winkel
Webwinkel

Eiwitten in de voeding – deel 2

De bronnen van eiwitten in de voeding van dieren kunnen zowel dierlijk als plantaardig zijn. Dierlijke bronnen bevatten meestal complete eiwitten die alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bieden. Voor honden en katten zijn vlees, en vis uitstekende bronnen van dierlijke eiwitten. Paarden halen hun eiwitten voornamelijk uit gras en hooi.

Plantaardige eiwitbronnen zijn ook belangrijk, vooral voor vegetarische of veganistische huisdierenvoeding en paardenvoeding. Plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, granen en soja kunnen een aanvulling zijn op het dieet van honden en katten al moet er dan wel rekening mee worden gehouden dat de kwaliteit van plantaardig eiwit eigenlijk niet goed genoeg is voor carnivoren.

In het verleden werd wel gedacht dat eiwit in de voeding van paarden de oorzaak was van hoefbevangenheid. Inmiddels weten we dat niet het eiwit de boosdoener is, maar een overmaat aan fructanen (koolhydraten) in het gras.

Bronnen van eiwit voor honden en katten

Vlees, organen en botten zijn van oorsprong de belangrijkste bronnen van eiwit voor onze carnivore huisdieren. Het oerdieet van honden en katten bevatte zo’n 49 energie% eiwit. Dat betekent dat bijna de helft van de hoeveelheid energie werd geleverd door eiwit. In het huidige dagmenu dat vaak bestaat uit brokken of blikvoer is dat nog ‘maar’ 25 energie%. Dat vraagt nogal wat van de kwaliteit van dat eiwit om aan voldoende essentiële aminozuren te komen.

Eiwitbronnen in commerciële huisdiervoeders bestaan vaak uit peulvruchten, soja, granen en restproducten uit de  vleesverwerkingsindustrie. Die laatste bijproducten hebben doorgaans een hoge verhitting doorgemaakt (omwille van de hygiëne) maar daarmee is de eiwitkwaliteit (sterk) achteruit gegaan.

Hoeveel eiwit hebben honden en katten nodig?

Volwassen honden hebben gemiddeld 3,3 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig.

Voor drachtige honden (einde zwangerschap) en melkgevende teefjes (toppunt van melkgift) is de eiwitbehoefte  24,6 gram per kg lichaamsgewicht.

Volwassen katten hebben gemiddeld 5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Voor zwangere en melkgevende poezen is dat 7,4 gram per kg lichaamsgewicht.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge