• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Waarom zeggen jullie in je blog niet duidelijk welk product ik moet hebben?

We krijgen wel eens de vraag waarom er bij sommige blogs niet een duidelijke link naar een product staat. Wat moet ik gebruiken als mijn dier dit of dat probleem heeft? Ons drukke hoofd wil graag een duidelijk antwoord dat een dier met probleem X product Y moet krijgen. Helaas is het niet zo simpel. Ieder dier is natuurlijk anders en daarom helpen we je altijd graag met een persoonlijk advies. Daarbij komt ook om de hoek kijken dat fabrikanten van supplementen en diervoeding zich (terecht) aan een strenge wetgeving hebben te houden.

Maak kennis met de claimsverordening

De claimsverordening is een Europees geldende verordening die medische claims verbiedt op alles wat niet geregistreerd is als geneesmiddel. Hierdoor mogen ziektes en aandoeningen niet op voedingssupplementen genoemd worden en mag er in een blog geen reclame voor voedingssupplementen gemaakt worden, ook niet als de werking van het supplement onderbouwd kan worden.

Dan zijn er ook nog de gezondheidsclaims. Dit zijn bijvoorbeeld claims die gaan over het in stand houden van een goede gezondheid. ‘Houdt gewrichten soepel’ of ‘Helpt de luchtwegen schoon te houden’ zijn daar voorbeelden van. Ook die beweringen mogen niet zomaar gebruikt worden. Deze moeten bijvoorbeeld naar een ingrediënt verwijzen dat wetenschappelijk aangetoonde effecten heeft die zijn goedgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority). En dat niet alleen, de producent moet zelf ook een database van onderbouwingen hebben. Geen kattenpis dus.

Waarom zijn jullie dan geen geneesmiddel?

Geneesmiddelen zijn echt een andere tak van sport, met aparte registraties, onderzoeksvereisten én andere toepassingen. De Groene Os richt zich echt op zelfzorg die aanvullend is bij de behandeling van een dierenarts (of andere behandelaar). Bovendien willen wij dat onze middelen betaalbaar en vrij verkrijgbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen en dieren.

De consument beschermen

In de tijd voorafgaand aan de claimsverordening was er een wildgroei aan fabrikanten die de meest fantastische claims op hun producten maakten. Er kon relatief makkelijk geschreven worden dat een middel allerlei nare ziektes wist te genezen. Om de consument tegen misleiding te beschermen is de claimsverordening in het leven geroepen. Daarin staat o.a. dat informatie over producten:

  • begrijpelijk moet zijn voor de consument
  • het wetenschappelijke bewijs moet reflecteren
  • door hun formulering niet medisch van aard mag zijn
  • niet onjuist, dubbelzinnig of misleidend mag zijn
  • niet mag leiden tot twijfels over de veiligheid
  • niet andere producten of levensmiddelen mag vergoelijken of juist in een kwaad daglicht stellen
  • niet mag stellen, suggereren of impliceren dat een evenwichtige, gevarieerde voeding in het algemeen geen toereikende hoeveelheden nutriënten kan bieden
  • niet mag inspelen op de vrees van consumenten door een suggestieve tekst, illustratie, grafische afbeelding of symbool

Kritiek op de claimsverordening

De insteek van de claimsverordening is natuurlijk heel goed: het voorkomen van misleiding van de consument. Maar de verordening zoals het nu is, heeft best wat kritiek te verduren.

De overheid gaat uit van een hoge mate van zelfregulering door bedrijven waardoor er veel onduidelijkheid bestaat over de regels. Daarnaast zijn zowel de wetgeving en als praktisch alle richtlijnen geschreven voor producten die bedoeld zijn voor mensen en niet voor producten voor dieren. Hierdoor moet er nog een extra vertaalslag gemaakt worden. Veterinair is een grijs gebied.

Vrijheid van meningsuiting

Een ander belangrijk neveneffect van de claimsverordening is dat het ook eerlijke informatieverstrekking beperkt. Sommige bedrijven en organisaties beroepen zich daarom op de vrijheid van meningsuiting. Zij zijn bang dat kostbare kennis verloren gaat. Nu is het zo dat je van alles mag schrijven over grondstoffen en ingrediënten, maar dat het geen reclame voor het middel mag zijn. Vandaar dat bij een blog over een gezondheidsprobleem geen middelen genoemd staan.

Tegelijk snappen we ook dat het echt onhandig is dat als als je een flesje in de kast hebt staan je via het etiket niet meer kan lezen waar het voor is. Neem dan ook vooral contact met ons op als je het even niet meer weet!

info@degroeneos.nl
023-5348469

Gezondheid laat zich lastig meten

De controlerende instanties van de claimsverordening gaan hard op wetenschappelijk bewijs. Voor een gedeelte is dat terecht: mijn nerdhart maakt een sprongetje bij een nieuw gepubliceerd, goed opgezet onderzoek naar een effect van een bepaald kruid. Maar je helmaal blind staren op evidence- based medicine is ook geen goed idee. Daarnaast zijn de vereisten voor onderzoek vaak niet haalbaar en niet toepasbaar voor natuurproducten. En hoe kun je meten of een bepaalde stof helpt om de gezondheid of kwaliteit van leven te verbeteren?

Bij de huidige claimsverordening is het kind met het badwater weggespoeld en wordt er niet gelijkmatig gehandhaafd op o.a. het naleven van het gebruik van claims waardoor er een ongelijk speelveld ontstaat. Tegelijk zijn we blij dat de consument – en daarmee ook zijn dier(en) – beschermd worden tegen gevaarlijke medische claims die niet waar zijn.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!