• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenVitamine B5 – pantotheenzuur 

Vitamine B5 – pantotheenzuur 

Vitamine B5 of panthotheenzuur behoort tot de groep van de wateroplosbare B-vitaminen. Het komt in veel voedingsmiddelen voor, de naam is afkomstig van het Griekse ‘pantos’ wat ‘overal’ betekent.  

Vitamine B5 speelt een essentiële rol in het lichaam van honden, katten en paarden, net als in het lichaam van mensen. Deze vitamine heeft verschillende belangrijke functies: 

 • Co-enzym A-synthese: Vitamine B5 is een cruciaal onderdeel van co-enzym A (CoA), een molecuul dat betrokken is bij tal van metabolische processen. CoA is nodig voor de afbraak van voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, waardoor energie wordt geproduceerd en bouwstenen worden geleverd voor de groei en het herstel van weefsels. 
 • Vetzuursynthese: CoA, dat wordt gesynthetiseerd met behulp van vitamine B5, is ook essentieel voor de synthese van vetzuren. Dit is belangrijk voor de productie van lipiden (vetten) die worden gebruikt voor energieopslag en celmembraanstructuren. 
 • Huid en vachtgezondheid: Vitamine B5 is betrokken bij de gezondheid van de huid en vacht van huisdieren. Een tekort kan leiden tot huidproblemen en vachtproblemen zoals schilfering, jeuk en haaruitval. 
 • Algemene groei en ontwikkeling: Vitamine B5 speelt een rol bij de algehele groei en ontwikkeling van huisdieren. Het is belangrijk voor de productie van cellen en weefsels, evenals voor de synthese van hormonen en andere biochemische stoffen. 

Vitamine B5 wordt over het algemeen aangetroffen in veel voedingsmiddelen die in het dieet van huisdieren voorkomen, zoals vlees, vis, eieren, granen en groenten. In de meeste gevallen krijgen honden, katten en paarden voldoende vitamine B5 binnen via hun normale voeding. Een ernstig tekort aan vitamine B5 is zeldzaam bij gezonde huisdieren, maar kan optreden bij dieren met specifieke gezondheidsproblemen of bij dieren die een extreem onevenwichtig dieet krijgen.  

Calcium-D-pantothenaat 

Calcium-D-pantothenaat is de calciumzoutvorm van pantotheenzuur. Het wordt vaak gebruikt als een voedingssupplement of additief in diervoeding en soms ook in menselijke supplementen. Dit supplement levert het lichaam calcium en pantotheenzuur, waardoor het de functies van beide stoffen kan ondersteunen. 

Calcium is ook een belangrijk mineraal dat nodig is voor tal van fysiologische functies, waaronder de gezondheid van botten en tanden, de overdracht van zenuwsignalen, de samentrekking van spieren en de regulatie van bloeddruk. 

Door calcium-D-pantothenaat te gebruiken als voedingssupplement, kunnen dieren en mensen de voordelen van zowel calcium als pantotheenzuur benutten.  

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Vitamine B5 – pantotheenzuur ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!