• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Wat is kinesiologie eigenlijk?

Kinesiologie betekent letterlijk de ‘leer van de beweging’. Het woordenboek geeft de volgende definitie: bewegingsleer van het lichaam, gebruik makend van principes uit de biomechanica, de anatomie en de fysiologie.

Geschiedenis
Deze bewegingsleer is in de jaren ’60 ontwikkeld door George Goodheart. Hij was zowel arts als chiropractor. In zijn praktijk deed hij observaties over de werking van spieren en hun relatie met gezondheid.

Hij is de grondlegger van de ‘toegepaste kinesiologie’ waarin zijn kennis en ervaring in fysiotherapie, traditionele geneeskunst, chiropractie, acupunctuur, voeding en psychologie samenkomen. Je kunt dus wel zeggen dat kinesiologie een holistische leer is!

Hoe het werkt
Het doel van kinesiologie is het uitvinden waar zich in het lichaam een disbalans bevindt en wat er moet gebeuren om deze op te lossen.

De kinesiologie gaat hierbij uit van het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel.
Spieren reageren op stress. Er wordt hierbij uitgegaan van verschillende soorten stress. Niet alleen stress van een deadline op het werk, maar ook invloeden van buitenaf zoals een chemische belasting, trauma’s uit het verleden en bewegingsklachten worden allemaal als stress voor het lichaam aangemerkt.

Wil je meer weten over verschillende soorten stressoren? Lees hier verder.

Wat doet een kinesioloog?
Een kinesioloog onderzoekt een dier of mens door middel van spiertesten. De lichaamsdelen worden in een bepaalde houding gebracht waardoor een spier of enkele spieren worden geïsoleerd. Er wordt voorzichtig druk op uitgeoefend door de kinesioloog. Afhankelijk van de hoeveelheid weerstand die de spier geeft, wordt een reflex als ‘zwak’ of ‘sterk’ aangemerkt. Met vergelijkbare spiertesten kan vervolgens een middel worden uitgekozen.

De spiertesten in combinatie met de informatie uit de anamnese geven dan een compleet beeld waar een uitgebreid advies uit voort kan komen.

Omdat kinesiologie zich bezighoudt met het bestuderen van anatomie en biomechanica, kan deze leer goed worden toegepast in de sport en revalidatie.

Testset
Veel therapeuten gebruiken graag een testset om te helpen een geschikt middel te vinden. Hulpmiddelen als een biosensor of spiertesten kunnen dan, naast de anamnese, een extra bevestiging zijn om een exact middel te kiezen.

Een testset is een doos met kleine testbuisjes waarin een kleine hoeveelheid van het product zit.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

6 reacties

 1. Agnes Engelen schreef:

  Bieden jullie ook testsets met diersupplementen etc aan voor kinesiologen om te gebruiken?

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Agnes,
   Ja dat hebben we zeker, als je je aanmeldt als professional via onze site kun je op het besloten deel en dan de testset bestellen.
   Hartelijke groet,
   Suus Bettink, de Groene Os

 2. Waar vind ik een goede therapeut in de buurt van Haarlem,Leiden of Amsterdam? schreef:

  Waar vind ik een goede therapeut in de buurt van Haarlemmermeer?

 3. Margriet schreef:

  Kennen jullie ook kinesiologen in de ruime omgeving van Den Haag die werken met honden (en hun baasjes 😉)?

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Margriet,

   Helaas hebben wij in ons netwerk geen kinesiologen, wel kan ik je aanraden om even te kijken bij http://www.holistischdierenartsen.nl, daar zal wellicht een holistisch dierenarts bij jou in de buurt wel een connectie hebben met een kinesioloog.

   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.
   Groeten,
   Valéry

Laat een reactie achter