Dit gastblog is geschreven door Manon Borst van Healthy Horse Affairs.
Manon is onder andere voedingsdeskundige voor paarden. Ze werkt hierbij veel met voedingsanalyse, meten is weten! Daarnaast geeft ze Ttouch aan paarden.
Lijkt het zonlicht alleen te schijnen zodat het kan weerkaatsen op de glanzende vacht van jouw liefste viervoeter? Moeten voorbijgangers hun ogen tot spleetjes knijpen om hun zich te beschermen tegen de schittering wanneer jullie voorbij lopen? Dan mag je je gelukkig prijzen, want dan heb je waarschijnlijk een zeer gezond dier.
Nu we langzaam de winter uitkomen halen we de dekens af. Direct onder de deken zit het grootste orgaan van het paardenlichaam: de huid, samen met de vacht. Ze zijn onlosmakend met elkaar verbonden. De sleutel tot een gezonde huid en glanzende vacht bestaat uit een paar onderdelen:
- een gebalanceerd dieet
- goede ontworming
- frequente poetsbeurten
- inspectie van het lichaam
- regelmatige controle van de tanden
- en zo nodig een dierenartsbezoek
PPID
Ziektes hebben vaak een negatief effect op de vacht. Iedereen heeft wel gehoord van PPID (Cushing’s), deze ziekte is een goed voorbeeld van hoe je aan de vacht kunt zien dat er iets niet goed is met de gezondheid van je paard. De abnormale verharing en vreemde groeipatronen in de vacht zijn kenmerkend bij paarden die lijden aan deze ziekte.
Wormen
Jonge paarden die last hebben van wormen, hebben een doffe, droge vacht. Dit zie je ook bij paarden met een maagzweer. Natuurlijk hebben niet alle paarden met een doffe vacht een maagzweer of wormen, maar het is wel een teken dat er iets niet helemaal in orde is. Kijk goed naar je dier en let op alle tekenen en signalen die hij of zij je geeft.
Voer
Bekijk ook regelmatig het dieet van je paard; zijn er dingen veranderd? Heb je een andere muesli gekocht omdat je vaste merk op was? Of is jullie training intenser geworden? Past het dieet nog wel bij de huidige situatie van huisvesting en beweging?
Aan het einde van de winter laten de voedingswaardes in het kuil of hooi nog wel eens te wensen over. Het ligt immers al een tijdje opgeslagen onder verschillende weersomstandigheden. Het kan daardoor zijn dat belangrijke vitaminen en mineralen er niet meer in voldoende mate inzitten.
Een uitgebreide evaluatie van het rantsoen lijkt misschien ingewikkeld. Een voedingsadviseur wil immers van alles weten en rekent niet met een handje van dit en drie handjes van dat. Je hebt een weegschaal nodig om je paard, de muesli en het ruwvoer precies af te wegen. Toch is dit echt de moeite waard! Ook wanneer je paard onbeperkt ruwvoer tot zijn beschikking heeft en je dus niet precies weet hoeveel er gegeten wordt. De informatie die uit een berekening komt en het advies wat daaruit voortvloeit kan je paard een complete transformatie geven.
Supplementen
Als een rantsoenevaluatie geen tekorten laat zien, kunnen supplementen je paard helpen. Ook daarbij kan een voedingsadviseur je het beste begeleiden. De keuze in supplementen is zo groot dat je gemakkelijk de verkeerde kiest.
Een veel gehoorde oplossing voor een doffe vacht is olie bijvoeren. Je instructeur zegt lijnzaadolie, de buurvrouw zweert bij zonnebloemolie en de acupuncturist vertelt je alleen maar visolie te geven.
Vervolgens word je online overspoeld door nog meer goed bedoelde adviezen, maar welke kies je nu? En misschien nog wel lastiger… hoeveel geef je ervan?
Al deze personen, die ongetwijfeld met de beste intenties hun ervaring met je delen, weten uiteindelijk niet wat voor jouw paard het beste is. Zij weten bijvoorbeeld niet wat voor (andere) voeding en beweging jouw paard krijgt. Olie zal namelijk ook het energielevel omhoog brengen en als dit niet wordt omgezet en gebruikt tijdens training zal je paard aankomen. Het is dus altijd van belang naar het volledige plaatje te kijken.
Hierbij kan Healthy Horse Affairs de juiste begeleiding bieden.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.