• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Wat voor invloed hebben de wereldwijde grondstofproblemen?

Als je de afgelopen weken een fles zonnebloemolie wilde kopen, is het je vast niet ontgaan: vrijwel alles is duurder, grondstoffen zijn schaars, de transportsector is overbelast, inflatie. Er gebeurt van alles in de (economische) wereld. Er zijn tekorten aan allerlei producten en dat merk je in de winkel: bouwmaterialen, kaarsen, toiletpapier, de kans bestaat dat je vaker dan normaal hebt misgegrepen of de hoofdprijs moest betalen.

Het zijn dan ook vreemde jaren geweest. Als mede-oorzaak wordt gewezen naar Covid-19, de wereldwijde lockdowns, de oorlog in Oekraïne, een overbelaste transportsector…

Hoe we daarmee omgaan en proberen te voorkomen, lees je in dit blog.

Vingertje wijzen?

Het is vaak het makkelijkste om een vinger te wijzen naar een ander. In de groeiende kloof tussen arm en rijk is het te makkelijk om naar corona te wijzen als oorzaak van alle problemen in de wereld. Als je het nieuws leest, lijkt het wel alsof óf corona óf de oorlog in Oekraïne de oorzaak zijn van alles. De werkelijkheid is natuurlijk veel complexer.

Ik ben niet de aangewezen persoon het begrip inflatie te beschrijven, ik stond vrijwel standaard een onvoldoende voor economie… Maar het mag duidelijk zijn dat er allerlei factoren samenspelen en dat dat gevolgen heeft voor grondstoffen, producten, consumenten en producenten.

En soms zijn die genoemde en inmiddels bekende factoren ook daadwerkelijk de oorzaak. Toch zijn er ook partijen die baat hebben bij prijsverhogingen en die daarom de prijzen kunstmatig hoog willen houden.

Grondstofprijzen zijn al langere tijd aan het stijgen. Bij De Groene Os hebben we prijsstijgingen zo lang mogelijk uitgesteld, maar ook voor ons zijn vrijwel alle kosten gestegen. Daarom hebben we met de laatste prijslijst toch wat prijzen moeten verhogen.

Naast gestegen prijzen zijn er ook situaties waarbij er helemaal niet aan bepaalde ingrediënten te komen is, of waarbij de prijs zó exorbitant hoog is dat het niet verantwoord is om in te kopen en al dan niet door te berekenen.

Leem en kruiden

Een aantal producten heeft bovengemiddeld veel last van de schaarste op de grondstoffenmarkt:

Groene Leem Kruidenpasta

Onze groene leem heeft het afgelopen jaar flink wat leveringsproblemen gekend.
Dit was niet omdat we het niet geprobeerd hebben: er was geen goede, betrouwbare groene leem verkrijgbaar op de wereldmarkten. Die betrouwbare bron is belangrijk, omdat vervuilde leem allerlei troep kan bevatten die je verre van je dier en jezelf wilt houden.Ook verpakkingen waren een probleem: wereldwijd steeg de vraag naar allerlei verpakkingsmaterialen en konden we niet aan een geschikte verpakking komen. Nadat we aan een goede, maar andere soort groene leem konden komen, kwam de productie in problemen omdat deze klei zich anders gedroeg dan verwacht. Gelukkig hebben wij en de producent hard gewerkt en komt er een levering aan! We houden je op de hoogte.

Mentha Complex  (voorheen Maag Compositum)

Ook Mentha Complex had af en aan problemen met grondstoffen. Alle kruiden ondergaan een kritische controle op kwaliteit. Aan veel van de grondstoffen was wel te komen, maar óf tegen een zeer hoge prijs óf de kwaliteit bleek niet geschikt te zijn. Vooral zoethout en grote engelwortel bleken een aantal maal een probleem, maar ook hier is hard gewerkt en hebben we voorlopig een voorraad kunnen bemachtigen.

Multivitaminen & Mineralen Complex

Onze Multi bevat van al onze producten de meeste ingrediënten. En sommige daarvan, zoals selenium of bepaalde aminozuren bleken toch regelmatig problematisch om in te kopen met langere leveringstijden tot gevolg.

Verpakking en transport

Ik noemde het al eerder in dit blog, ook wereldwijd waren er problemen met transport en verpakkingen. De vraag naar allerlei spullen is toegenomen en die moeten gemaakt, verpakt en verzonden worden. En dat terwijl er hele steden (en daarmee bijvoorbeeld ook fabrieken en grote transportbedrijven) in lockdown moesten. Dit dreef de prijzen op en beschikbaarheid van allerlei producten nam af.

Wat doet De Groene Os?

Zoals je van ons mag verwachten, zijn we al een tijd bezig met zo duurzaam mogelijk ondernemen. Dat vertaalt zich in onze keuzes voor ingrediënten, hoe we pakketten verzenden en in het zo veel mogelijk met lokale producenten werken. Maar ook laten we de verschillende producten bij verschillende producenten maken om zo van ieders kracht gebruik te maken en minder kwetsbaar te zijn.

De afgelopen periode, die voor veel MKB-bedrijven echt zwaar is geweest, heeft ons getoond waar we nog werk te doen hebben. Zo hebben we zonnepanelen laten plaatsen om in onze eigen stroom te voorzien, gaan we werk maken van minder plastic verpakkingen die de producten net zo goed houden en proberen we meer vooruit te denken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!