winkel
Webwinkel

Een pup opvoeden doe je samen met het hele gezin

Elk jaar krijgen 120.000 tot 150.000 puppy’s een nieuw huis. Vaak zijn het jonge gezinnen die kiezen voor een pup. Het lijkt leuk en gezellig, zo’n schattig bolletje wol, en het is zo leuk voor de kinderen. Maar een puppy opvoeden is veel werk en het gaat ook wel eens mis. Denk aan een puppy die veel jankt of ander ‘lastig’ gedrag vertoont, zoals happen en bijten. Dat gebeurt vaker dan je denkt.

Elk jaar zijn er in Nederland zo’n 150.000 kinderen die een hondenbeet oplopen. Het gaat slechts om geregistreerde bijtincidenten, het zijn er ongetwijfeld meer. Vaak komt de beet van een hond die het kind (goed) kent, zoals de eigen hond of de hond van opa en oma. De gevolgen van een beet kunnen ernstig zijn. Voor het kind is het natuurlijk naar, maar ook voor de omgeving: de ouders, getuigen, en de eigenaren van de hond. Het kan leiden tot een ziekenhuisopname, een levenslange angst voor honden en het heeft mogelijk grote gevolgen voor de hond en zijn baas. Het goede nieuws is dat de kans op bijtincidenten drastisch vermindert als mensen (volwassenen en kinderen) hun hond beter begrijpen en er beter mee omgaan.

 

Jonge kinderen betrekken bij de opvoeding van de pup

Het begint bij de basis, als de hond nog pup is. Door ouders en kinderen al voor het moment dat de pup thuiskomt te leren hoe ze omgaan met hun nieuwe huisdier, is de kans dat het misgaat veel kleiner. Hoe groter de betrokkenheid van het hele gezin (dus ook de kinderen!), hoe groter de kans dat de pup uitgroeit tot een stabiele, betrouwbare hond. Dat uitgangspunt vind je terug in het nieuwe boek Hoera een puppy! van hondenexpert Marit Hendriksen en tekstschrijver Rianne Wijnhoven. Het boek richt zich, anders dan andere puppy-opvoedboeken, op het hele gezin. Het is een krachtige combinatie van een (voorlees)boek met verhalen, kleurrijke tekeningen en leuke doe-opdrachten voor kinderen van 4 tot 8 jaar, en een verzameling van tips en praktische adviezen over de opvoeding van puppy’s voor volwassenen. Met dit dikke familieboek van 112 pagina’s geven gezinnen hun puppy de best mogelijke start.

Een stabiele basis

Hendriksen begon het boek samen met tekstschrijver Rianne Wijnhoven omdat ze vaak ziet dat gezinnen een pup in hun midden opnemen zonder enige voorkennis of duidelijke ideeën over wat een goede ‘opvoeding’ is. “Je pup een stabiele basis geven is zo belangrijk, daar begint het mee. Als ouder geef je die basis ook mee aan je kinderen. Een puppy met rust laten als hij moe is, bijvoorbeeld. En zorgen dat je pup niet met te veel prikkels tegelijk hoeft om te gaan. Je pup verzorgen, eten geven, met hem spelen en wandelen, zindelijk maken: je doet het als gezin echt samen.”

Het begin van iets moois

Hendriksen werkt al meer dan 20 jaar met honden in de omgeving Haarlem. Ze geeft onder meer gedragstraining, heeft een uitlaatservice en is oprichter van WOOFCAMP (bootcamp met je hond). In 2019, midden in de coronacrisis, ontmoette ze op het schoolplein van de basisschool van haar dochter tekstschrijver en communicatieadviseur Rianne Wijnhoven. Het idee voor het boek ontstond een jaar later, toen hun dochters vriendinnen werden.

Familieboek

Hoera een puppy! behandelt in 12 hoofdstukken belangrijke onderwerpen zoals wandelen, bijten en opvoeden. Alle hoofdstukken beginnen met een voorleesverhaal met een vrolijke tekening erbij, die gemaakt zijn door Emma van Lent, student aan de illustratieschool en baasje van pup Sara.

Elk hoofdstuk bevat praktische tips voor ouders en doe-opdrachten voor het hele gezin. Zo staan in het boek o.a. zoekplaatjes, kleurplaten, een bordspel, een uitneembare poster met hondenlichaamstaal en tips voor het knutselen van bijvoorbeeld een snuffelmat of het maken van een hondenmasker. Door het boek heen staat nuttige achtergrondinformatie. Er is een lijst met stresssignalen die je hond kan geven en een lijst met gevaarlijke planten en gevaarlijk eten voor je hond. Ook staan er tips in om te bewegen en te relaxen met je hond, EHBO voor je hond en recepten voor gezonde hondenkoekjes van de Groene Os! En een handig puppy-dagboek om bijzonderheden in te vullen en zijn groei bij te houden.

Wat maakt het boek leuk?

In dit boek leef en groei je mee met het gezin Rommelbips. De familie bestaat uit vader, moeder, een jongen van 7 en een meisje van 4 waarin veel ouders en kinderen zich kunnen herkennen. Omdat de schrijvers zelf jonge kinderen hebben weten ze precies wat er leeft in kinderhoofden en wat kinderen leuk vinden. Dat zie je terug in bijvoorbeeld grapjes over een hondendrol, interessante vragen die een kind stelt en de dingen die ze samen met hond Bobby doen. Je gaat samen met het gezin op ontdekkingsreis en leert ze ondertussen beter kennen. Je leert ook Bobby steeds beter kennen. Want die heeft, zoals alle honden, ook zijn eigen unieke karakter. En doet soms stoute of gekke dingen, net als kinderen (en ouders)!

Interesse? Het boek is te bestellen op www.hoeraeenpuppy.nl en kost €19,95.

puppy
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge