winkel
Webwinkel

Geneeskrachtige planten voor dieren: borage en teunisbloem in de schijnwerpers

Borage (Borago officinalis) en teunisbloem (Oenothera biennis) zijn twee planten die al eeuwenlang gewaardeerd worden vanwege hun medicinale en therapeutische eigenschappen. Deze planten hebben niet alleen voordelen voor mensen, maar ook voor dieren. In dit artikel vertel ik je meer over de toepassingen van borage- en teunisbloemolie bij dieren en leer je meer over de planten.

Komkommerkruid

Borage, ook bekend als komkommerkruid (verwijzend naar de smaak van de blaadjes), is een prachtige kruidachtige plant die behoort tot de familie Boraginaceae. Hij lijkt een beetje op smeerwortel en heeft typisch genoeg bij uitwendig gebruik overeenkomsten in de eigenschappen.
Hij is inheems in het Middellandse Zeegebied en wordt nu wereldwijd verbouwd. Borage heeft mooie helderblauwe bloemen en harige bladeren. De plant staat bekend om zijn overvloedige productie van nectar, wat bijdraagt aan de bestuiving door bijen en andere insecten.

Evening Primrose

Teunisbloem is een vaste plant die behoort tot de familie Onagraceae en is verwant aan het wilgenroosje. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar is nu wijdverspreid in verschillende delen van de wereld. Teunisbloem produceert prachtige gele bloemen die ‘s avonds opengaan en een zoete citroenachtige geur verspreiden. Daarom heeft de teunisbloem de bijnaam ‘Nachtkaars’ en is de Engelse naam ‘Evening Primrose’.

Overeenkomsten en verschillen tussen borage en teunisbloem

Borage en teunisbloem zijn kruiden die traditioneel al eeuwen gebruikt worden, maar desondanks nog niet de wetenschappelijke aandacht hebben gekregen die ze verdienen.

Zoals hierboven beschreven zijn het duidelijk twee heel verschillende planten, maar bij beide wordt uit de zaden olie geperst met als belangrijke werkzame stof gammalinoleenzuur (GLA).
GLA reguleert de aanmaak en functie van prostagladines, een groep stoffen die ontelbaar veel metabolische functies in het lichaam heeft.

Borage bevat zo’n 23% GLA, waar teunisbloemolie 8 tot 10% GLA bevat.

Daarnaast bevat borageolie ook nog eens zo’n 16% gunstige mono-onverzadigde omega-9-vetzuur oleïnezuur (ook wel oliezuur genoemd). Olijfolie bijvoorbeeld is zeer rijk aan oliezuur en dankt zijn gezondheidseffecten grotendeels aan dit omega-9-vetzuur.

Terwijl borage op papier dus beter scoort, is teunisbloemolie dan weer geschikt om ook uitwendig toe te passen en heeft vaak een veel vriendelijkere prijs, wat bij grotere dieren (en dus hogere doseringen) een behoorlijk verschil kan uitmaken.

Teunisbloem- en borageolie kunnen dan ook uitstekend sámen toegepast worden!

Toepassingen bij dieren

  • Huid- en vachtgezondheid
    Zowel borageolie als teunisbloemolie is rijk aan essentiële vetzuren, met name gammalinoleenzuur (GLA). Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde huid en vacht bij dieren. Deze oliën kunnen helpen bij het verminderen van jeuk, roodheid en ontsteking van de huid. Ze helpen het herstel van huid en slijmvlies, kunnen de algehele conditie van de huid verbeteren en bijdragen aan een glanzende vacht.
  • Gewrichtsondersteuning
    Borageolie en teunisbloemolie hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtsontsteking en pijn bij dieren, vooral bij oudere dieren met artritis. Dat kan de mobiliteit verbeteren en het ongemak dat gepaard gaat met gewrichtsproblemen verminderen.
  • Hormonale balans
    Teunisbloem- en borageolie zijn een natuurlijke bron van GLA en linolzuur. Deze stoffen kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde hormonale balans bij dieren. Het kan vooral nuttig zijn bij vrouwelijke dieren, zowel bij honden, katten en paarden die last hebben van hormonale schommelingen tijdens hun oestruscyclus.
    Ook kun je deze oliën gebruiken om de vruchtbaarheid van dieren te ondersteunen. Je kunt ze inzetten om de vruchtbaarheidscyclus te reguleren en de algehele gezondheid van de voortplantingsorganen te bevorderen.
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge