• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 4 minuten

Kattenbrokjes, waarom voer je die je kat liever niet?

Als je online zoekt op kattenvoer dan krijg je pagina’s vol met allerlei soorten voer. Brokjes, natvoer, Kant en klaar Vers Vlees (KVV) of Bones and Raw Food (BARF) zijn de verschillende opties waaruit je kan kiezen. En dan heb ik het nog niet gehad over de verschillende merken waaruit je vervolgens ook weer een keuze kan maken. Zie jij door de bomen het bos nog?

Je kat is een vleeseter

Waar een hond in het wild nog wel eens kadavers wil eten, zal een wilde kat uitsluitend verse prooien eten. Hier is haar hele lichaam dus ook op gebouwd. Dit begint al bij het gebit. Het is je vast wel eens opgevallen dat wanneer je kat eet, het hap, schrok en weg is. Je kat kan namelijk géén kauwende beweging maken met haar kaken. Ook verderop in het spijsverteringskanaal is alles aangepast op een eiwitrijk dieet. Zo gaat haar voedsel snel door de maag en darmen wat prima kan bij een eiwit- en vetrijk dieet.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Wat eet een kat in het wild?

Het natuurlijke dieet van je kat bestaat uit kleine prooien die ze met huid en haar opeet. Als je naar de voedingsstoffen kijkt die in zo’n muisje zitten dan zijn dit voornamelijk eiwitten en vetten. Slecht 2% zijn koolhydraten. Dit is het plantenmateriaal dat in de maag en darm van het muis zit. Daarnaast bevat zo’n muisje ook relatief veel vocht ongeveer 65-75%.

Je kat is een obligate carnivoor

 Als echte vleeseter hoort je kat dus voeding te eten met veel vocht, veel eiwitten, een matige hoeveelheid vet en nauwelijks koolhydraten. Als we dan naar de verschillende soorten voer gaan kijken, dan zien we dat vooral in brokjes veel koolhydraten zitten. Dit is gek want ik vertel je net dat katten deze voedingsstof eigenlijk helemaal niet nodig hebben om gezond te blijven. Maar toch zit het in kattenvoeding. Een beetje koolhydraten zijn nodig voor het productieproces, want anders vallen de brokjes uit elkaar en dat is ook niet handig. Maar helaas zijn er ook kattenbrokjes op de markt die voor de helft uit koolhydraten bestaan. Dit is echt véél te véél voor je kat!

Je kat kan koolhydraten niet verteren

Onze huiskat heeft zich uiteraard enigszins aangepast aan het leven in onze nabijheid. Zij kan dus overleven zonder die vers gevangen muisjes. Katten leven nu zo’n 70 jaar bij ons in huis en krijgen sinds die tijd ook brokjes. Evolutionair gezien is dit dus nog maar héél erg kort. Het verteringsstelsel van je kat werkt dus nog precies hetzelfde als die van haar wilde soortgenoten. Haar lichaam kan die grote hoeveelheden koolhydraten dus niet goed verteren.

Daarnaast bevatten de brokjes die wij haar geven ook maar weinig vocht. In het wild drinken katten niet veel water omdat ze voldoende vocht uit hun prooien halen. Ik zie dan ook in mijn praktijk dat veel huiskatten een vochttekort hebben omdat ze onvoldoende drinken. Dit is je beestje nou eenmaal niet gewend te doen. De vele koolhydraten en het weinige vocht leiden tot allerlei fysieke klachten zoals blaas- en nierproblemen, diabetes, overgewicht en tal van andere gezondheidsproblemen. Het kan soms wel jaren duren voordat eigenaren hier iets van merken. Katten zijn namelijk kampioenen in het verbergen van pijn en fysiek ongemak.

Hoe zit het dan met graanvrije brokjes?

 Graanvrije brokken bevatten ook koolhydraten. Ze zijn zelfs soms nog wel rijker aan koolhydraten dan de standaard brokjes die granen bevatten. Als je je kat graanvrij voert, wil dit dus niet zeggen dat dit ook gezonder voor haar is want de verhouding eiwitten en koolhydraten zijn nog steeds niet optimaal voor je beestje.

Veel katten krijgen droge brokjes

 In mijn praktijk zie ik dat het merendeel van de katten brokjes te eten krijgt. In veel gevallen zelfs alléén maar brokjes. Soms wordt dit aangevuld met een klein beetje natvoer, maar vaak meer als lekkere snack dan als volledige maaltijd. Als ik dan in mijn sessies begin over andere voeding dan hoor ik vaak van baasjes: “ja, maar mijn kat vind de brokjes écht lekker” of “die van mij lust géén natvoer”.

Dit komt omdat fabrikanten de brokjes extra lekker maken met geur- en smaakstoffen waardoor ze extra smakelijk worden voor je kat. Hierdoor worden die brokjes onweerstaanbaar voor je beestje. Een kant-en-klare pizza uit de supermarkt of een zak chips zijn ook héél lekker, maar jij weet ook dat het géén gezonde keuze is. Daarnaast zijn veel katten niet gewend aan natvoer of vers vlees waardoor ze hier hun neus ervoor ophalen. Dit is de reden waarom je kittens allerlei soorten voer moeten aanbieden als ze nog jong zijn. Zodat ze kunnen wennen aan de diverse smaken en structuren.

Wat voer je je kat dan wel?

 Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, want elke kat is verschillend. In grote lijnen kan je zeggen dat voeding die rijk is aan eiwitten het beste aansluit bij de wensen van je kat. Mocht je kat écht niks anders eten dan brokjes, dan zijn er ook koolhydraatarme graanvrije brokken te verkrijgen. Maar dit blijven natuurlijk wel droge brokken die maar weinig vocht bevatten. Om ervoor te zorgen dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt, kun je dus véél beter kiezen voor natvoer.  Een bijkomend voordeel is dat voor de productie van natvoer géén koolhydraten nodig zijn. Deze voeding bevat dus direct minder koolhydraten wat een pré is voor de gezondheid van je kat.

Mocht je je kat natvoer willen geven let dan wel op dat het een complete voeding is, want anders ontstaan er alsnog tekorten op lange termijn. Dan heb je ook nog KVV en BARF. Ook hiervoor geldt: kijk goed naar de samenstelling. Veel merken KVV zijn héél vetrijk hierdoor kan je kat darmklachten krijgen. Bij BARF stel je zelf het voer van je kat samen. Dit kan zeker, maar hiervoor heb je wel écht kennis over voeding nodig. Dit is dus zeker niet voor iedereen geschikt.

Wil je precies weten wat goede voeding is voor jouw kat? Voor algemene vragen kun je terecht bij Ebel van KatEigen of bij De Groene Os. Met hun natuurgeneeskundige achtergrond kunnen ze hier goed bij adviseren. Voor meer specialistische vragen kun je bijvoorbeeld terecht bij Voer voor Katten of Catmoneo.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Voeding is de basis voor een goede gezondheid. Dat begint met kijken naar wat je kat precies nodig heeft.

Naast gezonde, natuurlijke voeding kunnen kruiden en supplementen ook bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid.

Wil je hier meer over weten?

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!