• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Mok of toch Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL)?

Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL) kan in het beginstadium vaak verward worden met mok. Mok is eigenlijk slechts een verzamelnaam voor aandoeningen aan de benen van paarden, terwijl CPL een serieuze chronische en vaak erger wordende aandoening is waar regelmatig paarden voor worden ingeslapen.

CPL bij trekpaarden

CPL komt veel voor bij trekpaarden en koudbloeden. Vooral bij het Belgisch trekpaard is de aandoening berucht, maar ook bij Shires, Clydesdales en Tinkers komt het voor.
Naast het feit dat bepaalde type paarden er gevoelig voor zijn, is het ook erfelijk waardoor het in bepaalde bloedlijnen vaker voorkomt. Het is echt een heel vervelende ziekte. Zodra duidelijk is dat paarden het hebben, zou er absoluut niet meer mee gefokt moeten worden. Het vervelende is dat het jaren kan duren (of niet) voordat de klachten aan het licht komen.

Problemen met de lymfe

CPL begint vaak met verschijnselen die lijken op mok: kloven, korsten, dikke benen en andere opvallendheden in en rond de kootholte van het paard. Alleen CPL wordt steeds erger en kan zich uitbreiden.

De diergeneeskunde heeft nog geen goed antwoord op CPL, het is helaas nog ongeneselijk. Als blijkt dat je paard het heeft, schrik je je natuurlijk rot! Gelukkig is CPL wel goed te managen.

Wat doet lymfe?

Lymfe is een kleurloze vloeistof die door zijn eigen vatenstelsel en klieren stroomt. Het bestaat uit weefselvocht met wat witte bloedcellen. Lymfe zorgt voor de afvoer van vocht en afvalstoffen en is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem.

Als door CPL de benen dik worden doordat het vocht (lymfe) zich ophoopt door de verminderde lymfefunctie, heeft dat dus gevolgen, voor de afvoer van vocht en afvalstoffen én voor het functioneren van het immuunsysteem. Hierdoor worden de benen veel vatbaarder voor wondjes en infecties. Deze zo goed mogelijk buiten de deur houden is dan ook belangrijk.

CPL onder controle

Om het verloop van CPL zo langzaam mogelijk te laten gaan, is een brede aanpak nodig:

