• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenWijnruit: krachtig kruid

Wijnruit: krachtig kruid

Wijnruit, botanisch bekend als Ruta graveolens, is een kruid met een rijke geschiedenis en een breed scala aan toepassingen in de kruidengeneeskunde. Deze aromatische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa, wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege haar medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt vanwege haar ontstekingsremmende, spijsverteringsbevorderende en kalmerende effecten.

Ruta graveolens

De geur van wijnruit is zeer doordringend en aromatisch. De meningen verschillen of het een prettige geur is of niet. De tweede botanische naam “graveolens” betekent dan ook “sterk ruikend”. Met deze geur wordt ongedierte op de plant op een afstand gehouden. De eerste botanische naam “Ruta” betekent bevrijden, vanwege het resultaat bij allerlei aandoeningen.

Geschiedenis en tradities


Wijnruit heeft een lange geschiedenis van gebruik die teruggaat tot de oudheid. Het werd gewaardeerd door oude culturen zoals de Romeinen en Grieken vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en werd vaak gebruikt als een remedie tegen verschillende kwalen. Bovendien werd het in de middeleeuwen beschouwd als een krachtig afweermiddel tegen boze geesten en werd het gebruikt in verschillende rituelen en amuletten.

In het noorden van Italië wordt wijnruit nog steeds gebruikt om de grappa, een sterke drank, te aromatiseren met de digestieve eigenschappen van de plant. Omdat wijnruit vet verteerbaarder maakt, wordt het kruid wel bij vette gebraden gerechten gebruikt.

Inhoudsstoffen


De actieve verbindingen in wijnruit omvatten onder andere flavonoïden, alkaloïden en etherische oliën. Deze stoffen worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de vele gezondheidsvoordelen van de plant, waaronder de ontstekingsremmende en krampstillende effecten.

Toepassingen in de kruidengeneeskunde


Wijnruit heeft pijnstillende eigenschappen en heeft een affiniteit met de bloedcirculatie en het zenuwstelsel.
Het helpen van de circulatie kan een positief effect hebben bij het herstel van blessures. Wijnruit helpt grenzen aan te geven, wat zinnig kan zijn voor dieren die last hebben van overmatige stress.

Andere bekende toepassingen zijn:

 1. Spijsverteringsbevordering
  Wijnruit wordt vaak gebruikt als een natuurlijke remedie voor spijsverteringsproblemen zoals indigestie, winderigheid en buikkrampen. De krampstillende eigenschappen van de plant kunnen helpen om de spijsvertering te kalmeren en de symptomen van gastro-intestinale stoornissen te verlichten.
 1. Ontstekingsremmend
  Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen wordt wijnruit soms gebruikt als een natuurlijke behandeling voor inflammatoire aandoeningen zoals artritis en jicht. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van pijn en zwelling geassocieerd met deze aandoeningen.
 2. Stimulatie van de galproductie
  Wijnruit staat ook bekend om zijn galstimulerende effecten, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde leverfunctie en het verbeteren van de galstroom. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met galblaasproblemen of spijsverteringsstoornissen.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen


Hoewel wijnruit vele voordelen voor de gezondheid biedt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan, aangezien het bepaalde bijwerkingen kan veroorzaken. Overmatig gebruik van wijnruit kan leiden tot irritatie van de maag en de darmen, evenals fotosensitiviteit bij blootstelling aan zonlicht. Wijnruit is niet te gebruiken tijdens de dracht: het heeft een stimulerend effect op de baarmoeder, wat complicaties kan geven.

Wijnruit is een bijzonder sterk kruid. Ga niet zomaar zelf aan de slag, maar zorg voor een betrouwbare producent en leverancier en hou je aan de aanbevolen dosering.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Wijnruit: krachtig kruid?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

wijnruit

Wil je wijnruit voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!