• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 3 minuten

Oeps! Mijn hond heeft chocolade gegeten! Wat nu?

Ja hoor, enige tijd geleden was het zover. Ik dacht dat ik deze fout nooit zou maken, maar mijn hond Ivy heeft pasgeleden een flinke hoeveelheid chocolade gegeten.

Het is algemeen bekend dat chocolade behoorlijk giftig is voor honden en ik voelde me dan ook knap stom dat hij het toch te pakken had gekregen.

Onderschat nooit de vindingrijkheid van een hongerige hond

Zoals gewoonlijk op donderdagavond stond ik me boven om te kleden om te gaan skaten. Toen ik beneden kwam zag ik naast Ivy een leeg plasticje liggen. Toen ik beter keek schrok ik me rot want ik herkende het als een zakje geraspte pure chocolade. Het had in de rugzak van mijn vriend gezeten en Ivy had dit eruit weten te krijgen. De chocolade was over van een maaltijd die we elders gekookt hadden. Ik heb hem meteen gebeld om te vragen hoeveel precies er nog inzat. Dat viel natuurlijk niet zo makkelijk te zeggen. We wisten alleen dat het pure chocolade was en nog een aanzienlijke hoeveelheid.

Na overleg met de dierenarts heeft mijn schoonvader mij en Ivy opgehaald en zijn we snel naar de praktijk gegaan.

Wat de dierenarts doet als je hond chocolade heeft gegeten

Achteraf gezien ben ik zó blij dat ik nog niet naar training was, want mijn vriend was dus ook niet thuis! Nu waren we er gelukkig op tijd bij. Toen we binnenkwamen is Ivy gewogen en vervolgens kreeg hij een blikje hondenvoer. Tot zover was Ivy dik tevreden! Ondanks dat hij net z’n avondeten had gehad, moet hij een goed gevulde maag hebben om makkelijker te kunnen braken.

Met een injectie werd het braakmiddel gegeven. Met een onderlegger werden we terug naar de wachtruimte gestuurd. Daar had ik nog nét de tijd om het matje neer te leggen voordat het kotsen begon. Daaruit bleek ook wel dat we er goed aan hadden gedaan, want er kwam flink wat chocolade uit.

Nadat het duidelijk was dat Ivy’s maag helemaal leeg was, werd er weer een antibraakmiddel toegediend. Hier werd Ivy enorm naar van. Hij zwabberde op z’n poten en leek helemaal geen energie meer te hebben. Eenmaal thuis was hij ontzettend moe en echt niet lekker, maar na een paar uur klaarde hij gelukkig weer op.

Mogelijke andere behandelingen

Als de inname recent is (ongeveer 4 uur) geeft de dierenarts de hond een braakmiddel. Vroeger werd nog weleens geadviseerd om je hond met een grote schep zout te laten braken. Doe dit absoluut niet! Straks heeft je hond een zoutvergiftiging i.p.v. een chocoladevergiftiging. Dat is van de regen in de drup.

Als braken niet gaat, kan de dierenarts de maag nog spoelen. Wanneer de inname van chocolade langer geleden is, kan actieve kool worden gegeven om heropname van de giftige stof theobromine te verminderen.

Een urinekatheter kan ook gebruikt worden om heropname in de blaaswand zo veel mogelijk te voorkomen.

Als er sprake is van een ernstige chocoladevergiftiging wordt de hond symptomatisch behandeld. De hond wordt dan opgenomen en krijgt bijvoorbeeld een infuus en extra zuurstof.

Wat maakt chocolade giftig?

In cacao zitten de stoffen theobromine en cafeïne. Theobromine is voor honden (en katten) giftig omdat ze het niet kunnen afbreken. Omdat theobromine in de cacao zit, geldt hoe donkerder en bitterder (puurder) de chocolade, hoe giftiger de soort chocolade. Pure chocolade is gevaarlijker dan melkchocolade of bonbons. Witte chocolade is nog steeds niet gezond, maar niet giftig. Cacaopoeder kan erg veel theobromine bevatten en is dus ook erg gevaarlijk.

De symptomen van vergiftiging kunnen zijn:

 • rusteloosheid
 • braken
 • veel plassen
 • diarree

Ernstige gevallen:

 • versnelde ademhaling
 • verhoogde hartslag
 • koorts
 • epileptische aanvallen
 • hartritme stoornissen

In ernstige gevallen kan chocoladevergiftiging dodelijk zijn voor honden.

Wanneer is chocolade giftig?

Als kersverse hondenbezitter heeft Ivy ooit eens een lege ijsbeker chocolade-ijs in het park gevonden en leeg gelikt. In mijn beginnershoofd was dat al reden voor paniek. Toch was dat toen niet nodig. Een richtlijn is dat 2 gram pure chocolade per kilo lichaamsgewicht gevaarlijk kan zijn en 10 gram melkchocolade per kilo lichaamsgewicht. Dit is heel algemeen, sommige honden zijn veel gevoeliger voor chocoladevergiftiging dan andere honden.

Bel altijd je dierenarts voor overleg! Zeker als je er op tijd bij bent, is het goed te behandelen.

De belangrijkste les is om het eten van chocolade echt zoveel mogelijk te voorkomen. Laat geen chocolade slingeren, ook niet eventjes en wees echt heel kritisch hierin. Een ongelukje zit in een klein hoekje.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!