winkel
Webwinkel

Alles wat je wilt weten over de weerstand in de blaas van honden en katten

Blaasontsteking bij honden en katten komt regelmatig voor. Als de eerste symptomen worden opgemerkt door de eigenaar, kan de dierenarts meestal vlot een diagnose stellen en een behandeling beginnen. Waar het soms misgaat is dat de blaasontsteking maar blijft terugkeren. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Hoe weet je of je hond of kat een blaasontsteking heeft?

Een blaasontsteking bij je hond of kat kun je meestal als eerste opmerken aan:

  • In huis plassen (bijvoorbeeld katten naast de bak, honden die hun plas niet kunnen ophouden)
  • Vaak plassen
  • Willen plassen, maar dit lukt niet
  • Pijn bij het plassen
  • Bloed in de urine
  • Algeheel ziek, suf of sloom zijn
  • Verminderde eetlust
  • Bij katers en reuen: veel aan de penis likken
  • Bij poezen en teven: veel likken aan het gebied rond de vulva

Heeft je dier last van deze klachten? Maak dan een afspraak bij je dierenarts voor een goede diagnose.
Merk je dat je dier helemaal niet kan plassen? Dit kan veroorzaakt worden door een blaassteen die de boel blokkeert en is levensbedreigend. Bel met spoed je dierenarts.

Het antibiotica-debacle

Een blaasontsteking doet pijn en als je dier pijn heeft, wil je graag dat dat zo snel verholpen wordt. Een van de eerste middelen waar je dierenarts na het vaststellen van een blaasontsteking aan zal denken is antibiotica. Dit geeft vaak snel verlichting, er is echter wel een maar:

Eventuele achterliggende oorzaken worden door het geven van antibiotica niet opgelost.

Antibiotica hebben als bijwerking een negatief effect op de darmflora, en die darmflora zijn nou juist weer nodig voor een goede weerstand. Bij een verminderende weerstand kan er een steeds terugkerende blaasontsteking optreden, waarover later meer.

Het veelvuldig voorschrijven van antibiotica kan ook bijdragen aan antibioticaresistentie van bacteriën. Als er andere mogelijkheden zijn, is het dus zeker de moeite waard om dit te onderzoeken.

Oorzaken van blaasontsteking

Bij een blaasontsteking is de blaaswand (en soms de urinebuis) geïrriteerd en ontstoken.

Dit kan gebeuren doordat er bacteriën vanuit bijvoorbeeld de geslachtsorganen of anus via de urinebuis naar binnendringen, daar te lang blijven en zich zo lekker kunnen gaan nestelen in de blaaswand. Dit gebeurt eerder bij vrouwelijke dieren omdat zij een kortere urinebuis hebben dan mannelijke dieren.

De blaaswand kan ontstoken raken als je dier niet vaak genoeg kan plassen, zoals te lang tussen de uitlaatbeurten van de hond of een vieze kattenbak. Als je dier z’n plas te lang ophoudt, ruikt de urine vaak ook sterker.

Een blaasontsteking kan ook van binnenuit komen, bijvoorbeeld vanuit de nieren. Andere mogelijke oorzaken zijn:

Deze oorzaken pakt een antibiotica natuurlijk niet aan.

De symptomen kunnen gemakkelijk verward worden met andere aandoeningen zoals nierfalen, diabetes of incontinentie. Daarom is het belangrijk altijd een diagnose te laten stellen door je dierenarts.

Als een blaasontsteking lang onbehandeld blijft, kan er mogelijk nierbekkenontsteking ontstaan. Reden om in actie te komen dus!

De blaas heeft een microbioom

Je bent vast bekend met het feit dat de darmen een microbioom hebben: een verzameling organismen bestaande uit bacteriën, protozoën (eencellige organismen) en gisten. De blaas bestaat – net als de darmen – ook uit slijmvlies en heeft ook een microbioom.

Als dat microbioom wordt aangetast, bijvoorbeeld door langdurig of terugkerend antibioticagebruik, kan er gemakkelijk een terugkerende blaasontsteking optreden. De weerstand in de blaas is dan te laag.

De huid- en slijmvliezen zijn de binnen- en -buitenbekleding van mond tot kont en te beschouwen als één groot ademend en stofwisselend orgaan. De slijmvliezen van de darmen, genitaliën, urinewegen, luchtwegen, huid en gewrichtsvloeistof bevatten allen immuunstructuren en zijn samen onderdeel van één groot ‘slijmvlies-immuunsysteem’. Deze met elkaar in contact staande slijmvliezen met hun immuunstructuren worden samen ook wel het ‘slijmvlies-geassocieerde immuunsysteem’ of het ‘Common Mucosal Immune System (CMIS)’ genoemd.

Dit systeem communiceert dus met elkaar. Daarom kan het een goed idee zijn om bij een blaasontsteking ook aan de weerstand te werken.

Natuurlijke oplossingen bij blaasontsteking

Je kon het al eerder lezen: bij het vermoeden van een blaasontsteking bij je hond of kat moet je eerst naar de dierenarts voor een diagnose.

Er zijn wel algemene adviezen die we kunnen geven:

  • Stimuleer de wateropname van je dier om zo de bacteriën uit de blaas te ‘spoelen’.
  • Geef tijdens en na een antibioticakuur altijd probiotica. Tijdens de antibioticakuur is het wel belangrijk om ten minste 4 uur tussen de innames van antibiotica en probiotica te laten zitten.
  • Een kruidentinctuur met bijvoorbeeld guldenroede, beredruif, berk en rode zonnehoed (Echinacea) kan de weerstand en vochthuishouding ondersteunen.
  • Als er vaker problemen met de slijmvliezen zijn, kan gamma-linoleenzuur (bijvoorbeeld uit teunisbloemolie) een goede aanvulling zijn.
  • Cranberry is een van de meest bekende middelen bij blaasproblemen. Het idee hierachter is dat cranberry het milieu in de blaas kan aanzuren, waardoor bacteriën minder kans hebben zich te nestelen. Als je kiest voor een cranberrysupplement, zorg er dan wel voor dat er geen suiker inzit en dat het in een hoge dosering gegeven kan worden, anders is de werkzaamheid niet optimaal.
  • Heeft je dier vaker last van blaasontsteking? Kijk dan ook naar de voeding! Veel snelle koolhydraten en suikers zorgen voor een milieu in de blaas waar bacteriën zich prima in thuis voelen.

Heb je vragen? Stuur ons een mail!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge