niacinamide staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid, wat vooral gunstig kan zijn bij huidaandoeningen bij dieren, zoals dermatitis. 

Genezing van wonden: Niacinamide kan de genezing van wonden bevorderen door de celdeling en collageenproductie te stimuleren. Dit kan helpen bij het versnellen van het herstelproces van huidletsels of verwondingen. 

Algemene gezondheid: Niacinamide speelt ook een rol in het algehele welzijn van dieren, inclusief hun huid en vacht, omdat het betrokken is bij metabole processen die essentieel zijn voor celgroei en -herstel. 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Onze expert

Heb je een vraag over Vitamine B3 (Niacinamide)?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!