• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Chaja Beck-De Jong
  • Leestijd: 4 minuten

Vakantie!

De meeste vakantieplannen voor de zomervakantie worden midden in de winter gemaakt, schijnt het. In januari, op de Vakantiebeurs of zo. In een koud, grijs en nat Nederland lijkt dan opeens die reis naar een zonnig eiland voor de Griekse kust, de lavendelvelden in Zuid-Frankrijk of de krijtrotsen van de Engelse kust onweerstaanbaar aantrekkelijk. En voor je het weet heb je een tweeweekse reis geboekt. Maar ja…. die konijnen….wat doen we daarmee?!

Konijnen mee op vakantie

Gelukkig zijn er voor de vakantievierders onder ons heel wat mogelijkheden om én prettig vakantie te vieren én goed voor je dieren te zorgen. Een van de mogelijkheden is, om je konijnen mee te nemen op vakantie. Dat kan prima, als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

De reis

De vakantiebestemming moet niet verder dan drie à vier uur reizen zijn, hetzij per auto of per trein. Niet per vliegtuig, omdat konijnen bij de meeste maatschappijen niet mee mogen als handbagage en dan dus opgestapeld worden in het bagageruim. Maar met openbaar vervoer of auto gaat het over het algemeen erg goed.

De plaats van bestemming

Een andere voorwaarde is, dat het op de plaats van bestemming konijnveilig moet zijn en konijnvriendelijk.

Konijnveilig:

  • Liggen de snoeren goed weggewerkt in de vakantiebungalow of caravan?
  • Is het goed af te sluiten en te beveiligen tegen inbraak en vernielzucht (vergis je ook niet in de ondernemingslust van een paar aangeschoten campinggasten!) ?
  • Kunnen de konijnen niet ontsnappen?
  • Is het vakantieverblijf goed te beveiligen tegen roofdieren, -vogels en (groene) vliegen?

Konijnvriendelijk:

  • Is er een mogelijkheid om ze (gedeeltelijk) los te laten lopen?
  • Kunnen ze lekker hun energie kwijt?
  • Is er een veilige plek waar je een buitenren kunt opzetten?

Verder: oriënteer je op de aanwezigheid van goede konijnendierenartsen in de nabije omgeving en neem een uitgebreide EHBO-tas mee voor als er toch iets mis zou gaan.

Vakantiepark

Dit lijkt misschien een hele lijst aan eisen en voorwaarden, maar in de praktijk blijkt een goed vakantiepark hier, soms met enige aanpassingen, tamelijk makkelijk aan te voldoen. Let goed op: sommige vakantieparken accepteren geen huisdieren. Het loont dan de moeite om even te vragen, of ze hier ook konijnen mee bedoelen, want vaak valt daar wel over te praten. Niet als het gaat om vakantieverblijven voor mensen met last van allergieën – daar komen ook konijnen niet naar binnen!

Woningruil in de vakantie

Als je je vakantie nog moet boeken kun je ook denken over woningruil of – oppas. Hier is op het internet veel over te vinden, maar je kunt natuurlijk ook zelf een advertentie zetten of bij familie of kennissen informeren.

Vakantiepension

Op welke manier dan ook: als je goed voorbereid bent is het meenemen van je konijnen naar je vakantieadres prima mogelijk en levert niet meer stress op dan de reis naar een vakantiepension.

Want dat is natuurlijk ook een mogelijkheid: je konijnen wegbrengen naar een vakantieopvang. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer goede pensions dan er tien jaar geleden waren! Veel konijnenopvangen bieden ook logeermogelijkheid en vaak doen ze dat goed en gewetensvol.

Ingeënt konijn

Voorwaarde is, dat je konijnen volledig zijn ingeënt. Doe dat vooral tijdig, want anders kan de combinatie van dierenarts met vaccinatie en pension rampzalig uitpakken.

Waar let je op bij een konijnenpension?

Dit zijn 2 lijsten met gekeurde konijnenpensions: van Konijnenbelangen en Bunnybunch.

Omdat het aanbod nogal wisselt zijn geen van beide lijsten helemaal up-to-date, dus het loont zeker de moeite om buiten deze lijsten om zelf op zoek te gaan en ervaringen van vrienden en kennissen te vragen. Het blijft toch ook altijd een kwestie van gevoel, want je vertrouwt je lieve huisdier voor een paar weken toe aan de zorg van een vreemde – er moet iets zijn van een klik tussen jou en de pensioneigenaar.

Een konijnenpension moet je ook echt incalculeren in je vakantiebudget, want je betaalt al gauw 10 à 20 euro per dag voor een konijnenechtpaar. Als het goed is ben je dan ook helemaal ‘ontzorgd’: je konijn wordt goed verzorgd, gevoed en bewaakt, als het ziek is gaat er iemand mee naar de dierenarts en het krijgt dan de nodige medicatie toegediend door deskundige mensen. Een prima vakantieoplossing dus! Informeer goed naar de mogelijkheden om te spelen of los te lopen, informeer goed naar de tijdelijke huisvesting en als dat allemaal bevalt ga je zelf heerlijk relaxed op pad.

Buren of vrienden zorgen voor je konijnen

Een andere mogelijkheid is, om je konijnen thuis te laten en vrienden of buren te vragen bij jou thuis voor ze te zorgen. Als de afspraken hierover helder zijn kan dit een heel goede, stressvrije oplossing zijn voor je konijnen. Ze blijven in hun eigen vertrouwde omgeving en zeker als de mensen die ze verzorgen niet alleen maar een bak voer en water komen brengen maar ook qualitytime met ze doorbrengen kan dit heel goed gaan.

Of je konijnen gaan bij je vrienden logeren

Een variant hierop is natuurlijk, om je konijnen tijdens jouw vakantie uit logeren te sturen bij familie of vrienden. Ook hier geldt, dat het heel belangrijk is om duidelijke afspraken te maken over zaken als uitlopen, dierenartsbezoek en dergelijke.

En denk niet te gauw dat je lieve ouders of je jongere zusje wel goed voor je konijnen zal zorgen omdat ze immers ook altijd zo goed zijn voor hun eigen honden, want konijnen zijn echt heel aparte dieren! Het kan dan ook geen kwaad om bijvoorbeeld het gratis e-book van De Groene Os te downloaden en aan de oppassers te geven, of de informatieve pagina’s van de Stichting Konijnenbelangen voor ze uit te printen.

In geval van vakantiestress voor het konijn

In alle gevallen geldt, dat voor je konijnen een paar weken lang alles wat anders zal gaan dan ze gewend zijn. Soms reageren konijnen daarop met stress en kunnen daardoor lichamelijke klachten krijgen. Je kunt ze hierin ondersteunen met een fytotherapeutische rustgevende tinctuur of met een op maat gemixte bloesemremedie.

Op deze manier gaat het goed komen! Fijne vakantie gewenst!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!