• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 3 minuten

Waarom heeft mijn kat een stinkende adem? Ontdek de oorzaken en oplossingen!

Iets waar ik regelmatig vragen over krijg, is hoe je de stinkende adem van je kat kunt aanpakken. Natuurlijk zijn er supplementen die kunnen helpen om de geur te verminderen, maar veel belangrijker is de vraag: waarom ruikt je kat eigenlijk uit haar bek?

Wat de adem van je kat vertelt over haar gezondheid

De onaangename geur uit de mond van je kat is geen willekeurig probleem; het is een signaal van het lichaam dat er iets mis is. Vaak vinden we de oorzaak van een gezondheidsprobleem in de mond van je kat. Wist je dat gebitsproblemen de meestvoorkomende aandoening zijn onder katten? Naar schatting heeft 50 tot 90 procent van de katten van vier jaar of ouder last van gebitsproblemen. Het is dus essentieel om actie te ondernemen en te achterhalen waarom jouw kat uit haar bek ruikt.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Tandvleesontstekingen: een veelvoorkomende oorzaak

Een veelvoorkomende oorzaak van een slechte adem (halitose) bij katten is tandvleesontstekingen. Dit ontstaat door tandplak op de tanden, dat ontstekingen in de bek veroorzaakt.
Het is mogelijk om deze tandplak onder narcose te laten verwijderen door een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts. Dit is erg stressvol voor veel katten. Bovendien brengt het regelmatig onder narcose brengen van je kat ook risico’s met zich mee. Daarom is het verstandiger om eerder in te grijpen en de oorzaak aan te pakken: de tandplak. Een belangrijke eerste stap om dit op te lossen is door te starten met tandenpoetsen bij je kat.

Tandenpoetsen: de sleutel tot een frisse kattenadem

Nu denk je misschien: tandenpoetsen bij mijn kat? Dat gaat nooit lukken! Ik begrijp dat als je dit nog nooit hebt geprobeerd, je weerstand voelt bij het idee om de tanden van je kat te poetsen. Maar het hoeft echt geen stressvolle ervaring te zijn. Met de juiste tips en trucs en wat geduld kun je je kat leren om haar tanden te laten poetsen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Neem eens een kijkje op de website van De Kattentrainer. Zij heeft een trainingsgids ontwikkeld: Tandenpoetsen voor katten.

Als je regelmatig de tanden van je kat poetst, zou haar adem niet moeten stinken. Je pakt immers de oorzaak aan, namelijk het verwijderen van tandplak, waardoor gebitsproblemen worden voorkomen. Zoals ik eerder schreef, is tandplak de meestvoorkomende oorzaak van een slechte adem bij katten.

Andere oorzaken van een stinkende adem bij je kat

Er zijn echter nog andere redenen waarom je kat uit haar bek kan ruiken. Denk hierbij aan huidveranderingen aan de lippen, zoals het eosinofiele granuloomcomplex, wat een slechte adem kan veroorzaken. Ook zweertjes in de mond of kwaadaardige tumoren kunnen een oorzaak zijn.

Daarnaast kan een stinkende adem ook wijzen op onderliggende ziekten zoals nierproblemen, leverproblemen, diabetes of ademhalingsstoornissen. Vaak herkenbaar aan een specifieke geur. Zo ruikt de adem van katten met diabetes zoet, terwijl bij nierproblemen een typische urinegeur waarneembaar is. Bij leverziekte of darmverstoppingen is er vaak sprake van een sterke, muffe geur.

Het voer van je kat is het fundament voor een goede mondgezondheid

Een punt dat ik niet vaak genoeg kan benadrukken, is dat een goede gezondheid (ook in de mond van je kat) begint bij een gezond dieet. Uit onderzoek in Australië blijkt dat wilde katten die een natuurlijk dieet eten aanzienlijk minder tandsteen ontwikkelen dan hun gedomesticeerde soortgenoten.

Wil je voorkomen dat je kat tandsteen ontwikkelt? Stop dan met het voeren van droge brokjes en stap over op natvoer of vers vlees. Hiermee verminder je de kans op plakvorming. Volledig voorkomen kun je het niet, want zelfs katten die nooit brokjes eten, ontwikkelen tandplak, zij het in mindere mate en langzamer.

Vleesbotten als natuurlijke tandenborstel voor je kat

Een andere manier om de tanden van je kat schoon te houden, is door haar vleesbotten aan te bieden. Dit stimuleert haar om te kauwen, waardoor haar gebit wordt gereinigd. Welke vleesbotten zijn geschikt voor je kat? Begin bijvoorbeeld met kippennekken. Ook eendagskuikens zijn een goede optie om je kat te laten kauwen. Let op! Geef altijd rauwe vleesbotten. Gekookte botten kunnen namelijk splinteren, met alle nare gevolgen van dien.

Conclusie: tandenpoetsen en ander voer

Kortom, door dagelijks de tanden van je kat te poetsen en over te stappen op een voeding rijk aan dierlijke eiwitten en arm aan koolhydraten, kun je veel gebitsproblemen voorkomen of uitstellen. Een gezonde dagelijkse routine zorgt voor een frisse adem bij je kat!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!