• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Wat te doen en laten bij vuurwerk

Download hier de flyer!

Wat voor mensen een feestavondje is, kan voor dieren een regelrechte hel zijn. Veel honden en katten ervaren spanning door vuurwerk. In dit artikel geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling minder stressvol verloopt. Met stip op 1: begin vroeg in het jaar met trainen en begin op tijd met ondersteunende middelen en combineer de verschillende tips om tot een goed resultaat te komen.

‘Bomprooftraining’

Dieren die met knallen geconfronteerd worden en hier zenuwachtig van worden, kunnen bevriezen, ontwijken (verstoppen) of vechten (confronteren). Je kunt je dier helpen om te leren met vuurwerk om te gaan. Als je veel begrijpt van de lichaamstaal van je dier, stresssignalen goed weet te herkennen en weet hoe dieren leren, kun je zelf aan de slag met een speciale cd met vuurwerkgeluiden (ook wel vuurwerk-cd genoemd, o.a. op internet te koop voor ongeveer €8).

Naast geluid veroorzaakt vuurwerk ook lichtflitsen en trillingen. Creatieve eigenaren kunnen ook hiermee mee aan de slag. Het is heel belangrijk dat het geluid van de cd in het begin zo zacht staat dat je dier echt nog ontspannen blijft. Daarna moet het heel langzaam worden opgevoerd en moet je je dier veel belonen.

Je moet vroeg (half oktober) beginnen met de training om de schrikreactie op vuurwerk te verminderen. Als je dier extreem reageert en het dit jaar nog niet lukt, begin er dan volgend jaar nog veel vroeger mee en geef jezelf en je dier desnoods een jaar de tijd om te oefenen.

Voor hondeneigenaren worden ook individuele vuurwerktrainingen aangeboden. Het individuele aspect is belangrijk omdat iedere hond in een stressvolle situatie een eigen aanpak verdient en een eigen tempo zal hebben.

Kalmeringsmiddelen

Als extra ondersteuning kunnen er verschillende middelen worden ingezet. Uiteraard is er de keus tussen natuurlijke middelen en medicijnen van de dierenarts. Een berucht middel is Vetranquil (ook in de handel onder de namen Calmivet en Sedalin). Dit medicijn wordt gebruikt als spierverslapper. Er zijn echter aanwijzingen dat het de zintuigelijke waarneming niet verandert, maar juist scherper maakt. Je dier heeft dus net zoveel stress van het vuurwerk, alleen kan het zijn overlevingstactiek om weg te kruipen niet meer toepassen! Een zeer traumatische ervaring en niet zelden zijn dieren na gebruik van dit middel alleen maar angstiger geworden. Als je je dier kalmeringsmedicijnen wilt geven, laat je dan door de dierenarts goed informeren over de mogelijke bijwerkingen.

Gelukkig zijn er ook kruiden die helpen te ontspannen, stress te verminderen en je dier ontvankelijker te maken voor leerervaringen zoals de hierboven beschreven ‘bomprooftraining’. Zo’n middel is Relax Compositum. Dit compositum zit vol met natuurlijke rustgevers:

  • Humulus lupulus (hop) is rustgevend, werkt op het gedrag en op de spijsvertering.
  • Passiflora incarnata (passiebloem) is rustgevend, werkt op het centrale zenuwstelsel en bevordert de kwaliteit van de slaap. Dit kruid is goed voor de typisch rusteloze dieren.
  • Ruta graveolens (wijnruit) ondersteunt de spijsvertering bij de negatieve gevolgen van stress en is een milde rustgever.
  • Tilia cordata (lindebloesem) is een bekend kruid voor gevoelige types. Het wordt gebruikt bij een zenuwachtig gevoel en helpt om te ontspannen en tot rust te komen.
  • Valeriana officinalis (valeriaan) ontspant de zenuwen waardoor een dier beter tot rust kan komen. Het ondersteunt bij het loslaten van stress en onrust in het lijf.

Ook bij het geven van dit ondersteunende middel is het voor de beste werking belangrijk om op tijd te beginnen. En dit is ook gelijk een voordeel, want de eerste fanatieke knallers steken namelijk ook al vroeg de kop op……
Begin dus in ieder geval 2 weken voor de jaarwisseling met Relax Compositum.

Vijf…, vier…, drie…, twee…, één….


De tijd is daar, het is oudejaarsdag en er mag vuurwerk worden afgestoken. Houd katten ruim op tijd binnen (al vanaf de ochtend). Zij kunnen namelijk schrikken van het geknal en niet meer naar huis durven. En vergeet vooral het kattenluikje niet dicht te maken als de kat binnen is!
Het is nu simpelweg niet meer veilig voor dieren om zonder toezicht buiten te zijn. Honden moeten echter buiten hun behoefte doen. Probeer je hond op een rustig moment en op een rustige plek uit te laten en zorg voor een stevig, goed passend tuig (geen halsband!) waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Laat je hond zeker niet los, hij kan gaan vluchten en je op zo’n moment niet horen roepen.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een angstig dier in huis? Het is belangrijk dat het in een vertrouwde omgeving is en thuis de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige plek. Probeer ergens een holletje van te creëren. Laat voor katten tussendeuren in huis open zodat ze naar een rustiger vertrek kunnen en biedt extra schuilplaatsen aan door bijvoorbeeld dozen neer te zetten. Houd gordijnen dicht zodat er wat minder lichtflitsen in huis zijn.

Steunen, niet troosten

Een hond is een roedeldier en om deze reden graag bij de baas. Waarschijnlijk een open deur, maar blijf dus thuis bij je hond. Hiermee ontkrachten wij het vaak ten onrechte aangeraden negeren van de hond. Je hond leeft op dit moment in een zeer stressvolle situatie en is dus niet in staat te leren. Als je hond nu volkomen genegeerd wordt, zal hij blijven hangen in zijn eerste reactie en hier niet doorheen kunnen komen. De nieuwste inzichten laten zien: steunen, niet troosten. Dat betekent dat je een steunpilaar voor je hond mag zijn. Hij mag tegen je aan komen liggen, je mag hem even kroelen, maar ga niet mee in de angst. Niet samen in kommer en kwel gaan zitten; er hoeft niet betutteld te worden, maar houd het juist luchtig. Goede jaarwisseling!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!