 • 24/7 (en meer) beweging
  Op stal staan is echt funest voor paarden met CPL. Ze moeten altijd vrije beweging kunnen hebben, plus daarbovenop nog extra beweging zoals grondwerk, rijden, wandelen of voor de wagen. Het meest ideaal is een situatie waar de paarden worden gestimuleerd rond te lopen, zoals bij een goed ontworpen Paddock Paradise. Op een paddock of weiland waar hooi maar op één plek wordt aangeboden, bewegen paarden vaak alsnog zo min mogelijk.
 • Manuele Lymfe Drainage
  Deze vorm van massage kan helpen om het lymfevatenstelsel te activeren. Hierdoor kan dat weer beter gaan functioneren, vocht wordt afgevoerd en de klachten worden minder. Lees er hier meer over. Om een goed effect te hebben, moet dit worden uitgevoerd door een kundig persoon. Als ‘onderhoud’ kun je wel zelf aan lymfe poetsen.
 • Sobere voeding
  Te rijke voeding en dan vooral te veel suikers en snelle koolhydraten zijn desastreus bij CPL. Het bevordert ontstekingen door de extra afvalstoffen. Sowieso moeten koudbloeden over het algemeen sober gevoerd worden, maar dat geldt voor paarden met CPL dus nog meer.Denk hierbij aan onbeperkt goede kwaliteit ruwvoer met eventueel een kleine hoeveelheid krachtvoer (zonder melasse of andere vormen van suiker). Als je paard de wei opgaat, moet je het fructaan goed in de gaten houden en eventueel de grasinname beperken.
 • Uitwendige verzorging
  Bekende symptomen van CPL zijn de verdikkingen en wondjes en kloven aan de onderbenen. Een goede uitwendige verzorging is belangrijk om dit zo goed mogelijk onder controle te houden. Daarnaast zijn paarden met CPL ook gevoelig voor mijten en kunnen wonden aan de benen in het vliegenseizoen zelfs met maden geïnfecteerd raken!
  Scheren of niet scheren?
  Hoewel de sokken van koudbloeden oorspronkelijk als functie hadden om de benen tegen vocht en weersinvloeden van buitenaf te beschermen, zijn ze vaak zo overvloedig dat de huid juist vochtig en broeierig kan worden als de sokken net niet goed verzorgd wordt.
  Vaak moeten de sokken dan toch geknipt of geschoren worden om de huid goed te kunnen verzorgen.
  Je kunt de huid af en toe wassen om de wonden schoon te houden, met bijvoorbeeld met Leisteen Shampoo van Animal-Nature. Paarden met CPL zijn gevoeliger voor koude, gebruik dus bij voorkeur lauw water en ga daarna wandelen zodat de doorstroming van de lymfe weer op gang komt. Na het wassen moeten de benen echt goed gedroogd worden, maar wel voorzichtig. Sowieso geldt het advies de benen zo goed mogelijk droog te houden. Denk hierbij aan (drainage van) de ondergrond van je paddock.
  Uitwendig kan Groene Leem Kruidenpasta goed gebruikt worden om de huid te helpen herstellen.
  Om vliegen van de benen af te houden (en een infectie met maden te voorkomen), kan een mengsel van zwavelbloem (in de winkel van Drogisterij Van der Pigge te verkrijgen) met olie of uierzalf gebruikt worden met daaroverheen een panty zonder voet.
 • Supplementen en kruiden
  Extra supplementen kunnen helpen het immuunsysteem te ondersteunen, afvalstoffen en vocht te helpen afvoeren en je paard zo gezond mogelijk te laten worden.
  Een multivitamine is een heel goed begin naast de sobere voeding, net zoals een regelmatige drainagekuur. Ook extra kruiden voeren die bijvoorbeeld een positief effect hebben op de vochthuishouding kan een welkome ondersteuning zijn.
  Op deze plaats kunnen we niet veel uitweiden over onze kennis van kruiden vanwege de Europese Claimsverordening. We kunnen je wel 1 op 1 helpen! Bel of mail voor meer informatie.
 • Hoefverzorging
  Net zoals een slechtere wondgenezing, gaat de hoefkwaliteit bij paarden met CPL ook achteruit. Een goede hoefbekapper is belangrijk. Zet een paard met CPL liever niet op ijzers, dit zorgt voor nog minder doorbloeding doordat ze het hoefmechanisme tegenwerken.
 • Stress voorkomen
  Stress is funest voor het immuunsysteem. Een chronische aandoening is eigenlijk al een grote impact in de vorm van stress voor het lichaam. Nog meer stress door bijvoorbeeld onrust in de kudde of juist eenzaamheid, wedstrijdstress of een vervelende trainingsmethode kan je paard er niet bij gebruiken. Kijk eens kritisch of het nodig is hier iets aan te veranderen.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

3 reacties

 1. Isabella schreef:

  Mijn, ruim 36 jarige, merrie heeft al enige tijd last van “pukkeltjes” aan de binnenzijde van haar bovenbenen (achter). In binnenzijde van haar dijen dus. Het leek wel een soort hars of zo. Ik dacht dus eerst aan een overmatige talgproductie en heb het ook zo behandeld (met klitwortel) maar dat hielp onvoldoende. Toen heb ik betadine shampoo en zalf geprobeerd maar dat werd alleen maar egrer. Nu heb ik 5 in 1 spray en herbal creme van Botanica geprobeerd en dat werkt geweldig! Ik heb ook even gedacht aan mok maar omdat het zo hoog op de benen zit en ze geen dikke benen krijgt streep ik dat nu weg. Iemand hier ervaring mee? Het haar laat door deze korstjes wel in plukjes los maar er ontstaan geen wondjes. Inmiddels is na mijn behandeling met Botanica middelen alles zo goed als hersteld.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Isabella,

   Bedankt voor je bericht en het delen van je ervaringen.

   In de crème zitten huidherstellende en antibacteriële stoffen zie ik. Fijn dat je je paard hiermee hebt kunnen helpen! We hebben zelf ook een mooi product met onder meer groene leem erin die vanwege de hierin aanwezige grondstoffen ook een vergelijkbare werking heeft. En daar hebben we wel veel ervaring mee ;-)!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 2. Margit van den Berg schreef:

  Beste Melody,
  Helaas ben ik ervaringsdeskundige wat betreft CPL.
  Je schrijft dat CPL erfelijk is. Naar mijn weten is dit nog niet wetenschappelijk vastgesteld omdat het gen wat CPL zou moeten doorgeven, nog niet is gevonden. Wel is het zeer aannemelijk dat CPL erfelijk is. Mocht je een onderzoek hebben waarin wordt bewezen dat CPL erfelijk is dan zou ik dat graag willen lezen.
  Met vriendelijke groet,
  Margit van den Berg.

Laat een reactie achter