• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenVitamine E – tocoferol 

Vitamine E – tocoferol 

Vitamine E is een vitamine die bestaat uit een mengsel van acht verschillende, vetoplosbare stoffen: vier tocoferolen en vier tocotriënolen. De actiefste component is α-tocoferol. Daarnaast zijn er de bèta-, gamma- en delta-tocoferol evenals de alfa-, bèta-, gamma- en delta-tocotriënol. Vitamine E is een antioxidant. 

Belangrijke bronnen van tocopherol zijn plantaardige olie (in het bijzonder tarwekiemolie), noten en bladgroenten. Kiwi bevat het meeste vit E van alle vruchten. Het is met name een vetarme vitamine E-bron. 

De functies in het lichaam 

Vitamine E is een belangrijke voedingsstof die een cruciale rol speelt bij de gezondheid van honden, katten en paarden, net zoals bij mensen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de rol van deze vitamine bij deze dieren: 

 • Antioxidante werking: Vitamine E is een krachtige antioxidant die de cellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Dit is vooral belangrijk voor dieren omdat ze, net als mensen, worden blootgesteld aan oxidatieve stress door verschillende factoren zoals luchtvervuiling, zonlicht en metabolisme. 
 • Bescherming van celmembranen: Vit E is essentieel voor het behoud van de integriteit van celmembranen. Het helpt bij het voorkomen van oxidatieve schade aan de lipiden (vetten) in de celmembranen, wat de stabiliteit van cellen handhaaft. 
 • Immuniteit: Deze vitamine speelt een rol bij het handhaven van een gezond immuunsysteem. Het ondersteunt de functie van immuuncellen en draagt bij aan de afweer tegen infecties. 
 • Spierfunctie: Bij paarden is vtocopherol van bijzonder belang voor de spierfunctie. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot spieraandoeningen, zoals equine degenerative myelo-encephalopathy (EDM), die ernstige neurologische symptomen kunnen veroorzaken. 
 • Voortplanting: Het kan een rol spelen bij de voortplanting van dieren. Bijvoorbeeld, bij honden en katten kan het helpen bij de vruchtbaarheid en gezonde ontwikkeling van embryo’s. 
 • Huid en vacht: Vit E kan de gezondheid van de huid en vacht bevorderen, wat vooral belangrijk is bij huisdieren zoals honden en katten. 

Bronnen tocoferol voor honden en katten 

De belangrijkste bronnen van vit E voor honden en katten zijn onder andere: 

 • Dierlijke producten:  Lever van dieren zoals rund, kip of varken bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine E. Lever kan echter ook hoge niveaus van vitamine A bevatten, dus het moet met mate worden gegeven om hypervitaminose te voorkomen. 
 • Plantaardige oliën zoals tarwekiemolie, zonnebloemolie en maïsolie zijn rijk aan tocopherol. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid van deze oliën aan het dieet van je huisdier kan helpen om aan de vitamine E-behoeften te voldoen. 
 • Noten en zaden: Sommige noten en zaden, zoals amandelen, zonnebloempitten en hazelnoten, bevatten vit E. Let op dat noten niet giftig zijn voor honden en katten en in kleine hoeveelheden als traktatie kunnen worden gegeven. 
 • Groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli bevatten matige hoeveelheden vitamine E. Hoewel de concentraties vitamine E in groenten lager zijn dan in oliën en dierlijke producten, kunnen ze nog steeds bijdragen aan de totale inname van deze vitamine. 

Bronnen tocoferol voor paarden 

Vit E is ook belangrijk voor de gezondheid van paarden. De belangrijkste bronnen voor paarden zijn vergelijkbaar met die voor honden en katten, maar de hoeveelheden die paarden nodig hebben, kunnen variëren afhankelijk van hun leeftijd, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. Hier zijn enkele belangrijke bronnen E voor paarden: 

 • Gras en weidegang: Paarden die toegang hebben tot vers gras en weidegang kunnen tocopherol krijgen van de natuurlijke bronnen in gras. Vers gras bevat over het algemeen voldoende vit E voor de dagelijkse behoeften van een gezond paard. 
 • Hooi kan ook een goede bron van tocopherol zijn, maar de hoeveelheid vit E in hooi kan afnemen naarmate het langer is opgeslagen. Vers hooi kan een betere vitamine E-bron zijn dan oud hooi. 
 • Graanvoeding: Paarden die granen of krachtvoer krijgen, kunnen ook vitamine E binnenkrijgen, aangezien sommige graansoorten en commerciële paardenvoeders vitamine E bevatten. Het is echter belangrijk op te merken dat de hoeveelheid vitamine E in deze voeders kan variëren. 
 • Supplementen: In sommige gevallen kan het nodig zijn om vitamine E-supplementen aan het dieet van een paard toe te voegen. Dit kan vooral het geval zijn bij paarden met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals spieraandoeningen of neurologische aandoeningen waarbij extra vitamine E gunstig kan zijn.  

Een tekort aan vitamine E bij paarden kan leiden tot spieraandoeningen zoals equine degenerative myelo-encephalopathy (EDM) en kan de algehele gezondheid en prestaties van het paard beïnvloeden. 

Referenties 

Miller, M. M., & Collatos, C. (1997). Equine degenerative myeloencephalopathy. The Veterinary clinics of North America. Equine practice, 13(1), 43–52. https://doi.org/10.1016/s0749-0739(17)30254-7 

Madison M. Fagan, Patricia Harris, Amanda Adams, Robert Pazdro, Amber Krotky, Jarrod Call, Kylee J. Duberstein. (2020). Form of Vitamin E Supplementation Affects Oxidative and Inflammatory Response in Exercising Horses. Journal of Equine Veterinary Science, Volume 91, 103103, ISSN 0737-0806. https://doi.org/10.1016/j.jevs.2020.103103 

Finno, C. J., & Valberg, S. J. (2012). A comparative review of vitamin E and associated equine disorders. Journal of veterinary internal medicine, 26(6), 1251–1266. https://doi.org/10.1111/j.1939-1676.2012.00994.x 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Vitamine E – tocoferol ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

maagzweren bij paarden

Wil je vitamine E voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!