• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Moet mijn hond een jas aan?

Als natuurgeneeskundig therapeut ben je bezig om het zelfgenezend vermogen van een dier te ondersteunen. In mijn hoofd is het dan logisch om waar mogelijk de vacht van een hond zoveel mogelijk met rust te laten. Op die manier heb je namelijk de meeste kans dat de hond zelf een goede wintervacht ontwikkelt en geen jas nodig heeft.

Toch is het af en toe nodig om een hond wél een jas aan te doen.

Risicogroepen

De meeste mensen zullen niet snel op het idee komen om een Husky een jas aan te trekken omdat hij het misschien koud heeft. Gezonde honden met een lange of dubbele vacht hebben in Nederlandse omstandigheden eigenlijk nooit een jas nodig.

Er zijn echter een aantal risicogroepen waarbij een jas misschien toch nodig is:

  • Jonge puppy’s
  • Erg kleine hondjes
  • Honden met een zeer korte vacht zoals Boxers, Dobermanns of windhonden zoals Greyhounds
  • Honden met een slechte vacht of die te kort zijn getrimd of om medische redenen geschoren zijn
  • Honden die ziek zijn of herstellende zijn van een ziekte
  • Honden uit een warmer klimaat

Net als mensen worden honden ook weleens kouwelijker naarmate ze ouder worden. Dit kan ook komen doordat bij ouderdom de kwaliteit van de vacht achteruit gaat.

Buitenlanders
Honden uit mediterrane of tropische landen kunnen het in Nederlands ook koud krijgen als ze nog niet gewend zijn, al hoeft dit zeker niet altijd het geval te zijn. Onderschat niet hoe koud het bijvoorbeeld in de bergen van Spanje kan worden.

Als honden uit een warm land geadopteerd worden, kunnen ze in slechte staat zijn. De vacht is dan ook niet in beste conditie. Dit kan de reden zijn dat ze het eerder koud hebben.

Toch is het goed om eens na te gaan: heeft mijn hond het wel écht koud? Rillen en bibberen kan namelijk ook voortkomen uit angst, onzeker gedrag of zelfs uit opwinding.

Heeft mijn hond het koud?

Honden die het snel koud hebben willen minder graag naar buiten en rillen, bibberen en piepen. De weersomstandigheden kunnen hier ook mee te maken hebben. ‘Droge’ kou gaat vaak nog wel goed, maar kou in combinatie met nattigheid en wind kan vervelender zijn.

Echte onderkoeling kun je herkennen aan het volgende:

  • Heftig rillen
  • Hond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact
  • Problemen met ademhalen
  • Zwakke hartslag
  • Bevriezingsverschijnselen zoals een bleke, blauwe huid (of in een later stadium rode en opgezwollen). Pijn aan oren, staart en poten.

Wat te doen bij onderkoeling?

Is je hond onderkoeld geraakt? Zorg dan dat je hond zo snel mogelijk in een warme omgeving komt (huis, auto) en bel de (spoed)dierenarts. Zorg dat je hond warm ligt en pak hem in met dekens en eventueel een kruik. Geef je hond warm water. Dit kan met een lepel of spuit in de bek gegeven worden. Door je hond iets met suiker te laten eten, kan een shock worden voorkomen.

Voorkomen dat je hond het koud krijgt

Natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat je hond het koud krijgt en er dus geen geril en gebibber nodig is. Naast zorgen voor een gezonde vacht, is een koude, gure dag niet het moment om uitgebreid stil te gaan staan en een praatje te maken met de buurvrouw. De meeste honden zullen het niet koud krijgen als ze lekker blijven lopen en snuffelen. Als ze los lopen en kunnen rennen en spelen is hier nóg minder kans op.

Wil je advies bij een slechte vacht?

Nadelen van een hondenjas

Het nadeel van een hondenjas kan zijn dat je de natuurlijke processen in de huid en vacht verstoort. Om gezond te blijven is namelijk flink wat frisse lucht, zuurstof en af en toe een goede regenbui nodig.

Een ander risico is dat je hond eigenlijk (nog) geen jas nodig heeft en deze dus te warm is. Er ontstaat dan een verstikkend effect en dat maakt de verstoring nog groter.

Tot slot is er nog het gevaar dat als de jas niet goed past of onnodige tierelantijnen bevat, je hond kan blijven hangen aan struiken of tijdens het spelen aan een andere hond. Dit kan natuurlijk grote paniek en blessures opleveren. Gebruik dus alleen een hondenjas als er ook echt behoefte aan is.

Vanaf welke temperatuur?

Het is lastig hier algemene richtlijnen voor te geven. Het beste is om goed naar je eigen hond te kijken. Met milde vorst hebben honden over het algemeen echt geen jas nodig. Als het veel kouder wordt of als er wind en regen of andere nattigheid bij komt kijken, kan dit wel nodig zijn.

Soort jas

Gelukkig hoeft je stoere Dobermann niet voor schut te lopen in een roze prinsessenjas als je dat niet wilt. Er zijn juist heel praktische, sportieve jasjes op de markt!

Hoeveel voering je hond nodig heeft is persoonlijk. Je helpt kortharige honden al veel door ze niet meer nat te laten worden. Dan is een regenjasuitvoering (dus zonder veel voering) al voldoende.

Let er bij het uitzoeken van een hondenjas ook op dat er geen onnodige lussen en dergelijke aanzitten waar de hond aan kan blijven hangen. Zorg ook voor een goede pasvorm.

hondenjas

Tegenwoordig zijn er ook stoere hondenjassen

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!