Boswellia is een van mijn favorieten, vooral de geur vind ik heerlijk. Boswellia heeft veel verschillende kanten en ook nog eens een heel boeiend verhaal.
In deze video vertel ik je meer over de lange historie van het gebruik van Boswellia.
Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten bij De Groene Os vanuit een natuurgeneeskundige visie. En naast de productontwikkeling maak ik ook video’s voor De Groene Os en voor mijn eigen praktijk ‘Healing Touch voor Dier en Mens’.
Boswellia serrata boom
De Boswellia die wij in onze producten gebruiken is afkomstig van de hars van een boom. Een boom die van oorsprong alleen in India voorkwam, maar tegenwoordig ook te vinden is in het Midden-Oosten en Afrika.
Die gedroogde hars wordt al duizenden jaren gebruikt in de ayurvedische geneeskunde als ontstekingsremmer. En zo kennen wij hem ook: een heel krachtige ontstekingsremmer die we inzetten in diverse producten die gepaard gaan met ontstekingen. Denk daarbij aan artritis, maar ook aan ontstekingen in de luchtwegen.
Wierook
Maar er valt veel meer te vertellen over Boswellia. Want hij staat ook bekend als de wierookboom, omdat de hars al zo’n 2000 jaar in de kerk wordt gebrand als wierook. Wierook of frankincense kent dan ook een lange historie van gebruik.
We zitten nu in de kersttijd en 6 januari is het 3-Koningen. De 3 wijzen uit het Oosten (Caspar, Melchior, Balthasar) brachten kostbare giften voor het kindje Jezus. Zo brachten zij goud, wierook en mirre. Goud symboliseert een gift voor een koning, wierook (of frankincense) symboliseert goddelijkheid en mirre staat voor de dood of menselijkheid. In de katholieke kerk wordt tot op de dag van vandaag gebruik gemaakt van frankincense kegeltjes als wierook bij een aantal rituelen.
Frankincense
Van de gomhars van Boswellia wordt ook een etherische olie gemaakt: Frankincense of Sacred Frankincense, afhankelijk van de soort boswelliaboom. Zo heb je carterii, serrata en sacra. De toepassingen ontlopen elkaar niet heel erg.
Deze etherische olie heeft een rijke, houtige en zoetige geur die fijn is om in een diffuser te verdampen tijdens meditaties. Ook bij aromatherapie is Frankincense een heel fijne keus. Het is te gebruiken voor meer sereniteit en emotionele balans, maar ook therapeutisch bij allerlei aandoeningen. Zowel voor mensen als dieren is de geur een weldaad.
Frankincense olie in een verdamper of wierook branden: beide methoden worden toegepast bij meditaties om de connectie met het spirituele te bevorderen. Verder ter bestrijding van angst, stress en depressies. En ook om geest, lichaam en mind te reinigen. Er worden antivirale, ontstekingsremmende, immuunstimulerende en een sedatieve werking aan toegekend.