• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Kale plekken en jeuk op de rug: heeft je kat misschien pijn?

Er is een symptoom bij katten dat vaak voorkomt, maar waarvan de oorzaak niet altijd duidelijk is: kale plekken op de rug. Een belangrijke oorzaak die vaak gemist wordt, is dat de kat pijn heeft. En dat wil je natuurlijk niet!

Kale plekken en jeuk op de rug

Vaak ontstaan de kale plekken omdat de kat zelf overmatig aan het poetsen en likken is. Als er rondom de plek afgebroken haren zitten is dit hiervoor een belangrijke aanwijzing. Er ontstaat ook irritatie aan de huid: je ziet rode plekken, schilfers en misschien zelfs kleine wondjes en korsten.

kale plekken kat

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Er zijn een paar grote verdachten bij deze typische, kale plekken:

  • Vlooienallergie
    Vlooienallergie geeft hele intense jeuk. Vaak zijn katteneigenaren snel met zeggen dat de kat geen vlooien ‘heeft’. Het vervelende aan echte vlooienallergie is dat je ook geen vlooien op je dier hoeft te zien, maar dat één vlo die toevallig langskomt en bijt, al genoeg kan zijn voor een hele cascade aan jeuk en huidklachten.
  • Pijn in de rug
    Pijn in de rug kan bijvoorbeeld door spondylose of artrose. Veel katten hebben ongezien pijn in hun rug. Veel likken, met als gevolg kaalheid, kan hier een symptoom van zijn. Het wordt steeds duidelijker dat dit veel vaker voorkomt bij katten dan oorspronkelijk gedacht. We komen hier verderop nog op terug.
    De dierenarts kan deze oorzaak bevestigen of uitsluiten door middel van een röntgenfoto.
  • Stress
    Psychische kaalheid kan komen door een stressvolle situatie waardoor de kat overmatig gaat likken, poetsen en plukken. Een veelvoorkomende oorzaak van stress bij katten is de aanwezigheid van vreemde katten op zijn eigen territorium. Dit komt regelmatig voor in drukke kattenbuurten met veel kattenhuishoudens op een klein oppervlakte. Probeer dan de tuin en het gebied rondom het huis af te schermen voor de vreemde katten. Andere stressfactoren voor katten zijn bijvoorbeeld wisselingen in de gezinssamenstelling (komst van een kind of juist scheiding), nieuwe huisdieren in het gezin of verhuizing of verbouwing van het huis.
  • Hormonale klachten
    Hormonale aandoeningen geven vaak een heel typische kaalheid en dunne huid. Voorbeelden zijn ziekte van Cushing, verstoorde schildklierfunctie of problemen naar aanleiding van een sterilisatie (vooral bij poezen).
  • Mijten, schimmels of bacteriën
    Dit komt niet altijd specifiek op de rug voor, maar de dierenarts kan deze oorzaken wel uitsluiten. Als de huid door een van bovenstaande oorzaken beschadigd is, kan er ook een secundaire bacteriële infectie in de huid komen.
  • Voedingstekorten
    Vanzelfsprekend heeft een structureel tekort aan bijvoorbeeld vitamines, mineralen of vetten gevolgen voor het lichaam. Grote vitaminetekorten komen gelukkig nog maar zelden voor bij huiskatten.
    Waar wel regelmatig tekorten in ontstaan zijn de gezonde onverzadigde vetzuren. Die zitten vaak weinig in commerciële voeding omdat ze duur zijn en snel bederven. Gelukkig kun je ze extra aanvullen. Een typische vacht die hier last van heeft is schilferig met haren die snel afbreken.

Pijn en artrose bij katten

De afgelopen paar jaar is gebleken dat een groot deel van de katten artrose heeft. Als het niet opgemerkt wordt, heeft dat natuurlijk grote gevolgen voor het welzijn van de kat.
Artrose komt vaak voor in de rug, net zoals de aandoening spondylose. Bij spondylose zijn er vergroeiingen in de wervels. Een mogelijke reden dat artrose zo lang onopgemerkt blijft, is dat katten met artrose vaak niet mank lopen.

Kale plekken, die de kat zelf veroorzaakt door likken, kunnen een belangrijke aanleiding zijn om eens aan pijn in de rug te denken!

Wat te doen?

Zoals wel vaker met klachten met veel verschillende mogelijke oorzaken is er geen one size fits all. Maar er zijn wel mogelijkheden om je kat te ondersteunen! Als eerste is het belangrijk om een afspraak bij de dierenarts te maken om uit te zoeken wat er aan de hand is. Vervolgens kun je met natuurlijke middelen ondersteunen om de huid en vacht te helpen herstellen en natuurlijk de oorzaak te helpen behandelen.

Heeft jouw kat kale plekken, jeuk of huidproblemen?

Vraag advies!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!